Efectele Social Media asupra creierelor noastre.

Social Media a schimbat maniera in care atat oamenii, cat si companiile comunica. Mai mult, Social Media a schimbat si modalitatea in care functioneaza creierele noastre.

Canalul de YouTube AsapScience ne arata cinci modalitati prin care Social Media ne afecteaza creierul. Iata care sunt:

1. Social Media poate crea dependenta precum drogurile sau alcoolul

Nu reusesti sa inchizi pagina de Facebook si sa te apuci de treaba? Potrivit studiilor, intre 5-10% dintre utilizatorii de Social Media sunt dependenti de internet si nu pot control cat timp petrec pe retelele de socializare.

Asemeni dependentei de droguri sau de alcool, dependenta de Social Media afecteaza zone ale creierului responsabile de controlul emotiilor, de atentie si de luarea deciziilor.

Din cauza faptului ca Social Media ofera utilizatorilor sai recompense immediate, fara effort prea mare, creiereul tau incepe sa te faca sa iti doresti acest tip de stimuli. Si, asemenea unui depedent de droguri sau a unui alcoolic, iti vei dori inca o doza sau inca un pahar pentru a reprimi acesti stimuli.

2. Social Media afecteaza puterea de concentrare

Poate ca ti se pare ca cei care folosesc frecvent Social Media si care sunt in stare sa urmareasca mai multe platforme sunt mai buni la multitasking. In realitate, studiile au aratat ca cei care folosesc media traditionale au o putere de concentrare mai mare decat cei care folosesc Social Media.

Multitaskingul intre diferite platforme online reduce capacitatea creierului de a filtra informatia si afecteaza capacitatea de memorare.

3. Social Media te face sa simti “vibratii fantoma”

De cate ori pe zi ti se intampla sa ti se para ca ti-a vibrat telefonul? Posesorii de smartphone sunt atat de dependenti de acestea incat li se pare ca le simt vibrand chiar si in momentele in care sunt inactive.

Fenomenul se numeste “Sindromul Vibratiilor Fantoma”. 89% dintre subiectii unui studiu au recunoscut ca se confrunta cu acest sindrom de cel putin odata pe saptamana, uneori chiar mai des.

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

Pe cat de ciudat poate suna, in era Social Media, creierele noastra au ajuns sa fie declansate de stimuli nebanuiti.

4. Social Media ne face mai narcisisti

Utilizarea retelelor de Social Media cresc productia de dopamina sau hormonul fericirii. Scanarile MRI au arata ca, de cele mai multe ori, creierul ne recompenseaza cu senzatii placute atunci cand vorbim despre noi insine. Mai mult, daca 30% din conversatiile fata in fata sunt discutii despre propriile experiente, 80% din conversatiile care se petrec via Social media sunt centrate in jurul propriei persoane.

Social Media stimuleaza aceeasi parte a creierului care este responsabila cu orgasmele, motivatia si iubirea, asa ca nu e de mirare ca aceste retele de socializare ne transforma in narcisisti.

5. Social Media poate ajuta dezvoltarea relatiilor

Potrivit studiilor, persoanele care s-au cunoscut online tind sa se placa mai mult decat daca s-ar fi intalnit pentru prima data fata in fata. Astfel, din ce in ce mai multe persoane ajung sa se casatoreasca dupa ce si-au cunoscut jumatatea prin Social Media. Cum ar veni, tot raul spre bine. : )

Citeste si:
VIDEO: Partea din spate a viitoarei generații Volkswagen Amarok,...
VIDEO: Partea din spate a...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.