Golful a devenit un sinonim al opulentei.

Golful a devenit sinonimul opulentei. Este unul din cele mai populare sporturi in randul celor cu foarte multi bani - majoritatea practicantilor, atat la noi in tara cat si in strainatate, sunt oameni de afaceri. Din pricina laturii comerciale care i-a fost atribuita, acest sport este adesea considerat o metoda de relaxare pentru snobi si... cam atat.

In Romania golful are o istorie ralativ putin cunoscuta. Era practicat la un nivel destul de mare inainte de inceperea celui de-Al II-lea Razboi Mondial. Existau sase terenuri de golf si erau foarte multi pasionati in randul clasei superioare a societatii. Cateva nume cunoscute care au indragit acest sport faceau parte chiar din familia regala. Prima lovitura autohtona cu crosa a apartinut regelui Ferdinand cu ocazia deschiderii primului club de Golf, Country Club. Nume mari ale istoriei acelei epoci au practicat golf. Istoria golfului romanesc este marcata de Paul Tonita, singurul jucator profesionist pe care Romania l-a avut, acesta fiind si antrenorul oficial al casei regale.

Insa odata cu schimbarea regimului politic si intrarea sub dominatia Rusiei, golful a fost condamnat, primind eticheta de sport capitalist. In scurt timp, terenurile in care se investise in anii precedentii au fost distruse si transformate in exploatari agricole. Tot ceea ce se realizase era acum distrus, iar perioada de glorie a unui sport care se afla in plina ascensiune avea sa intre intr-un con de umbra.

Dupa '89 golful a revenit in Romania. Astfel, pana in ziua de azi s-au reorganizat si s-au construit mai multe terenuri. Aceste investitii sunt destul de costisitoare, chiar daca sportul este practicat de cei mai bogati oameni ai tarii. Pentru constructia unui teren cu 18 gauri, conform standardelor, este nevoie de o suprafata de cel putin 60 ha, ceea ce nu inseamna putin ca valoare financiara nici pentru cei mai avuti. Constructia dureaza cel putin 4-5 ani, pentru ca trebuie realizate nivelari, denivelari ale solului in functie de necesitati. O alta etapa a constructiei este cea a crearii obstacolelor, acestea fiind de obicei iazuri si grupi de nisip. Nici costurile de intretinere nu ar trebui ignorate, numai intretinerea gazonului avand un pret foarte ridicat. Si totusi, in ciuda acestor costuri ridicate, se poate observa o tendinta de amenajare a noilor spatii de joc pentru golf.

Nici pentru practicanti nu este tocmai cel mai ieftin sport. Desi ar putea parea simplu, echipamentul pentru acest joc cuprinde multe piese si accesorii.

In ceea ce priveste partea vestimentara, regulamentul se cere respectat cu strictete la nivel profesionist. Acesta prevede un tricou cu guler si trei nasturi, fiind in acelasi timp elegant si confortabil in timpul jocului. Pantalonii pot fi lungi sau trei sferturi, asortati cu tricoul. Sapca reprezinta un accesoriu obligatoriu, pentru ca vederea sa nu fie afectata de razele soarelui. Pantofii sunt prevazuti cu 9-14 crampoane metalice sau din teflon, acestea avand rolul de a proteja jucatorul de alunecari atunci cand iarba este umeda. Un alt accesoriu important este si manusa pentru mana stanga. Rolul ei este de a ajuta jucatorul sa aiba o priza cat mai buna pe crosa.

Echipamentul de joc este format din "bag", sacul destinat pastrarii croselor pe timpul desfasurarii competitiei. Exista maximum 14 crose, conform regulamentelor in vigoare, iar acestea sunt fabricate din orice fel de material, compozit sau aliaj (fibra de sticla, grafit, carbon, etc).
In trusa fiecarui jucator, de regula, se gasesc urmatoarele categorii de crose:

- 3 wood-uri (nr. 1, 3 si 5)
- 7 iron-uri (nr. 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9)
- 3 wedge-uri (pitch-wedge, sand-wedge si un loft-wedge)
- 1 putter

Tot in echipamentul de joc intra si tee-urile sau, mai pe romaneste, cuiele pe care se asaza mingea inaintea de lovire. Costul aproximativ al unui echipament complet de golf se ridica la aproximativ 3000 de euro, un pret ceva mai ridicat decat al unui echipament pentru alte sporturi, care se poate cumpara cu cateva zeci de RON.

Investitiile din golf se pot insa amortiza cu succes. Unul dintre cele mai bune exemple in acest sens este Eldrick "Tiger" Woods. Averea pe care acesta a acumulat-o din castigarea diverselor competitii si campanii publicitare se ridica la peste 70 de milioane de dolari, in decursul a 11 ani.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.