E drept ca diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei, dar sunt intotdeauna cumparate de barbati.

Pietrele pretioase, semipretioase si cristalele au fost folosite inca din epoca de piatra ca podoabe impreuna cu diferite metale pretioase. Geneza acestor pietre se datoreaza fenomenelor fizico-chimice petrecute in pamant in decursul mileniilor, unele formandu-se prin racirea rocilor topite, iar altele prin cristalizarea solutiilor apoase.

Aceste bijuterii sunt minerale care se impart in doua categorii: pietre pretioase sau nestemate si pietre semipretioase. De asemena, pot exista si pietre de origine organica provenite din fosile: perle, corali, sidef sau chihlimbar.

Cele mai valoroase si totodata cele mai cunoscute pietre pretioase sunt diamantul, briliantul, safirul, rubinul si samaraldul, iar dintre pietrele semipretioase se evidentiaza opalul, crisoprazul, cuartul roz si fumuriu, ochiul de pisica, ametistul, topazul si jadul.

Pietrele pretioase sunt valorificate in functie de mai multe caracteristici: grad de transparenta, puritate, culoare, marime si grad de sflefuire. Cu cat o piatra are mai multe taieturi facute drept astfel incat sa nu-i fie afectate transparenta si puritatea, cu atat devine mai pretioasa. Alte criterii importante in analizarea unei pietre pretioase sunt raritatea, denisitatea, stralucirea, duritatea si sclipirea.

Aceste minerale sunt cu atat mai pretioase cu cat sunt lipsite de defecte care se pot forma prin diverse fenomene in timpul procesului de cristalizare. La pietrele pretioase transparente si deschise la culoare defectele care constau in pete, puncte de alta culoare etc. scad drastic valoarea acestor nestemate.
Pietrele pot aparea ca avand culori diferite in functie de lumina in care sunt examinate, caracteristica data de policromatismul pietrei.

Citeste si:
Un rubin rar, de 40,23 carate, descoperit in Mozambic
Un rubin rar, de 40,23...

Valoarea pietrelor se masoara in “Carate” la fel ca la metalele pretioase, aceasta unitate de masura reprezentand 0,200 g. Valoarea a doua pietre pretioase de aceeasi calitate nu este direct proportionala cu greutatea lor. Un carat este cu atat mai scump cu cat piatra este mai mare, iar valoarea unui carat pentru o piatra mai mica poate fi mai mare decat valoarea unui carat pentru o piatra de marime mijlocie. Aceasta diferenta de pret este data de faptul ca pietrele mari sunt foarte greu de gasit, iar pietrele mici sunt foarte greu de prelucrat.

Pietrele pretioase, cele semipretioase si cristalele trimit o vibratie specifica ce intra in rezonanta cu peroana care le poarta. De aceea aceste pietre sunt folosite adesea in tratamente pentru efectele lor benefice asupra organismului uman. Desigur de-a lungul timpului pietrele pretioase au fost folosite si pentru amulete si talismane, in practicarea magiei, dar si in astrologie, fiecarei zodii revenindu-i o piatra pretioasa.

Citeste si:
Bijuteriile lui Liz Taylor, scoase la licitatie
Bijuteriile lui Liz Taylor,...

O alta semnificatie interesanta o au si pietrele pretioase care compun coroanele regilor. Coroanele contin 12 pietre pretioase care seminfica dreptatea, justitia, intelepciunea si prudenta, curajul, sobrietatea, puritatea, sinceritatea, etc.

Cel mai scump diamant

Pana in anul 2007, cel mai scump diamant din lume a fost cunoscutul "Hancock Red", vandut pentru nu mai putin de 926.000 $ caratul. Diamantul este originar din Brazilia si a fost vandut proprietarului american al unei companii de petrol, in cadrul unei licitatii la Casa Christie's din anul 1987. Suma totala pentru achizitionarea diamantului a ajuns la 880.000 $. Spre sfarsitul anului 2007 acest record a fost doborat in cadrul unei licitatii Sotheby din Hong Kong, cand un diamant albastru a fost vandut la pretul de 7,98 milioane $ - 1,32 milioane $ caratul.

Citeste si:
[VIDEO] Cat costa cel mai scump parfum din lume?
VIDEO  Cat costa cel mai...

Autor: Alexandru Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.