Stadioanele de astazi sunt ceea ce castelele reprezentau pentrul Evul Mediu - giganti ai arhitecturii, dominante ale comunitatii, citadele de mandrie si putere locala.

Stadioanele de astazi sunt ceea ce castelele reprezentau pentrul Evul Mediu - giganti ai arhitecturii, dominante ale comunitatii, citadele de mandrie si putere locala.

Stadioanele moderne reprezinta, mai mult sau mai putin teoretic, locul unde se desfasoara activitati sportive. Acestea sunt alcatuite din terenuri special amenajate pentru practicarea sporturilor, insa pot primi si atributii speciale, cum ar fi organizarea de mega concerte. Pe langa terenuri, un stadion trebuie sa aiba si tribune, unde spectatorii stau si privesc desfasurarea evenimentelor.

Putina istorie...

Cel mai vechi stadion din lume se afla in Olimpia, in vestul Greciei. Incepand cu anul 776 i.Hr., a devenit locul de desfasurare al jocurilor olimpice. Initial, evenimentele constau intr-o singura proba, alergarea. Din acest motiv stadionul de aici avea o lungime standard de aproximativ 190 de metri.

Pistele de alergare standardizate cu o lungime cuprinsa intre 180 si 200 de metri au fost adoptate si de romani. Numeroase stadioane datand din acea perioada se aflau in orasele din Grecia si Roma antica, cele mai cunoscute fiind Colosseum si Stadium Domitian, ambele localizate in Roma.

Pe stadioane se practica cea mai mare parte a sporturilor, dar in cultura moderna unul este rege: fotbalul. Sportul cu cel mai mare numar de fani, sportul care naste pasiuni reuseste sa creeze dependenta, sa aduca bucurie si lacrimi in acelasi timp. Exista stadioane de fotbal in toata lumea, care au devenit legende prin marime, numar de locuri sau istorie. Insa atunci cand vine vorba de renume, cu siguranta englezii detin suprematia.

In Anglia stadionul este venerat si poate fi considerat tatal arenelor moderne. De aceea masurile de securitate de aici au ajuns la cel mai inalt nivel. Cu toate acestea, libera exprimare a suporterilor continua si se dezvolta in forme noi.

Cel mai renumit stadion din Anglia va ramane probabil vechiul “Wembley Stadium”. Acesta nu reprezinta numai terenul marcat de cel mai controversat gol din lume, dat de Geoff Hurst in finala FIFA din 1966, ci si locul care a gazduit numeroase concerte importante, de amploare, cum ar fi cel al formatiei Queen din 1986 sau al celor de la Oasis in 2000. Nu trebuie sa uitam ca aici au avut loc Jocurile Olimpice din 1948.

Insa acest stadion nu este acum decat o legenda, pentru ca a fost demolat, insa un alt stadion cu acelasi nume a fost inaugurat in 2006. Acesta are 90.000 de locuri, iar acoperisul culisant poate fi considerat o opera de arta. La planificarea si designul sau au lucrat un numar impresionant de arhitecti, condusi de Sir Norman Foster.

“Gigantul de beton” reprezinta un alt stadion care va ramane doar o legenda. Estadio da Luz era stadionul din Lisabona, care detinea una dintre cele mai bogate istorii. Pentru multi ani acesta a fost cel mai mare din Europa, cu un numar record de 127.000 de spectatori la finala din 1991 a FIFA, unde s-a conturat asccensiunea unor jucatori portughezi, care acum au devenit dintre cei mai buni: Luis Figo, Joao Pinto, Rui Costa, Jorge Costa si Fernando Couto.

La momentul actual in Europa exista 8 stadioane cu capacitatea de peste 80.000 de locuri. Noile reglementari de siguranta nu mai permit constructorilor sa creeze stadione cu numar foarte mare de locuri, asa ca cifre de peste 100.000 de locuri nu vor mai fi atinse. Printre cele mai mari astfel de constructii se numara: L'Estadi (Camp Nou) - Barcelona (90.000), Stadio Giuseppe Meazza - Milan (85.700), Croke Park - Dublin (85.000), Olimpiyskiy Stadion - Kiev (83.160), Ataturk Olympic Stadium - Istanbul (82.000).

Insa un stadion nu trebuie doar sa fie incapator. Noile reglementari UEFA acorda stadioanelor un numar de stele, care poate ajunge pana la cinci. Ibrox Park - Glasgow este un exemplu de stadion de “5 stele”.

Stadioanele pot purta si nume de vedeta. Actorul Arnold Schwarzenegger probabil ca se simte mandru stiind ca in Graz, orasul sau natal, exista un stadion care ii poarta numele - “Arnold Schwarzenegger Stadion”. Constructia este relativ recenta, fiind inaugurata in 1997. Intrucat are o capacitate scazuta de locuri, numai 15.400, stadionul nu va putea fi folosit pentru Euro 2008, UEFA impunand o limita de minimum 30.000 de scaune.

Au existat de-a lungul timpului si incidente nefericite pe stadioane. Multi suporteri au murit, insa niciuna dintre povestile lor nu se compara ca impact cu drama de pe stadionul Heysel din Bruxelles. Structura acestuia a cedat in ziua de 29 mai 1985, in timpul unui meci intre F.C. Liverpool si Juventus. 39 de oameni au murit, aproape toti fiind suporteri ai echipei italiene. Meciul reprezenta finala Cupei Europene.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.