"Alo, hai in Mall, sa ne plimbam la aer conditionat!"

Un film, un suc, o promenada printre rafturi ticsite cu toale, barbati hotarati, femei dornice, toate sub o cupola celebra: Mall-ul. Viata din Mall-urile bucurestene pulseaza altfel. Febra cumparaturilor din magazine branduite exotic e puternic indusa si sustinuta de elemente-cheie ale consumismului. Daca tot vine omul sa cumpere lucruri asortate si rafinate, e musai ca design-ul interior sa il flateze, pana cand isi indreapta spatele in semn de acceptare a apelului "Vino si cumpara-ma, chiar daca fac de trei ori mai putin decat cost".

Iesit si eu in lumea buna, la o plimbare oficiala prin Mall - adicatelea, curios sa aflu ce mai zic adeptii lui Shopping - merg de colo-colo cu un reportofon in mana, incercand sa pun cap la cap un reportaj monden. Si, de unde rolul meu era sa vanez imagini si intamplari bune de povestit lumii, constat ca 'senzationalul' se inghesuia sa ma gaseasca pe mine. Nici nu ma apuc bine de treaba si ma trezesc alaturi cu o duduie apropiindu-si periculos buzele lacuite de reportofonul meu. Era fericita ca am dat peste ea - eu?! - si incepe sa-mi povesteasca de zor despre cum e viata de vedeta. Abia apuc sa 'push play' si intreb cu cine stau, mai exact, de vorba.

Lunatic lifestyle pentru pamanteni"Sunt Zizi, apar la televizor si tre’ sa am grija de imaginea mea - sunt dansatoare." Deci, Mall-ul este pentru dumneavoastra… "Toootul! Doar aici gasesc haine la moda". Dar, ce inseamna a fi 'la moda'? "Pai, uite, eu am asortat aceste ciocate gri, de firma, cu aceasta bluzita rosie, de dantela si cu fustita mea preferata, de-ti sta mintea-n loc" - zambeste Zizi multumita. Cand sa o intreb despre tatuajul dentar, aflu ca, de fapt, abia fusese la fast-food, desi e la dieta si n-are voie.

Daca Zizi are fite, pardon, fitze, de ce n-ar avea si Gigel? Urc la etajul al doilea si vad o sumedenie de baieti, pardon, tipi, asteptand… nu stiu exact ce. Ma apropii de un tanar care purta ochelari de soare si privea, credeam eu, spre fantana arteziana, captivanta, ce-i drept, plasata in centrul Mall-ului.

Va place fantana? "Aa, fantana… da, da, foarte mult." Dar, de ce purtati ochelarii de soare si in incinta Mall-ului? "Eh, stiti dumneavoastra, vezi o fata, te uiti dupa ea… nu tre’ sa vada ca o 'scanezi' de sus pana jos". Ati facut cumparaturi? Cautati ceva anume? "N-am cumparat nimic. La preturile care sunt… Am venit la intalnire cu amicii - ii suna telefonul - "Da, baby, sunt cu Titi, ajung intr-o ora. Pup."

Citeste si:
Ziua Mondiala de lupta anti SIDA
Ziua Mondiala de lupta anti SIDA

Exista designeri cu propuneri vestimentare, dar exista si cei care le aplica sau nu cu intelepciune. Pentru unii, moda pare sa reprezinte o arta abstracta, mai ceva ca picturile lui Picasso. In general, e cazul proaspat imbogatitilor sloboziti din lesa in Mall-uri, care uita brusc sa faca diferenta intre ei si Madonna sau P. Diddy. In 2007 exista femei si barbati perindandu-se fara un scop precis prin magazine, mandri ca au asortat accesorii sport cu piese ale unor tinute care probabil ar fi facut furori la festivalul Mamaia din ’93. Alteori, imaginea Barbie kitsch, pe modelul Britney Spears in zilele ei cele mai proaste (… si are destule!), functioneaza de minune. In acest turbion rocambolesc al wannabe-ilor care acced la lux, ar incapea o voce sanatoasa, care sa strige ca banii sunt bani cu cat sunt mai multi, dar volanele sunt volane cu cat sunt mai putine. Ca primavara se face, de obicei, cu una-doua flori, nu cu o tarla de 5 hectare. Si Missy Elliot poarta diamante la costumul de schi, dar daca as fi si eu platit cum e ea, zau ca m-as costuma in Mikhail Baryshnikov si mi-as pune bocanci cu strasuri in picioare, chiar daca as lucra la ghiseu la circa financiara.

Citeste si:
10 Caracteristici ale unui barbat de doi lei
10 Caracteristici ale unui...

Articol de Quiqs


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.