Inainte de a va plange ca trebuie sa apasati cateva butoane 8 ore pe zi, amintiti-va ca, nu cu mult in urma, pe vremea cand armatele de robotei nu luasera inca locul oamenilor prin fabrici si uzine, totul era facut si montat ad labam.

3. Radarul uman

Primul Razboi Mondial i-a surprins pe europeni total nepregatiti din punct de vedere tehnologic. Vorbim, totusi, despre o perioada in care caii inca erau folositi pe campul de lupta. Una din marile provocari ale vremii era supravegherea adversarului si interceptarea atacurilor aeriene.

Pentru ca tehnologia radar nu fusese inca inventata, soldatii foloseau un dispozitiv urias de ascultare pentru a depista apropierea avioanelor inamice, care aratau cam asa:

Foto: Museum of Retro Technology

Un echipaj specializat era dotat cu astfel de casti uriase folosite pentru a intercepta sunetul produs de motoarele avioanelor. Se credea ca sunetul produs de acestea va fi amplificat de casti la un nivel suficient de ridicat incat sa poata fi auzit de urechea umana. Si, aparent, chiar functionau.

Aceste “radare acustice” aveau, totusi, cateva “scapari”. Spre exemplu, puteau detecta doar avioanele de viteze mici si, din cand in cand, confunda un avion cu un vapor.


1. Ceasul desteptator uman

Sursa foto: Bacup Natural History Society

Inainte ca ceasul desteptator sa fie inventat, pentru a se putea trezi devreme si a ajunge devreme pe camp, in targuri sau la executii publice, oamenii nu erau treziti de vreun cocos, asa cum ati putea crede, ci de o alta persoana angajata special pentru aceasta sarcina.

Acest ceas desteptator biped umbla in zorii zilei prin oras, cu un bat lung de 4 metri pe care il folosea pentru a bate la usile si ferestrele orasenilor adormiti.

2. Cititorul profesionist

Inainte ca fabricile sa fie automatizate, tigarile, ca oricare alt produs, de altfel, erau confectionate manual. Constienti de faptul ca a rula cateva mii de tigari pe zi este o activitate destul de plictisitoare si ca nu exista suficiente subiecte de conversatie care ar putea distra angajatii, conducatorii fabricilor trebuiau sa gaseasca metode prin care sa ii inveseleasca.

Citeste si:
Primul tău job: Top 3 aspecte importante pe care trebuie să le ştii
Primul tău job: Top 3 aspecte...

In incercarea de a face timpul sa treaca mai repede si mai agreabil muncitorii au inventat meseria de “cititor profesionist”. Cu alte cuvinte, o persoana “specializata” se asza in fata salii si citea cu voce tare dintr-un ziar sau dintr-un roman.

Cititorul nu era platit de catre angajator dar, pentru ca isi doreau cu disperare sa fie intr-un fel distrati, angajatii puneau bani pentru a plati salariul persoanei care le citeau stiri si povesti in fiecare zi. Asa se face ca, un cititor profesionist ajungea uneori sa castige aproape 75$ pe saptamana, comparat cu cei 20 de dolari/saptamana castigati de un muncitor.

Foto main: muncitori sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.