In ultimii ani, in fiecare iarna, programele dedicate sportului au inceput sa transmita o competitie "ciudata".

In ultimii ani, in fiecare iarna, programele dedicate sportului au inceput sa transmita o competitie „ciudata”. Spunem ciudata pentru ca pana nu demult acest sport era anonim in Romania. Insa odata ce cunosti regulile curlingului, caci despre el vorbim, ramai fascinat de rabdarea si precizia acelor oameni care imping pietre pe gheata, in timp ce alti oameni curata suprafata cu perii speciale, pentru ca piesa de curling sa poata accelera, incetini sau schimba traiectoria.

Curlingul este un sport scotian foarte vechi. Nu se poate spune cu exactitate cand s-a jucat prima data, insa la „Smith Institute” in Stirling se afla o piatra de joc pe care este gravat anul 1511. Primul meci „oficial” inregistrat in istorie a avut loc in anul 1541. Tot in acea perioada, James Gall si-a gravat pe piatra funerara din Perth mesajul prin care anunta ca a fost un mare fan al curlingului.

Primele pietre de curling din istorie cantareau doar 2-3 kg si semanau cu o mana. De altfel, se numeau „loofies” care provine de la cuvantul „loof” - insemnand ‚mana' in engleza arhaica. Odata cu trecera timpului si pietrele au inceput sa se ingreuneze, pana au ajuns la forma, greutatea si dimensiunile celor pe care le stim astazi. Insa, pana sa se ajunga aici, au mai existat cateva schimbari. De exemplu, in secolul al XVIII-lea, cand a fost inregistrata cea mai grea piatra de curling folosita vreodata. Aceasta cantarea nu mai putin de 58.5 kg.

Acum pietrele de curling sunt facute dintr-un anumit tip de granit care se obtine doar din minele din Scotia. Pretul unei pietre de curling poate ajunge si la 1000 $. De altfel, si regulile s-au mai modificat si clarificat. Initial curling-ul nu implica decat impingerea pietrei din punctul A catre punctul B.

Primul club de curling a fost fondat in anul 1668 in Kinross, Loch Leven, iar prima asociatie a fost Grand Caledonian Curling Club, fondata in anul 1838. 5 ani mai tarziu asociatia a primit dreptul de a-si schimba numele in Royal Caledonian Curling Club. Acest club a reprezentat chiar si Federatia Internationala de Curling pana in anul 1966 cand a fost fondat International Curling Federation.

Astazi, pista pe care se joaca curling masoara 45.5 metri lungime si 4.32 metri latime. Aceasta trebuie sa fie cat mai neteda, fara denivelari. Gheata care acopera pista este de cele mai multe ori creata artifial. Suprafata de joc este tinuta la temperatura de -5 grade C, iar mentinerea suprafetei si intretinerea ei este atat o arta, cat si o stiinta. Cluburile mari de curling investesc bani foarte multi in aparatura din ce in ce mai sofisticata care sa poate repara si mentine gheata pentru joc.

Curling-ul este un joc respectabil, un simbol in sine al elegantei. Acesta debuteaza intotdeuna cu o strangere de mana si cu urarea „Good Curling”. La inceputul jocului se arunca o moneda pentru stabilirea ordinii. Cel care castiga de obicei prefera sa inceapa ultimul. Fiecare echipa are 4 jucatori, fiecare jucator aruncand 2 pietre.

In Romania momentan nu se poate juca curling, pentru ca nici nu este suficient de mediatizat, nici nu se investesc bani in realizarea suprafetei de joc. Probabil ca acest joc ar putea fi cel putin la fel de indragit ca popicele.

Articol de Andrei Dutulescu

Click pentru a vedea articole asemanatoare pe YUPPY:

1. Golful, un sport de bani gata
2. Stadionul: spectacol de lumini si lacrimi
3. Snooker: de la ludic la mutari de exceptie


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.