Realitatea este o stare de fapt; este concreta, palpabila, fizica. In afara unor mici exceptii, realitatea nu poate fi confundata cu imaginarul si nici nu poate fi alterata. Asa sa fie oare? Adevarul este ca, pana si cel mai minor lucru, pana si cel mai insignifiant detaliu poate altera modul in care percepem realitatea. Nu ma crezi? Lasa-ma atunci sa iti enumar 7 lucruri minore care iti influenteaza viata fara sa stii macar.

1. Culoarea rosu influenteaza modul in care percepi timpul

In 2011, profitand de numarul ridicat al persoanelor care vizitau Muzeul Stiintei, un grup de cercetatori s-a gandit sa fac un experiment inedit. Au instalat diferite lumini colorate si au cerut apoi vizitatorilor ca, in functie de lumina in care au stat sa estimeze cat timp a trecut. Au descoperit astfel ca, atunci cand erau scaldati de lumina rosie, oamenii aveau impresia ca un minut este mai lung decat in mod normal. Cu 11 secunde mai lung, ca sa fiu cat se poate de precisa.

Potrivit autorului studiului, culoarea rosu ne face sa fim deosebiti de constienti de mediul inconjurator. Datorita acestei hiper-constientizari, creierul nostru este asaltat cu detalii. In mod bizar, cu cat creierul nostru are de procesat mai multe informatii, cu atat timpul pare sa treaca mai greu.

Foto: ceas rosu sursa Shutterstock.com

2. Muzica poate afecta gustul mancarii

Ti s-a intamplat vreodata sa mergi la restaurantul preferat, iar mancarea sa nu fie atat de delicioasa pe cat ti-o aminteai? Vei da, bineinteles, vina pe bucatar. In realitate insa, nu este vina bucatarului, ci a managerului restauranutului care a schimbat playlistul. Da, da, exista o legatura intre muzica pe care o asculti si gustul mancarii.

In 2012, un grup de cercetatori a realizat urmatorul experiment: au impartit un restaurant fast-food in doua sectiunii. Intr-una din sectiuni au pus muzica linistitoare si au scazut intensitatea luminii, in timp ce pe cealalta au lasat-o cum au gasit-o. Apoi au monitorizat cu foarte mare atentie obiceiurile alimentare ale grupurilor din cele doua sectiuni. Atunci cand li s-a cerut sa evalueze bucatele pe care le-au degustat, cei din sectiunea cu muzica linistitoare au spus ca au mancat mai putin, dar s-au bucurat mai mult de atmosfera. Cei din sectiunea normala, in schimb, au acordat mai putina atentie ambientului si au fost mai concentrati sa bage cartofi si hamburgeri in ei.

Citeste si:
(P) Cum îți încurajezi copilul să petreacă timp în aer liber?
(P) Cum îți încurajezi...
Foto: barbat mancand muzica sursa Shutterstock.com

3. Stresul modifica perceptia oamenilor asupra atractivitatii

Unii domni prefera blondele. Altii brunetele, roscate, satenele si tot asa. Ni se pare normal sa avem un „tip” preferat. Daca pana acum ati crezut ca alegerea este una instinctuala, v-ati inselat. Nu are mai nimic de-a face cu instinctul, ci mai mult cu cat de stresati suntem.

In 2012, un grup ce cercetatori de la universitatea Newcastle, din Marea Britanie, au realizat un experiment cat se poate de graitor. Din 81 de barbati pe care i-au ales pentru studiu, pe 40 dintre ei i-au stresat in ultimul hal. In momentele de frustrare maxima, oamenii de stiinta au aratat barbatilor imagini cu diferite femei – unele mai inalte, unele mai blonde, altele mai plinute, cerandu-le sa le evalueze atractivitatea. Rezultatul: barbatii stresati au gasit ca femeile plinute sunt mai atractive decat cele suple. Barbatii relaxati au fost de alta parere.

Citeste si:
Peste 2,2 milioane de tineri cu vârsta de până la 34 de ani din...
Peste 2,2 milioane de tineri...

Un alt studiu, realizat de Psychology Today, a aratat ca barbatilor flamanzi li se pare mai atractive femeile cu sani mari decat celor satui.

