Ii vedem la televizor sau pe marile ecrane in majoritatea productiilor cinematografice. Pericolul este cel mai important aliat al lor, atunci cand fac ceea ce stiu mai bine: isi risca viata de dragul artei.

Ii vedem la televizor sau pe marile ecrane in majoritatea productiilor cinematografice. Pericolul este cel mai important aliat al lor, atunci cand fac ceea ce stiu mai bine: isi risca viata de dragul artei. Credem ca sunt actorii nostri preferati, dar de fapt ei sunt ingerii lor pazitori. Nu primesc Oscaruri si nu ofera autografe, insa fac tot ceea ce un om de rand probabil ca nu ar face. De aceea filmele cu cascadorii merita toti banii!

Cascadorii sunt inclusi de fapt tot in categoria actorilor. Priviti din aceasta perspectiva, cei din Statele Unite sunt membri ai “The Screen Actors Guild”, dar nu sunt eligibili pentru Premiile Academiei. Pentru a remedia lipsa unei gale precum cea a premiilor Oscar, ei si-au inventat propriul “blazon”.

Acesta se numeste “The Taurus World Stunt Awards” si se imparte in mai multe categorii, intre care “cea mai buna scena de lupta” si “cea mai buna cascadorie cu un vehicol”. De asemenea, acest premiu se acorda si coordonatorilor de cascadorie, oameni care la randul lor sunt in spatele celor care le executa.

Nu de putine ori cascadorii lucreaza alaturi de starurile din flime pe post de "dubluri". Exista si exceptii, cand actorii prefera sa fie ei insisi protagonistii scenelor periculoase. Un exemplu care a ramas in istorie in acest sens este Jackie Chan. Acesta si-a inceput cariera inca de la 6 ani, fiind membru al “China Drama Academy”.

A fost instruit in aproape toate artele, de la dansuri populare pana la arte martiale, iar exersarea continua i-a dat puterea ca atunci cand a devenit actor sa isi execute singur cascadoriile. De altfel, tocmai acest detaliu a reusit sa ii aduca aprecierea internationala, majoritatea fanilor numindu-l “urmatorul Bruce Lee”. Acestea din urma nu ar fi acceptat niciodata ca in filmele sale sa fie inlocuit de un cascador "misterios".

Cinematografia este in primul rand o afacere. Daca pe platoul de filmare un actor ar muri sau ar fi ranit in timpul unei cascadorii (vezi cazul Brandon Lee), acest lucru ar afecta in totalitate proiectul, pentru ca, evident, filmarile ar fi intrerupte. Prin urmare, varianta in care cascadorii dubleaza scenele riscante ale marilor actori este cea mai buna. Oricat de cinica ar fi aceasta afirmatie, cascadorii sunt perisabili si pot fi usor inlocuiti pentru ca intotdeuna vor exista altii care pot infrunta pericolele.

De aceea, pentru ei, desi cascadoria reprezinta un mod de viata, aceasta porneste primordial ca o meserie, destul de profitabila de altfel. De-a lungul timpului au existat insa si cazuri de deces. Michael Barber a murit in timpul filmarii unei secvente care implica abilitati de skydiving. In acel moment era dublura lui Bruce Willis.

Un lucru mai putin cunoscut despre acesti oameni speciali este ca, desi ne lasa impresia ca nu pot practica aceasta meserie la nesfarsit, fiind nevoie de o forma fizica foarte buna, asemanatoare cu a sportivilor de performanta, lucrurile stau altfel. De pilda, cascadorul Ron Cunningham are 90 de ani si inca mai executa cascadorii. Este adevarat ca acum o face doar pentru a strange bani in scopuri caritabile, dar cu siguranta este un record, din motive evidente.

De asemenea, fiecare cascador are propria specializare. Desi sunt instruiti pentru a putea juca atat in scene de lupta cat si in sarituri fascinante cu masina, in timp, acestia incep sa se axeze pe un anumit segment, cel care le ofera cea mai mare satisfactie.

Desi probabil ca multi dintre noi i-am considera “nebuni”, cascadorii isi risca viata in primul rand prin natura slujbei. Apoi, setea de adrenalina nu se stinge cu o bautura racoritoare!

Articol de Andrei Dutulescu


Click pentru a vedea articole asemanatoare pe YUPPY:
.

1. Cum sa iesi cu spatele dintr-un avion in miscare
2. 8 dintre cele mai bune filme despre mafie
3. Oscar, distinctia numelor de aur


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.