Cand vorbim de Moscova ca destinatie de vacanta, orasul nu pare a fi situat in topul preferintelor...

Moscova a fost capitala Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice pana in 1991 si este situata pe raul Moscova. Acum orasul este un important port, accesibil vaselor din Marea Baltica, Marea Alba, Marea Neagra, Marea Caspica si Marea Azov, precum si centrul economic, politic si cultural al Rusiei. Lagatura cu restul tarii este posibila prin intermediul numeroaselor autostrazi, sosele si linii aeriene.

Prima referire facuta in istorie la Moscova dateaza din 1147, cand era doar un orasel obscur intr-o mica provincie, cu o populatie restransa numita Merya.

Moscova a supravietuit mai multor dezastre printre care incendii, revolte sau ocupatii straine. In septembrie 1812, in perioada razboaielor napoleoniene, orasul a fost ocupat de armatele lui Napoleon. Patriotii rusi au dat foc orasului curand dupa intrarea sa, iar rezultatul a fost retragerea Frantei din Rusia, lucru care a contribuit mult la caderea lui Napoleon.

Acum Moscova numara 10.415.400 de locuitori si are o densitate de 8.537,2 locuitori / km², fiind situata la o altitudine de 150-200 m.

Cand vine vorba de Moscova ca destinatie de vacanta, orasul nu pare a fi situat in topul preferintelor. Dar aceasta viziune este departe de adevar. Moscova ramane un oras incarcat de istorie, un centru cultural si reprezentarea unui stil de viata diferit de cel cu care suntem obisnuiti.

Exista anumite lucruri care nu trebuie ratate odata ajunsi aici. Principala atractie turistica este legendara Piata Rosie. Desi se spune ca numele acesteia vine de la culoarea Partidului Comunist, este o afirmatie falsa. Denumirea provine inca din secolul al XVII-lea si este un sinonim arhaic pentru „frumos”. Piata Rosie este piata centrala a Moscovei din secolul al XV-lea.

Intrarea in Piata Rosie este strajuita de Poarta Invierii, recent reconstruita, deoarece la ordinul lui Stalin fusese daramata pentru a permite accesul in Piata tancurilor sovietice pentru defilari si parade.

Ajuns in piata, poti vizita Catedrala St. Basil, a carei culori tipice pentru stilul bisericilor rusesti vor parea ireale. Catedrala a fost construita in secolul al XVI-lea si restaurata in 2004. In fata cladirii impunatoare se afla Lobnoye Mesto, o scena despre care multi credeau ca servea la executiile publice. Platforma se utiliza insa doar pentru citirea edictelor tarului, pentru ceremonii religioase sau anunturi de interes public. Executiile aveau loc de cele mai multe ori pe dealul din spatele catedralei.

Tot aici poate fi gasit si GUM, unul dintre cele mai importante mall-uri din Rusia. Desi in fiecare an Kremlinul ameninta ca va muta mumia lui Lenin de la Mausoleu, acest lucru nu s-a intamplat. Acesta mai poate fi inca vizitat, cu mentiunea ca orele in care este permis accesul se modifica in functie de sezon.

Un alt lucru care cu siguranta merita vazut in Moscova este Kremlinul. Situat in imediata apropiere a Pietei Rosii, acesta este sediul central al guvernului. Termenul de 'Kremlin' insemna fortareata si toate orasele din Rusia au cate una. Kremlinul Moscovei este insa unul dintre cele mai impunatoare, fiind pazit de ziduri masive. In interior pot fi gasite multe cladiri printre care un palat, o structura dedicata armamentului si mai multe catedrale. Cea mai mare parte a acestor cladiri este deschisa vizitei turistilor.

De asemenea, fascinant in Moscova este transportul subteran. Metroul de aici nu se aseamana cu niciunul din lume. Stalin credea ca decat sa creasca nivelul de trai al populatiei, ar fi mai bine sa investeasca in asa numitele „palate ale poporului”. Aceste palate reprezentau de fapt cladiri publice, parcuri sau alte spatii dedicate tuturor locuitorilor. Si statiile de metrou au beneficiat de aceasi consideratie, iar termenul de palat este unul corespunzator. Fiecare statie este diferita, cu un design propriu. Acestea sunt aranjate pana in cel mai mic detaliu, cele centrale beneficiind si de opere de arta, cum sunt reprezentarile murale, statuetele, mozaicurile sau candelabre de cristal. Cele mai bine clasate statii sunt: Kropotkinskaya, Ploschad Rovolutsii, Komsomolskaya si Mayakovskaya.

Inca un punct de interes in Moscova este si teatrul Bolshoi. In limba rusa Bolshoi insemna mare, iar atunci cand vine vorba de teatrul mare din Moscova, nu se exagereaza cu nimic. Numarand 2000 de locuri, acest teatru este pregatit pentru un auditoriu foarte numeros. O vacanta in Moscova poate ca nu ar fi completa fara vizionarea unei reprezentari aici, chiar daca strainii sunt taxati mai scump decat localnicii.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.