Mucalit precum Pacala, taranul roman porneste pe meleagurile batranei civilizatii.

Mucalit precum Pacala, taranul roman (si nu ma refer la agricultor…) isi tufleste cusma pe-o ureche, indeasa prazul in diplomat si porneste, precum Badea Cartan, odinioara, pe meleagurile batranei civilizatii. Poate, poate, s-o molipsi si el de microbul integrarii. Caci asa i s-a spus: acum, cand poarta ni-i deschisa! Desi, doar cu spusele, nu prea il mai convingi pe romanul de azi sa faca ceva.
Si de ce ar face-o, la urma-urmei, cand cei care ii predica, fac, la randul lor, contrariul celor spuse? Scoatem din discutie popa, primarul, presedintele si mai marii….astea sunt deja basme de adormit copiii. Mai degraba l-ar crede pe mos craciun, daca ar veni si i-ar spune: "bre Ioane, fii roman civilizat si spala-ti imaginea, ca te vede o europa intreaga, mai nene, nu e de glumit….". Si uite-asa, cu buletinul in buzunar si cu mamaliga-n traista, ajunge fratele nostru roman in niscaiva mare capitala europeana.

Europo, iti mancam urechileIncepe el frumos, cu marcarea teritoriului, dar nu bate tarusi in pamant, ca nu mai e pe pamantul lui Dracula, ci da drumul la o manea din difuzor, sa stie tot poporul ca aici a pus un romanas piciorul. Dupa un timp, rasar in jurul lui comunitati de manelisti, discoteci, cluburi, piete, macelarii, chiar si standuri de ziare si reviste romanesti. Ca romanul nu pleaca singur, isi cheama rubedenii si cunoscuti pe taramul unde se plimba caini cu covrigi in coada. Creste comunitatea intr-un an cat altele intr-o viata de om, romanul trimite bani si in tara, conturile nationale se ingrasa, toate bune si frumoase.

Dar cu imaginea cum ramane? Tare bine ne sade cand poposim intr-o toaleta publica austriaca, precum cea din fotografie si acolo sta scris mare, cu litere negre pe fond alb un mesaj pentru trecatorii dinainte. Si mesajul cu pricina este scris doar in romana! Adevarat privilegiu! Deci suntem deja cunoscuti, v-ati putea spune. Si inca cum!

Atat de cunoscuti ca nu ne mai trebuie reclama sau artificialul re-branding de tara pe care mai-marii se chinuie sa-l incropeasca cu ajutorul unor consilieri straini.

Cersetoarea pe care o intalnesti la colt de strada sau in usa bisericii, sa zicem din Roma, e deja integrata cu success, intinde mana pe diferite limbi, italiana: daca esti mai curatel, romana, daca te-a bunghit ca esti de-al ei (si poate iti face si un discount).
Intre timp, multi dintre cei ramasi in tara ascund capul intre umeri si inghit umilinta de a fi asociati cu reprezentantii lor din tari straine. O lume intreaga a avut ocazia sa auda la un post de radio, imediat dupa momentul aberarii, remarca entuziasta pe care un taran roman (taran adevarat, de la tara) a indesat-o in microfonul reporterei: Europo, pazea,ca iti mancam urechile!

Un articol de Raluca Ionescu

Sursa: AUTENTIC - "Esti ceea ce alegi sa fii!"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.