Foto: barbat stresat sursa Shutterstock.com

4. Pilulele contraceptive iti afecteaza mirosul

Cu ceva timp in urma, un grup de cercetatori italieni s-au decis sa monitorizeze maniera in care ciclul menstrual al unei femei ii influenteaza simtul olfactiv. Au descoperit ca, atunci cand sunt la ovulatie, femeile sunt mult mai sensibile la mirosuri si le pot detecta mai rapid. Exceptie au facut femeile care luau pilule contraceptive.

Mai important decat atat, mirosul joaca un rol important in alegerea partenerului. Ne place mirosul persoanelor cu care suntem compatibili gentic. Afecatand mirosul, pilulele contraceptive afecteaza si perceptia asupra atractivitatii. Asa ca, daca te trezesti intr-o buna zi intrebandu-te cine este barbatul-mai-putin-perfect de langa tine, da vina pe pastila.

Citeste si:
Ce alimente ar trebui să îl excluzi din dieta ta în cazul...
Ce alimente ar trebui să îl...
Foto: tanar savurand mirosul iubitei sursa Shutterstock.com

5. Privitul la televizor te face ma sexist

Poate ti-ai dat si tu seama pana acum, glumele despre femei si sandvisuri nu sunt ok. Un studiu realizat de Journal of Communication arata ca nu suntem atat de emancipati pe cat ne dorim si ca fiecare episod de televiziune ne face sa devenim mai sexisti.

Stiu ca pare de necrezut, dar seriale de televiziune in care apar personaje feminine vulnerabile influenteaza negativ imaginea barbatilor asupra femeilor. Pentru a demonstra aceasta idee, oamenii de stiinta au aratat unui grupa compus din 150 de studenti trei seriale: unul horror in care un personaj feminin pasiv este abuzat, un episoad din Gilmore Girls in care cele doua personaje feminine au control asupra vietii lor si un episode din Buffy the Vampire Slayer, serial in care personajul principal este unul puternic. Dupa vizualizau fiecare din cele trei episoade, cercetatorii cereau grupului sa isi spuna parerea despre ce rol cred ei ca joace femeile si barbatii.

Citeste si:
Puterea primită la botez: Cum te influențează numele în viața ta...
Puterea primită la botez: Cum...

Dupa cum puteti ghici, cei care au urmarit episodul in care o femeie pasiva era abuzata aveau mai multe sanse sa scoata o remarca sexista cand ti-e lumea mai draga.

Foto: barbat cu televizor in brate sursa Shutterstock.com

6. Mancarea fast food poate face ca arta sa para plictisitoare

In incarcarea de afla cum influenteaa mancarea fast food capacitatile oamenilor de a se bucura de lucrurile frumoase si rafinate, un grup de cercetatori din Toronto au realizat urmatorul experiment. Acestia au aratat unui grupa compus din 200 de persoane imaginea unui produs fast food urmata de imaginea superba a unui peisaj. Apoi au cerut participantilor ca, in functie de gradul de placere pe care au simtit-o, sa evalueze cele doua imagini.

Surprinzator sau nu, aproape fara exceptie, cei care au vazut mai intai imaginea cu produsul fast food s-au declarat mai putini delectati de peisaj decat cei care nu au facut-o.

Foto: mancare fast food sursa Shutterstock.com

7. Perceptia asupra timpului este influentata de gen

De-a lungul timpului, diferite studii au incercat sa sugereze in fel si chip ca timpul trece diferit pentru femei si barbati. Un studiu realizat in 1992 a aratat ca, atunci cand sunt inchisi intr-o camera intunecata si linistita, fara niciun fel de reper, femeile si barbati estimeaza diferit timpul trecut, foarte diferit. Un alt studiu realizat cativa ani mai tarziu a aratat ca, atunci cand sunt intr-o pasa proasta, pentru femei timpul trece mai repede decat pentru barbati.

Ok, adevarul este ca studiile enumarate pana acum nu concludente, dar ridica o idee interesanta.

Foto: simbolluri gen sursa Shutterstock.com

Foto main: poza vintage femeie relaandu-se in natura sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.