Pe 9 iunie, am fost martorii unui eveniment ce are loc o data la patru ani.

De data aceasta, locul unde s-a desfasurat turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal este Germania, o tara care nu mai are nevoie de prezentare. Va invit ca, in paginile urmatoare, sa descoperim impreuna ce a ads nou acest turneu final pe zona de IT&C. Bineinteles ca nu vom neglija nici aspectul sportiv al evenimentului, pentru ca sunt sigur ca majoritatea celor care vor citi aceste randuri sunt fani infocati ai sportului rege de la noi din tara - fotbalul.

Scurt istoric al competitiei

Nu stiu cati dintre voi stiu ca inceputul istoriei fotbalului poate fi considerat chiar anul 1580, cand un anume Giovanni Bardi a publicat un set de reguli ale jocului "calcio". In 1848 sunt stabilite primele reguli ale fotbalului modern, iar lovitura de penalizare de la 11 metri a fost introdusa abia incepand cu 1891.

Cu timpul au existat mai multe revizuiri si adaugiri la regulile jocului - ultima propunere importanta adoptata este adaugirea la regula offside-ului - se considera ca un jucator se afla "in afara jocului" doar daca se afla in spatele fundasilor echipei adverse si spre el s-a indreptat pasa.

In orice caz, nu exista vreun alt eveniment sportiv, in afara de Olimpiada, care sa capteze atentia si imaginatia lumii precum cupa mondiala la fotbal.

Inca de la prima astfel de competitie desfasurata in 1930 in Uruguay, aceasta a cunoscut o crestere constanta in popularitate si in prestigiu.

Ideea adunarii celor mai puternice echipe din lume la un campionat mondial apartine unui grup de francezi condus de Jules Rimet. Trofeul original era realizat din aur si purta numele initiatorului si a fost disputat de trei ori inainte ca cel de-al doilea razboi mondial sa suspende competitia timp de 12 ani.

Din 1958, campionatul mondial de fotbal a fost tinut in mod alternativ in Europa si pe continentul american, iar decizia comitetului executiv din mai 1996 de a tine editia din 2002 a acestui eveniment pe taram asiatic (in Coreea de Sud si Japonia) a constituit o premiera.

Cele 16 editii ale turneului final la fotbal au fost castigate doar de sapte selectionate diferite si au fost evidentiate de cateva meciuri dramatice care au ajutat la crearea unei istorii a fotbalului.

In zilele noastre, FIFA World Cup a "vrajit" publicul de pe intreaga planeta. O audienta cumulata de peste 37 miliarde de oameni au urmarit editia din Franta a turneului final desfasurata in 1998, incluzand doar 1,3 miliarde care au privit doar finala. Peste 2,7 milioane de oameni au populat stadioanele franceze pentru a urmari cele 64 de meciuri.

...asa ca

...avand in vedere cifrele prezentate mai sus, putem trage usor concluzia ca evenimentul din Germania s-a bucurat de o popularitate crescuta in randul fanilor fotbalului, dar si al simplilor privitori.

Se astepta ca peste 3,5 miliarde de oameni sa fie martori la finala de la Berlin prin intermediul televiziunilor, astfel ca serviciile respective trebuiau sa functioneze fara nici o problema.

Noi tehnologii prezente la Campionatul Mondial

Turneele finale ale Campionatelor Mondiale de fotbal au fost folosite pentru a ajuta la lansarea unor noi tehnologii, cum ar fi televiziunea in culori si comunicatiile wireless. Evenimentul din acest an din Germania nu face exceptie, chiar daca o serie de tehnologii promitatoare, cum ar fi mingea de fotbal cu cip si transmisiile TV pentru telefoane mobile, vor fi ratat lovitura de start.

Una dintre tehnologiile despre care se astepta sa genereze un interes sporit la jocurile din acest an este televiziunea de inalta definitie (HDTV - high-definition television). Noul sistem TV, care a petrecut peste zece ani pana sa iasa din laborator si sa intre pe piata, aduce o calitate a imaginii foarte buna, de inalta rezolutie, intr-un format de ecran cu aspect lat (16:9), excelent in cazul filmelor.

