Nimic nu a creat oamenilor o fascinatie mai mare pentru ceva atat de mic, precum diamantele.

Cele mai scumpe si mai apreciate pietre pretioase din lume: diamantele. Nimic nu a creat oamenilor o fascinatie mai mare pentru ceva atat de mic. Fiecare diamant are propria poveste, o legenda care ii confera un famec aparte. Pentru ca diamantele pot fi privite si dintr-o perspectiva mai comerciala, ca investitii, ar fi bine sa stii cate ceva despre ele inainte de a le cumpara:

Istoria diamantelor

Diamantele exista de mai bine de 3 milioane de ani. Se gasesc in alte roci mult mai tinere, iar cu ajutorul echipamentelor speciale sunt extrase de la adancimi foarte mari din minele de diamante.

Diamantele nu au fost de la inceput considerate drept cele mai scumpe pietre pretioase. De altfel, tehnica speciala de taiere a acestora a evoluat abia in secolul al XVII-lea, inainte fiind folosite pe post de amulete sau in scopuri medicinale.

Primul loc in care s-au gasit diamante este India. Acestea au fost extrase din pamant cu mai bine de 300 de ani inaintea erei noastre. Prima referire scrisa dateaza din anul 296 i. Hr. si face parte dintr-o insemnare budista, numita Anguttara Nikaya.

In India acelor vremuri diamantele erau asociate cu divinitatea, fiind folosite adesea la impodobirea icoanelor, si se credea de asemenea ca aduc noroc celui care le detine. Erau detinute de membrii diverselor caste in functie de culoare, doar imparatii avand dreptul de a detine diamante cu mai multe culori.

Diamantele indiene au fost appreciate si in Imperiul Roman, insa in Europa erei noastre acestea au disparut pentru mai bine de 1.000 de ani, din doua motive majore: crestinii nu le acceptau din pricina scopurilor pentru care erau folosite in India, iar arabii restrictionasera transportul intre Europa si India. Abia in Evul Mediu, batranului continent i-a fost dat sa vada din nou frumusetea acestor pietre pretioase. In jurul anului 1300 importul de diamante a cresut foarte mult, in special in Venetia, Bruges si Amsterdam.

Citeste si:
Noua Toyota Land Cruiser: legenda revine cu un design retro
Noua Toyota Land Cruiser:...

Marimea nu conteaza

... Cel putin atunci cand vine vorba de diamante. Un diamant mare nu este neaparat si scump. Valorea unui dimant este determinata de patru indicatori: culoare, claritate, carate si taietara.

Cele mai rare sunt diamantele incolore, insa cele mai scumpe sunt cele cu nuanta roz, albastra sau verde. Cel mai des intalnite sunt diamantele galbene.

Claritatea unui dimant este data de puritatea materialului. Daca acesta contine impuritati in interior, in mod normal valoarea sa descreste, insa aceasta regula nu se mai aplica cu aceeasi strictete. Actuala tehnologie permite fabricarea de diamante artificiale, pure.

Caratele unui diamant sunt de fapt un sistem de marcare a greutatii acestui. Fiecare carata reprezinta 1/5 grame. Pentru diamantele mici, sub o carata exista un sistem de masurare bazat pe puncte, o carata fiind echivalentul a 100 de puncte.

Citeste si:
Fila: pentru cei care vor să iasă în evidență. Alege modelul...
Fila: pentru cei care vor să...

Modalitatile de prelucrare ale unui diamante, sunt cele mai importante. Exista foarte multe modele in care acestea se poate prelucra si taia. Unele sunt clasice, folosite de sute de ani, in timp ce alte modele sunt create in fiecare an.

Diamantele sunt folosite in special pentru bijuterii: inele de logodna, cercei, pandantive, coliere si multe alte podoabe.

Cel mai scump diamant din lume

Este un diamant alb in forma de para, care a primit calificativul D, ceea ce il recomanda drept cel mai fin diamant din lume. Piatra pretioasa pura in valoare de 16 milioane $ apartine Casei Sotheby si are 108 K.

Autor: Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.