Oricine poate cumpara un domeniu de internet. Pentru acest lucru nu este nevoie sa platesti decat o suma de cativa euro sau dolari.

Oricine poate cumpara un domeniu de internet. Pentru acest lucru nu este nevoie sa platesti decat o suma de cativa euro sau dolari. Mai mult de 100 de milioane de adrese Web sunt inregistrate pana la acest moment, iar numarul este in continua crestere.

Dar atunci cand iti propui sa achizitionezi un domeniu s-ar putea ca ceea ce ar fi cel mai reprezentativ pentru afacerea ta sa fie deja luat. Si cum toate lucrurile bune costa, va trebui sa platesti in plus pentru a putea obtine asa ceva. Dar, in timp, investitia ta s-ar putea dovedi chiar foarte buna si e posibil sa iti aduca beneficii ulterioare.

In timpul revolutiei tehnologice si al dezvoltarii internet-ului, cele mai bine vandute site-uri erau cele cu nume de brand-uri. Insa, in timp, lucrurile s-au schimbat. Astazi totul se rezuma la cuvinte cheie de
cautare, care ar putea indica site-ul pe care il detii, printre primele rezultate ale cautarilor. Si in cazul in
care ai avut un domeniu inregistrat cu un nume care va prezenta interes pentru o anumita companie, fi convins ca vei putea obtine o mica avere in acest fel.

Topul celor mai scumpe astfel de tranzactii este urmatorul:

1. Primul loc este detinut de sex.com. Domeniul a fost initial inregistrat de Gary Kremen, un afacerist al vanzarilor, din Silicon Valley. Inregistrarea a avut loc in anul 1994, a fost vandut 11 ani mai tarziu la o licitatie privata, contra sumei de 12 milioane de dolari, bani care au reprezentat o combinatie intre plata cash si actiuni.

2. Si pentru ca unul dintre cele mai profitabile afaceri pe internet este pornografia, domeniul cel mai scump in aceasta industrie este porn.com. Acesta a fost vandut pentru suma de 9.5 milioane de dolari, cumparatorului MXN Limited, care si-a facut intrarea pe aceasta piata in luna mai 2007. Tranzactia efectuata de Moniker.com ramane in istorie drept cea mai mare tranzactie pe internet facuta cu bani chash.

3. Dupa ce primele doua locuri sunt ocupate de nume de domenii care au o legatura cu sexul, este timpul afacerilor serioase... Business.com se afla pe locul trei, fiind vandut contra sumei de 7.5 milioane de dolari. Cumparatorul este ECompanies Venture Group.

4. O valoare a tranzactiei de 7.5 milioane de dolari are si domeniul diamond.com. Site-ul a fost vandut in mai 2006 de Odimo impreuna cu inventarul pietrelor pretioase, catre Ice.com, un intermediar in vanzari.

5. Dupa sex, afaceri si cateva cumparaturi de lux este nevoie si de o bere buna. Ultimul, dar nu cel din urma domeniu din .com este beer.com. Suma tranzactionata pentru acesta a fost de doar 7 milioane de dolari, dupa ce mai intai a fost detinut de Bill Fisher, un web site developer care si-a dat seama ca va putea scoate niste bani destul de usor. Astfel, a inregistrat pe numele sau nu numai Beer.com, ci si numele cunoscutului producator de bere american, Budweiser.com, dar si pe cel englezesc, Guinness.com.

Asa ca daca ai o idee despre care crezi ca peste cativa ani se va lansa intr-un trend international, ti-ai putea 'forta' norocul prin inregistrarea sa prin intermediul unui domeniu, in a carui revanzare sa poti spera si investi, ca in final sa iti aduca o suma frumusica de bani.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.