Cu ceva timp in urma, cele mai tari jucarii erau acelea care aveau inscriptia "Made in China". Intre timp am mai crescut si am descoperit jucarii noi. Si ele vin tot din China...

Imi aduc aminte ca in urma cu ani buni erai cel mai tare pusti din cartier daca-ti etalai colectia de jucarii chinezesti. Evident, cumparate pe sub mana, pentru ca altfel nu aveai cum.

Dupa Revolutie, marfa chinezeasca si-a cam patat renumele. E drept, e ieftina, dar se stie: cati bani dai, atata si face. Chinezii au inceput sa produca masini, rezultatele crash testelor au fost insa demoralizatoare. Si, totusi, chinezii s-au remarcat intr-un domeniu - productia de ATV-uri.

Adica noua jucarie pentru adulti. Ati mers vreodata cu un ATV? Daca nu, ar fi cazul sa o faceti. Senzatia pe care o ai dupa o ora de joaca este destul de greu de reprodus in cuvinte. Jucaria pe care am testat-o a fost un Linhai 300 4x4 Classic, marca adusa in Romania de cei de la Actionland.


Locatia aleasa, un teren muntos in apropiere de statiunea Paltinis, a fost perfecta pentru a testa la maximum capacitatile unui Linhai. Iar zapada cazuta in luna ianuarie a transformat totul intr-o zi senzationala. Ideea de "chinezarie" mi-a iesit repede din cap cand am vazut ATV-ul.

Nimic nu mi-a dat senzatia ca se va rupe cu mine daca voi merge la limita. Spun asta pentru ca am vazut niste masini 4x4 produse in China in care nu m-as fi urcat nici daca cineva mi-ar fi platit o polita de asigurare pe viata.

Odata pornit motorul de 300 cmc, un motor cu un singur cilindru in 4 timpi, pot spune ca a inceput distractia. Pentru a nu-i limita capacitatile pe asfalt, am preferat sa las transmisia cuplata doar pe doua roti. Asa poti atinge o viteza de aproximativ 80 km/h, suficient insa pentru a ajunge mai repede la birou decat cu orice alt mijloc de transport, mai ales la orele cand circulatia in oras este infernala.

In plus, nu veti avea nici o problema cu cei de la politie din simplul motiv ca acest tip de ATV se poate inmatricula si se poate conduce cu permisul de categoria B. Partea frumoasa este ca, odata plecat de la birou, puteti face mult mai multe decat cu masina traditionala. Odata ajuns pe terenul de test, acelasi unde a avut loc lansarea oficiala in Romania a noului Mercedes ML, am cuplat tractiunea integrala.

Zapada, terenul abrupt, noroiul, bustenii - nici unul din aceste obstacole nu a fost de netrecut. Motorul Linhai-ului dezvolta 21 CP la 6.500 de rotatii pe minut si multe din obstacolele de care am amintit mai sus au fost depasite si cu tractiunea cuplata doar pe rotile din spate.

In afara de faptul ca poti ajunge aproape peste tot cu un astfel de ATV, Linhai 300 se poate transforma intr-un vehicul utilitar cat ai zice peste. Sau sushi. aaa, nu ca asta este de la japonezi! Oricum, ce mai conteaza. Daca aveti o cabana la munte, cu accesoriile potrivite, Linhai 300 va scoate din multe incurcaturi.

Puteti cara lemne, curata zapada si o gramada de alte lucruri pentru care altfel ati fi nevoiti sa puneti osul la treaba. Recunosc, singurul lucru care m-a interesat pe mine a fost sa ma joc. Si am facut-o timp de cateva ore fara sa tin cont de temperaturile cu mult sub 0 grade.

Capacitatea rezervorului este de aproximativ 15 litri, dar nu am reusit sa-l golesc in timpul rezervat acestui test. Am incercat sa aflu cat consuma exact o astfel de jucarie, dar nu am reusit din simplul motiv ca motorul de 300 cmc consuma in functie de utilizator si de terenul pe care se merge.

Calitatile unui Linhai nu se reflecta neaparat in pret. Chinezii au reusit sa imbunatateasca componentele in ceea ce priveste calitatea, pastrand insa un pret OK. Pentru 4.500 de euro (pret CIP - incercati varianta leasing pentru a scapa de taxele vamale), puteti avea o jucarie din asta in fata casei.

Pentru cei de la bloc e ceva mai greu, nu de alta, dar are vreo 300 de kilograme si e cam greu de urcat in apartament. Dar, daca stau bine sa ma gandesc, s-ar putea sa merite si efortul asta.

Autor: Berti Panaiot
Aparut: Numarul 10 - Martie 2006
Sursa: Topgear


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.