In loc sa ne plangem ca X s-a nascut mai destept decat noi sau ca Y are mai mult success, putem lucra pentru a ne dezvolta inteligenta, memoria si puterea de concentrare. Creierul poate fi exersat permanent, nu doar in timpul scolii. Am adunat pentru voi 7 trucuri simple care pot conduce la dezvoltarea inteligentei.

Sa gandesti in afara cutiei nu este un lucru simplu. Pana si cei mai intelgenti dintre oameni apeleaza la trucuri pentru a-si exersa inteligenta. Publicatia Business Insider a aduncat cateva dintre ele.

Iata 7 trucuri prin care iti poti dezvolta inteligenta:

1. Gandeste colateral

Gandirea colaterala presupune punerea sub semnul intrebarii a raspunsului comun. Este genul de gandire care naste discutii si care provoaca oamenii sa se gandeasca la lucruri pe care, in mod normal, le-ar ignora.

Ganditi-va doar cum erau vazute intial calculatoarele: o jucarie pentru tocilari, care nu va aduce niciun folos umanitatii. Bill Gates si Steve Jobs au pus altfel problema, creand doua dintre cele mai puternice companii.

2. Spune DA experientelor noi

Pe cat posibil, largeste-ti orizontul. Spune da experientelor noi si culege de acolo ce ti se pare folositor: idei, opinii, esecuri. Asculta-i pe oameni atunci cand vorbesc, nu doar iti astepta randul sa vorbesti. Spune-ti punctul de vedere, intra in dezbateri, cauta argumente, pune-ti sub semnul intrebarii propriile perspective. Cauta oameni cu un background diferit de al tau – vei fi surprins cate lucruri poti pierde inchis in coconul tau.

3. Citeste

Foto: tumblr.com

Este imposibil sa-ti largesti spectrul cunostintelor doar prin experinte proprii, pur si simplu nu ai timp de asa ceva. Compenseaza citind. Citeste mult, extrem de mult. Cauta sa furi din carti ceea ce nu poti obtine in viata reala.

Nu iti insusi, ci analizeaza ideile pe care le intalnesti in cartile citite, dezbate pe marginea lor. Daca esti ateu, citeste o carte despre spiritualitate, daca esti credincios, citeste o carte despre teoria evolutiei. Nu iti margini inteligenta de idei fixe.

4. Tine un jurnal

O metoda excelenta prin care poti gasi solutia unei probleme este notandu-ti gandurile pe hartie. Jurnalul reflecta suma experientelor, a sentimentelor si gandurilor tale.

Studiile au arata ca persoanele care tin un jurnal au memorie mai buna decat cei care nu o fac.

5. Invata de la cei pe care ii admiri

Citeste si:
Teo Trandafir și-a pierdut memoria după 5 anestezii generale: Nu...
Teo Trandafir și-a pierdut...

Foto: J Stone sursa Shutterstock.com

Citeste tot ce gasesti despre oamenii pe care ii admiri, asculta-le conferintele sau stai de vorba cu ei daca ai ocazia. Cum au ajuns unde au ajuns, ce decizii au luat, de ce au actionat in felul acela, ce valori au – acestea sunt intrebarile la care vei vrea sa gasesti raspuns.

Studiaza-le viata si gaseste acel pattern care a dus catre succes.

6. Gandeste in perspectiva

Oamenii care stiu cum sa rezolve problemele si cum sa le previna, sunt oameni care gandesc in perspectiva. Pentru a-ti dezvolta aceasta abilitate, joaca sah – te va forta sa gandesti in avans urmatoarele miscari. Invata sa aplici aceste strategii si in lumea reala.

7. Fii umil

Nu fi un pseudo-intelectual care recita cifre, statistici si vorbe memorabile pentru a-i convinge pe cei din jur ca este inteligent. Inteligenta este o trasatura pe care vrei sa o imbunatatesti pentru tine insuti, nu pentru a te lauda cu ea prietenilor.

Citeste si:
Nicolae Ciucă: Aurel Vainer a fost un exemplu de inteligență,...
Nicolae Ciucă: Aurel Vainer a...

Foto main: carte sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.