In preajma sarbatorilor legale, toata lumea e fericita. Mai ales in cazul in care sunt decretate si zi libere sau nelucratoare.

In preajma sarbatorilor legale, toata lumea e fericita. Mai ales in cazul in care sunt decretate si zi libere sau nelucratoare. Exista sarbatori nationale, cum este ziua de 1 decembrie pentru Romania, sau internationale, de exemplu 1 mai, Ziua Muncii.

Ziua Muncii reprezinta o sarbatoare considerata adesea de origine comunista. Insa in realitate nu are nicio legatura cu regimul totalitar. De fapt 1 mai reprezinta comemorarea grevei generale de la Haymarket din Chicago, care a avut loc in anul 1886. In 1889, Congresul International Socialist a decretat 1 mai Ziua Internationala a Muncii, in memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorata prin manifestatii muncitoresti. Cu timpul, 1 Mai a devenit sarbatoarea muncii in majoritatea tarilor lumii, diversele manifestari capatand amploare pe masura ce autoritatile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera.

In Romania, 1 mai a fost sarbatorita pentru prima data de miscarea socialista in 1890. In perioada regimului comunist, in aceasta zi autoritatile organizau manifestatii uriase pe marile bulevarde, coloanele de muncitori in tinute festive fiind nevoite sa scandeze lozinci si sa poarte pancarte uriase. Dupa 1990, importanta propagandistica a zilei a fost minimalizata, dar oamenii se bucura de acest eveniment sarbatorindu-l in aer liber, la iarba verde, la mare ori la munte, delectandu-se cu mancaruri traditionale, micii si berea fiind de asemenea nelipsite. O alta semnificatie a zilei de 1 mai este si deschiderea oficiala a sezonului de vara pe litoral, motiv pentru care statiunile sunt luate cu asalt de tinerii dornici de distractie pentru cateva zile.

Ziua Internationala a Femeii este o alta sarbatoare internationala. Aceasta se sarbatoreste la data de 8 martie si reprezinta un prilej de bucurie in amintirea realizarilor politice economice si sociale pe care femeile le-au obtinut de-a lungul timpului. Si aceasta sarbatoare a fost repede adoptata si introdusa in cultura sociala a tarilor componente ale blocului comunist.

In anul 1977 Adunarea Generala a ONU a proclamat printr-o rezolutie Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala. O sarbatoare a femeilor, recunoscuta international, dar fara a se preciza o zi anume, a fost hotarata inca din 1910, de Internationala Socialista reunita la Copenhaga. Urmatorul pas in instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, in 1975, de catre ONU, a Anului International al Femeilor si declararea perioadei 1976 - 1985 ca Deceniu ONU pentru conditia femeii.

In ultima vreme doua sarbatori de origine americana invadeaza toata lumea si incep sa fie sarbatorite intr-un numar din ce in ce mai mare de tari. Este vorba despre Halloween si St. Valentine' Day. Dar acestea au un caracter mai mult comercial: incasarile pentru diverse produse tipice acestor sarbatori cresc foarte mult in aceasta perioada, iar traditia se pierde in cultura popoarelor care incep sa o adopte.

Astazi toata lumea stie ca St. Valentine's Day se sarbatoreste la data de 14 februarie a fiecarui an si este considerata Ziua Indragostitilor. La noi, se spune ca Dragaica ar fi corespondentul acestei sarbatori. Dupa cum stim, in Romania Sfantul Valentin nu este sarbatorit oficial sau in mod religios, acea data fiind o sarbatoare catolica.

Halloween este o sarbatoare de origine pagana, raspandita in special printre celtii din Irlanda si Marea Britanie. Aceasta se sarbatoreste la data de 31 octombrie si da ocazia mai ales celor mici sa se deghizeze in diverse personaje inspirate mai degraba din fimele horror.

Pentru ca tot vorbim de Holloween, Ziua Internationala a Copiilor se sarbatoreste fie in prima zi a lunii iunie, fie la data de 5 mai, in cazul japonezilor. Sarbatoarea este un mix interesant intre asa-numitul 'festival al papusilor' care in trecut se sarbatorea pe 3 martie si 'festivalul baietilor', celebrat pe 5 mai.

In lume exista si sarbatori mai putin cunoscute, dar care pot asimila in timp, de ce nu, caracter comercial, international:

  • 20 aprilie: International Cannabis Day sau Ziua Canabisului
  • 19 septembrie: International Talk Like a Pirate Day
  • Tax Freedom Day este sarbatorita la date diferite in fiecare tara si reprezinta ziua in care bugetul anual propus este realizat, iar, teoretic, balanta dintre intrari si iesiri arata zero.
  • 1 octombrie: International Older People's Day sau Ziua Varstnicilor

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.