Fiecare dintre cele 12 stadioane din Germania va fi echipat cu cel putin 20 de camere HDTV, iar acestea vor fi conectate prin niste legaturi de fibra optica la un backbone capabil sa transporte date la viteze de pana la 480 Gbps. Legaturile cu satelitul vor fi rezervate pentru conexiunea stadioanelor in cazul in care vor exista probleme cu conexiunile de fibra optica.

Traficul de date a fost directionat catre Centrul International de Transmisie (International Broadcasting Center) din MŸnchen, unde tehnicienii procesau semnalele pentru diferitele sisteme de transmisie din lume. Semnalele vor fi introduse apoi in reteaua broadband globala a T-Systems. Unele au fost transmise si prin satelit, folosind diversi operatori.

Televiziunea britanica BBC a confirmat ca va transmite in standardul de inalta definitie (HDTV) meciurile din cadrul Campionatului Mondial, la fel ca si meciurile importante de la turneul de tenis de la Wimbledon. Emisia HD a bine cunoscutului post de televiziune a inceput pe 11 mai, fiind initial disponibila doar prin intermediul satelitului, cu echipamentul HD potrivit. Semnalul de inalta definitie a fost insa preluat si de cateva societati care ofera televiziune prin cablu din Marea Britanie.

O alta tehnologie care si-a facut debutul la acest turneu final este RFID (Radio Frequency Identification). FIFA, care organizeaza meciurile, a cerut ca toate biletele sa contina un cip RFID. T-Systems a instalat scannere electronice care sa citeasca cipurile la portile stadioanelor din Dortmund si Frankfurt. Siemens a instalat o tehnologie similara la alte stadioane, incluzand si Allianz Arena din Munchen.

Dispozitivele de scanare erau localizate in cadrul stadioanelor pentru a permite accesul spectatorilor la locurile autorizate si in zonele cu mancare si bauturi. Totusi, tehnologia ar putea fi folosita pentru a urmari oamenii, in special posibilii huligani.

Politia, pompierii si echipajele de urgenta prezente la toate cele 12 stadioane au folosit telefoane TETRA (Trans-European Trunked Radio Acces - un sistem radio celular digital terestru folosit in Europa) care, pe langa asigurarea securitatii comunicatiilor radio, au fost capabile sa blocheze interferentele din fundal. Acest lucru este o problema in cadrul acestor competitii, pentru ca utilizatorii acestor telefoane trebuie sa se inteleaga usor intre ei. Terminalele au fost insa echipate, de asemenea, cu un transceiver GPS (Global Positioning System) astfel incat personalul de urgenta sa poata fi localizat si directionat spre locatiile in care este nevoie. Un numar de peste 2.000 de utilizatori au putut folosi acest sistem de comunicatii in fiecare stadion.

In ciuda promovarii folosirii catorva tehnologii avansate, pe parcursul acestui campionat mondial s-au folosit si cateva sisteme cunoscute. Spre deosebire de organizatorii cupei mondiale din 2002 care au furnizat fotografilor de pe marginea terenului conexiuni WLAN pentru a transmite imaginile de pe teren, organizatorii germani au asigurat cabluri Ethernet pe linia de margine a terenului si in sectiunea rezervata presei din interiorul fiecarui stadion.

Acest lucru s-a decis pentru a garanta latimea de banda fiecarui utilizator, dupa cum au declarat organizatorii. Totusi, au fost disponibile si conexiuni WLAN pe langa cele Ethernet, dar numai in zonele destinate presei

Cine? Ce? Unde? Cand?

Turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din Germania din acest an va intra in istorie si dintr-un alt punct de vedere - la niciun astfel de eveniment nu a fost nevoie ca fanii care asista la meciuri sa furnizeze atat de multe informatii despre ei care pot fi accesate foarte rapid... www.pcworld.ro

Sursa: PCWorld


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.