Faci cale intoarsa daca ti-a trecut o pisica neagra prin fata? Nu treci pe sub o scara si arunci monede in toate fantanile magice pe care le intalnesti? Iata cateva din cele mai ciudate superstitii din intreaga lume.

Peste tot in lume, oamenii se ghideaza dupa numeroase superstitii si credinte populare. Convinsi ca aceste semne prevestitoare sunt adevarate, oamenii apeleaza la numeroase trucuri care alunga ghinionul sau atrag norocul. Unii cred cu atata tarie in ele incat cred ca nereusitele au legatura cu pisica neagra care le-a trecut calea de dimineata.

Iata care sunt cele mai ciudate superstitii din lume in care oamenii continua sa creada si astazi.

Linistea stanjenitoare

Foto: moment stanjenitor sursa Shutterstock.com

Imaginati-va urmatoarea scena: sunteti in oras cu prietenii; toata lumea pare sa vorbeasca deodata, iar masa voastra pare cuprinsa de harmalaie. Deodata, nimeni nu pare sa mai aiba ceva de spus si toata lumea tace. O liniste stanjenitoare se lasa si nimeni nu se incumeta sa reia cuvantul. Cateva secunde mai tarziu, sporovaiala este reluata, iar momentul uitat cu desavarsire.

Daca pentru cei mai multi dintre noi aceasta liniste stanjenitoare este doar un moment in care iti storci creierii in cautarea unui subiect de discutie, pentru altii are o semnificatie aparte. Multi cred ca momentele de liniste apar in fiecare ora la si 20, pentru ca la acea ora ingerii incep sa cante si, inconstient oamenii se opresc din vorbit pentru a-I asculta.

Se pare ca, superstitia are la baza un citat pe care oamenii l-au luat literlamente. In cartea scriitorului Dylan Thomas, “Portrait of the artist as a youg dog”, unul din personaje spune: “Un grup de ingeri trebuie sa treaca deasupra noastra. Ce liniste e!”

Superstitii norvegiene: animale vorbitoare

Foto: rate sursa Shutterstock.com

Potrivit credintei scandinave, in noaptea de Ajun, animalele pot vorbi. Scandinavii cred ca Iisus s-a nascut la miezul noptii si ca, in acel moment, animalele din grajd au capatat abilitatea de a vorbi asemeni oamenilor. Minunea s-a intamplat pentru ca acestea sa isi excalame admiratia fata de pruncul Iisus. In momentul in care pastorii au intrat in iesle pentru a asista la miracolul nasterii fiului Domnului, acestea si-au pierdut graiul instant.

Citeste si:
O pisica neagra a patruns pe terenul de fotbal in timpul unei partide
O pisica neagra a patruns pe...

Potrivit superstitiei, vei avea parte de ghinion daca vei incerca sa testezi abilitatea animalelor de a vorbi in noaptea de Ajun.

Superstitii argentiniene: Carlos Menem – sau cel ce nu poate fi numit

Foto: steag argentina sursa Shutterstock.com

Argentinienii cred ca numele fostului lor presedinte, Carlos Menem, este blestemat, iar cei care il rostesc vor avea parte de ghinion. Daca vreun nesabuit pronunta totusi numele presedintelui, femeile din grup trebuie sa isi atinga sanul stang, iar barbatii testicolul stang pentru a alunga ghinionul.

Menem a fost acuzat de prabusirea econimica a statului argentinian din 2001, motiv pentru care locuitorii evita acum sa ii pronunte numele considerandu-l blestemat. Mai mult decat atat, se pare ca de numele lui Carlos Menem se leaga, cu adevarat, un blestem. Atunci cand a primit functia de presedinte, acesta l-a numit pe Miguel Roig drept Ministrul al Economiei. Cinci zile mai tarziu, Roig a murit in urma unui atac de cord. Doua luni mai tarziu, un al ministru din cabinet a murit intr-un accident de avion.

Citeste si:
Originea expresiei „Cât ai zice pește”. Credințe legate de pește
Originea expresiei „Cât ai...

Acestea sunt doar doua din tragediile care i-au facut pe argentinieni sa creada ca ar fi mai bine sa nu mentioneze numele fostului lor presedinte.

Superstitii marinaresti: numele vapoarelor

Foto: nava sursa Shutterstock.com

Anumiti marinari cred ca daca numele unui vapor se termina in litera „a”, atunci vasul va avea ghinion. Credinta dateaza din timpul Primului Razboi Mondial cand navele Lusitania si Britannia au fost scufundate.

Nici schimbarea numelui nu pare a fi o solutie. Marinarii cred ca, odata ce un vapor a primit un nume, acesta a capatat o viata si o personalitate proprie.

Spre exemplu, in 1914, inainte de a porni in expeditie in Antarctica, sir Ernest Shackleton a schimbat numele vasului din Aurora in Endurance. Shackleton nu a ajuns prea departe pentru ca nava sa s-a blocat in ghetari si a fost distrusa. Din fericire, intreg echipajul a scapat cu viata.

Citeste si:
Calendar ortodox 29 august 2022. Tăierea Capului Sfântului Ioan...
Calendar ortodox 29 august...

Superstitii thailandeze: casa spiritelor

Foto: Wikipedia.org

In Thailanda, majoritatea caselor sau a caldirilor de birouri au in fata portii sau in curte o casa a spiritelor. Aceasta casuta micuta este urcata pe un piedestal pentru ca spiritele sa poata cobori in ea. Potrivit credintei, casa spiritelor protejeaza locuinta si pe locatarii acesteia de ghinion. Oamenii aduc tot felul de cadouri in micutele case, precum apa, mancare sau figurine de ceara, pentru a ademeni spiritele si pentru a le castiga simpatia.

Superstitii nigeriene: eclipsele solare

Foto: eclipsa sursa Shutterstock.com

In Nigeria, eclipsele solare sunt un considerat un semn al maniei divine fata de o natiune pacatoasa. Nigerienii cred cu atata tarie in aceasta superstitie incat, in timpul eclipsei din 2001, credinciosii musulmani au inceput sa ii atace pe cei crestini, crezand ca ei sunt de vina pentru mania Domnului.

Citeste si:
Ce superstiții are Simona Halep, înainte de a intra pe teren: „Așa...
Ce superstiții are Simona...

In 2006, an in care o alta eclipsa urma sa aiba loc, guvernul a lansat o campanie nationala prin care explica poporului stiinta din spatele acestui fenomen cosmic.

Superstitii islandeze: elfii, natiune conlocuitoare a Islandei

Foto: elf sursa Shutterstock.com

In majoritatea tarilor, atunci cand se construieste un drum nou, pot aparea dificultati, cum ar fi bugetul limitat sau existenta unor situri istorice. In Islanda, un astfel de proiect a fost stopat deoarece oamenii credeau ca ar perturba linistea elfilor din zona.

Foarte multi islandezi cred ca elfii sunt reali. Eu ii numest „huldufolk” si ii descriu drept aratari umanoide, invizibile. Acestia traiesc in imprejurimile unui bolovan urias, numit Elf Chapel, aflat in calea noii autostrazi care ar urma sa lege Alfantes de Reykjavik.

Foto main:pisica neagra sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.