Istoria poate parea plictisitoare - un sir lung de ani, date si aliante. Exista insa si intamplari pe care manualele de istorie le omit. Stiati, spre exemplu, ca a existat un razboi care a durat doar 40 de minute? Sau ca Napoleon a fost atacat de o colonie de iepuri? Noi punem pariu ca nu. Iata, asadar, o lista cu 20 de curiozitati istorie de care habar nu aveai.

1. Generalul mexican Santa Anna a tinuat o ceremonie de inmormantare pentru piciorul sau amputat.

2. Imparatul Roman Gaius si-a numit calul senator.

3. In Evul Mediu, cavalerii care purtau armura trebuiau sa isi ridice vizorul atunci cand treceau pe langa rege pentru a fi recunoscuti. De la acest obicei a plecat salutul militar modern.

4. Napoleon Bonaparte a fost atacat de o colonie de iepuri

Foto: animal sursa Shutterstock.com

Exista mai multe versiuni ale povestii, insa cei mai multi istorici spun ca s-a intamplat in iulie, 1807. Dupa ce a semnat tratatul de la Tilsit, prin care se punea punct razboiului dintre Imperiul Francez si cel Rus, Napoleon a propus ca evenimentul sa fie sarbatorit printr-o vanatoare de iepuri. Alexander Berthier a fost insarcinat cu organizarea evenimentului.

Printre alte responsabilitati organizatorice, Berthier s-a ocupat si de aducerea unei colonii de iepuri. Unii spun ca a adus cateva sute, altii sustin ca a adus peste 3.000. Cert este ca, atunci cand au fost eliberati din custi, in loc sa fuga, acestia s-au grupat si au inceput sa alerge spre Napoleon. Dupa ce au „cucerit” picioarele celui mai puternic om din lume, iepurasii au inceput sa urce spre corpul lui Napoleon. Atacul a incetat in momentul in care Napoleon s-a pus pe burta si a inceput sa se roteasca pe pamant.

De vina, se pare, a fost Berthier care, in loc sa aduca iepuri salbatici, a adus iepuri de casa. Acestia nu numai ca nu s-au speriat de Napoleon, ci au crezut ca este ospatarul lor si ca masa este servita.

5. Sultanul Ibrahim I a omorat, aruncand in ocean, 280 dintre concubine pentru ca una dintre ele il inselase.

6. Cel mai scurt razboi din istorie s-a tinut intre Marea Britanie si Zanzibar in 1896. Zanzibar s-a predat dupa 38 de minute.

Foto: Wikipedia.org

Conflictul a inceput cand, dupa moartea lui Sultan Hamad bin Thuwaini, la conducere a fost numit nepotul sau, Khalid bin Bargash. Imperiul Britanic nu a fost de acord cu aceasta numire, preferand-l pe Hamud bin Muhammed, care putea fi mai usor de manipulat.

Atunci cand a refuzat sa ofere puterea favoritului lor, britanicii au trimis un ultimatum lui Bargash in care il avertizau ca daca nu abdica, vor deschide focul. Bargash a incercat sa obtina ajutorul Statelor Unite, dar nu a reusit. In dimineata zilei de 27 august, 1896, in clipa in care ultimatumul a expirat, navele care ancorasera cu o zi inainte in port, au inceput sa traga.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Cu palatul prabusindu-i-se deasupra capului si reusind sa obtina azil in Germania, Bargash a capitulat dupa doar 38 de minute.

7. Lui Albert Einstein i s-a oferit functia de presedinte al Israelului, in 1952. Acesta a refuzat.

8. In timpul liceului, Ronal Reagan a fost salvamar. Acesta a salvat 77 de vieti.

9. Prima bomba aruncata de Aliati asupra Berlinului in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a omorat singurul elefant aflat in Gradina Zoologica a orasului. : (

10. Inainte de a fi numit papa, Pius al II-lea a scris o carte erotic extrem de populara la vremea aceea – „Povestea a doi iubiti”.

11. In vremurile medievale, animalele erau condamnate, judecate si, de cele mai multe ori, executate.

12. Un barbat din New Orleans a angajat un pirat si a planuit sa il salveze pe Napoleon din inchisoare de pe insula Sf. Elena.

Citeste si:
10 curiozități despre Lord of the Dance. Numărul 3 te va uimi cu...
10 curiozități despre Lord of...

13. Cifrele arabe nu au fost inventate de arabi, asa cum se crede, ci de matematicienii indieni.

14. In ciuda pagubelor imense produse de Marele Incendiu din Londra din 1666, cand 13.500 de case au luat foc, doar 6 oameni au murit.

15. In secolele 16 si 17, in Europa, oamenii instariti mancau cadavre, crezand ca astfel se vor vindeca de boli.

Foto main: moneda veche sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.