"Un om fara tatuaje este invizibil pentru zei." Proverb Iban

Arta tatuajelor este foarte veche. Primele forme de desene pe piele au fost gasite candva in paleoliticul superior, intre anii 38.000 si 10.000 i.Hr.

Ideea de tatuaj exista in aproape toate culturile antice, iar majoritatea erau asociate cu magia si supranaturalul. Cel care isi desena pielea isi dorea ca statutul sau sa fie recunoscut in functie de tatuaje, cu care, de altfel, se identifica

Acest lucru nu s-a schimbat in totalitate nici astazi. Desi motivele tatuarii au devenit cu totul altele, nevoia de a te individualiza ramane inca principalul motiv pentru cei care recurg la acest gest. Alegerea simbolului se intampla de multe ori involuntar, prin asocierea psihicului sau a anumitor trasaturi fizice cu modelul ales.

Tatuajele tribale:

Sunt primele tatuaje facute vreodata in istorie si s-au pastrat pana in ziua de azi, cu mici modificari. La inceput tribalele aveau rolul de a indica apartenenta la un anumit trib a celui care le purta. Totodata acest tip de tatuaje marcau finalul adolescentei si trecerea intr-o noua etapa a vietii. Un razboinic trebuia sa invinga durerea imprimarii modelului pe piele. Daca in unele culturi tatuajele tribale reprezentau anumite statuturi sociale, astazi ele sunt din ce in ce mai des folosite de tineri pentru un look cat mai cool.

Tatuajele religioase:

Tatuajele religioase sunt si ele foarte vechi. Acestea se impart in multe subcategorii, specifice aproape fiecarei religii. Una din cele mai interesante povesti este cea a tatuajelor crestine.

In timpul imperiului Roman, pana la recunoasterea crestinismului ca religie, adeptii erau prigoniti si nu aveau voie sa isi exprime liberi credinta. Pentru a se recunoaste intre ei acestia isi tatuau pe antebrat simbolul crucii. Cele mai importante religii din care s-au dezvoltat modele de tatuaje sunt Islamica, Hindusa si Iudaica. Astazi sunt folosite multe simboluri religioase in tatuaje, desi posesorii acestora nu se mai indentifica neaparat cu cultura acestora.

Tatuajele cu animale:

Tatuajele cu animale reprezinta aproximativ 25 % din totalul tatuajelor existente in acest moment. Mojoritatea celor care aleg sa isi faca un astfel de tatuaj se bazeaza pe identificarea lor cu simbolul. Astazi, tatuajele cu animale reprezinta un mod de a exprima emotii, experiente si sentimente. Astazi probabil nu exista niciun animal care sa nu fi fost tatuat pe pielea cuiva - de la ursi Panda, la serpi si albinute, totul a fost incercat...

Citeste si:
Festivalul de artă „Diploma Show”, la a noua ediție. Ce pot admira...
Festivalul de artă „Diploma...

Tatuajele cu dragoni:

Acest tip de tatuaje au devenit foarte populare. Daca la inceput reprezentau semnele distinctive ale criminalilor si ale mafiei chinezesti, astazi sunt „la moda” pretutindeni, iar misterul lor face deliciul multor vedete de la Hollywood. Cel mai important in cazul acestor tatuaje complexe este ca inainte de imprimare sa le cunosti toate sensurile.

Tatuajele militare:

Nici acestea nu par sa reprezinte o noutate, fiind folosite inca din Paleolitic de razboinicii aceleiasi armate. Si armatele moderne, sau anumite divizii din ele folosesc simboluri speciale care se imprima pe piele, in semn de distictie, recunostinta sau comemorare a unor lupte sau situatii extraordinare.

Pe langa categoriile principale de tatuaje exista multe semne care nu pot fi clasificate. Astazi oricine isi poate tatua orice considera ca il reprezinta cel mai bine, pentru a iesi din tipare. Trebuie insa ca inainte de a-ti imprima un desen pe piele sa te informezi foarte bine in privinta procedurii, a avantajelor si a dezavantajelor.

Citeste si:
Cătălin Bordea, glume pe seama Liviei. Regretă sau nu că și-a...
Cătălin Bordea, glume pe...

Autor: Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.