Pentru cei cu buzunarele fertile iahturile reprezinta atat hobby-uri high class cat si forme excelente de loisir.

Pentru cei cu buzunarele fertile iahturile reprezinta atat hobby-uri high class cat si forme excelente de loisir. Nici nu are cum sa fie altfel atunci cand navighezi linistit printre mari si oceane spre paradisuri exotice. Senzatiile pe care le traiesti atunci cand iti conduci propriul iaht pot fi cu greu descrise, cu atat mai mult cu cat ambarcatiunea ta este cea mai scumpa din lume!

Lady Moura - femeia e pe val!

Cel mai scump iaht din lume se numeste „Lady Moura”. Ambarcatiunea nu este insa si cea mai mare de acest tip - ocupa locul 11 in clasamentul celor mai mari iahturi existente.

„Lady Moura” a fost lansata in anul 1990 si masoara 105 metri lungime. Pentru ca iahtul sa „prinda viata” a fost nevoie de nu mai putin de 4 ani de munca asidua a unei echipe de lucratori condusi de arhitectul italian Luigi Sturchio. Acesta s-a ocupat de realizarea designului interior si exterior deopotriva, in timp ce partea de inginerie poarta semnatura Blohm & Voss.

Atat puntea cat si structura interioara sunt realizate din metal masiv, pentru a garanta siguranta si rezistenta necesare. Si pentru ca nu este usor de pus in miscare un asemenea gigant al apelor, a fost dotat cu 2 motoare diesel KHD-MWM, fiecare avand puterea de 5050 Kw, echivalentul a 6700 CP. Viteza la care poate ajunge "Lady Moura" este impresionanta pentru dimensiunile si greutatea ei: peste 20 de noduri marine. Toate usile, acoperisurile coridoarele de trecere sunt cu dechidere actionata hidraulic de senzori pentru a usura la maximum efortul si a largi limitele confortului.

Vasul are o capacitate de 60 de persoane, iar la bordul sau au fost amenajate plaje artificiale cu cel mai fin nisip si o piscina foarte mare cu acoperis detasabil, avantajos pentru sezonul cald. Sala de mese este mobilata cu piese de mobila superbe, create la comanda de Viscount Linley. De fapt, toata mobila cu care este dotat iahtul a fost fabricata la comanda in Italia si asamblata in Hamburg, sub stricta supraveghere a lui Luigi Sturchio.

Citeste si:
Noua Toyota Land Cruiser: legenda revine cu un design retro
Noua Toyota Land Cruiser:...

Insa cel mai important punct de atractie de la bordul vasului Lady Moura este fara indoiala elicopterul propriu, model Sikorsky S76B. De altfel, iahtul detine 3 heliporturi pe puntea superioara.

Toti stim ca luxul costa! Atunci cand vine vorba despre un astfel de iaht, pretul este pe masura: la achizitiore ambarcatiunea a costat nu mai putin de 200 de milioane $.

Ce gentleman si-o poate permite pe Lady Moura?

„Lady Moura” a fost creat la comanda pentru Nasser Al-Rashid. Desi numele sau nu este foarte cunoscut, Nasser este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Arabia Saudita, proprietarul Rashid Engineering. Descendent al unei familii regale, miliardarul nu apare in topul anual Forbes, pentru ca si-a pastrat destul de bine imaginea departe de ochii presei, astfel ca nimeni nu are prea multe informatii despre el. Momentan nici averea sa nu poate fi estimata decat cu marje semnificative de eroare. Tot ce stim este ca miliardarul este detinatorul celui mai scump iaht din lume, care poate fi vazut ancorat in Monaco pe perioada verii sau in Palma de Mallorca primavara si toamna.

Citeste si:
Oana Zavoranu a renunțat la petrecerile de lux de Revelion. De ce a...
Oana Zavoranu a renunțat la...

Amenintarea vine de sus...

In anul 1996 a fost lansat un proiect secret care avea ca scop construirea unui iaht de lux sub numele de „The Platinum Yacht”. Acesta a fost sistat pana in anul 2001, cand printul Dubaiului, Sheik Mohammed bin Rashid al-Maktoum a cumparat ambarcatiunea. Proiectul a fost redenumit „Golden Star”, insa lucrarile continua. Se estimeaza ca finalizarea proiectului „Golden Star” va culmina cu un pret pe masura valorii sale: nu mai putin de 300 de milioane $!

Autor: Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.