In cele cateva milenii de existenta, am facut fata razboaielor mondiale si civile, epidemiilor, schimbarilor climatice, luptelor politice vicioase, am inventat si ne-am adaptat unor tehnologii ce pareau ca frizeaza posibilul si am inceput marsul spre emancipare sexuala si culturala. Lupta nu a sfarsit inca. Mai avem multe batalii de dus. Vom reusi oare sa facem fata de fiecare data? Publicatia Listverse a adunat 7 scenarii foarte posibile care ar putea veni de hac omenirii.

7. Moartea intimitatii

Imagineaza-ti ca traiesti intr-o lume in care orice persoane care trece pe langa tine pe strada poate afla instant lucruri mai mult sau mai putin personale despre tine. Putin cam inspaimantator, nu?

De ochelarii Google este posibil sa fi auzit deja. In caz ca nu, sunt un dispozitiv inteligent sub forma unei perechi de ochelari care se poate conecta la internet, poate fi actionat printr-o simpla clipire si poate face un milion de lucruri uimitoare si inteligente. Problema, spun mai multe voci, ar fi programul de recunoastere faciala. Folosindu-se de informatiile postate pe Facebook, Linkedin sau alte platforme sociale, programul te poate ajuta sa identifici persoane de altfel necunoscute – un fel de paradis al stalker-ilor.

Google spune ca este impotriva acestui program, dar este cat se poate de evident ca, mai devreme sau mai tarziu se va intampla.

Foto: ochelari hipnotizanti sursa Shutterstock.com

6. Soarta refugiatilor climatici

Ai auzit deja, planeta se incalzeste si, fie ca este convins de asta, fie ca o consideri o teorie a conspiratiei, incalzirea globala reprezinta o problema destul de importanta. Si chiar daca planeta va mai supravietui cateva sute de milioane de ani si se va vindeca, pentru ca asta a facut intotdeauna, noi am cam incurcat-o. In cazul unei cresteri dramatice a temperaturilor, foarte multe zone vor deveni nelocuibile. Ce se va intampla cu milioanele de oameni de care locuiesc acolo? Unde se vor duce?

Potrivit estimarilor, intre 150 de milioane si un miliard de persoane ar putea deveni refugiati climatici. Si asta doar in Asia. Unde se vor duce aceste persoane? Adevarul este ca nimeni nu stie

Foto: Sadik Gulec sursa Shutterstock.com

5. Noua generatie vs Vechea generatie

Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

Datorita evolutiei in medicina, oamenii traiesc astazi mai mult. Mult mai mult. Doar in Japonia, de exemplu, numarul pensionarilor este covarsitor mai mare decat al adolescentilor. Iar lucrurile nu par sa se imbunatateasca, ci dimpotriva. Tinerii sunt mai concentrati pe cariera si dezvoltare personala decat pe procreare. Cu ce cost?

Unul imens, se pare. In Marea Britanie pana in anul 2060, costul de intretinere a batranilor va depasi o cincime din PIB. Din cauza acestei schimbari demografice, spun economistii europeni, vom avea o creste economica foarte lenta. Nu este greu de imaginat ca, pentru a face fata costurilor, vor fi taieri bugetare severe si, din pacate, ambele generatii vor avea de suferit.

Foto: vechi vs nou sursa Shutterstock.com

4. Colonizarea spatiului: o catastrofa?

Ne pregatim de colonizarea spatiului. O companie vrea ca pana in 2023 sa trimita oameni pe Planeta Rosie si sa transmita de acolo un fel de Big Brother extraterestru. Numai ca, spun unii oameni de stiinta, cu tehnologia pe care o avem astazi, o astfel de calatorie spatiala nu prea ar fi posibila. De fapt, exista intre 10 si 30% sanse ca o astfel de calatorie sa se transforme intr-o catastrofa.

Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...
Foto: colonie pe Marte sursa Shutterstock.com

3. Batalia pentru resursele naturale

Nu este foarte greu sa ne imaginam o lume in care guvernele se lupta sau apeleaza jocuri lipsite de scrupule pentru a-si garanta accesul la energie, apa potabila si hrana. Batalia pentru resursele naturale nu este o noutate, iar u scenariu de cosmar, spun expertii nu este chiar atat de imposibil.

Foto: forare petrol sursa Shutterstock.com

2. Viitorul hranei

Iubim fripturile. De la tarile dezvoltate din Vest la cele in curs de dezvoltare, consumul de carne a crescut considerabil. De la o medie de 20 kilograme pe persoana in 1990, se estimeaza ca se va ajunge la u consum de 50 kilograme de carne pana in 2030.

O treime din terenul arabil al planetei este ocupat de fermele de animale, ceea ce inseamna foarte, foarte multa carne si foarte mult pamant risipit. Daca vrem sa castigam batalia resurselor, spun expertii, trebuie sa incepem sa cautam alternative. O solutie vehiculata este cultivarea carnii sintetice, insa ramane problema daca oamenii vor accepta sa consume o astfel de carne.

Citeste si:
Unde găsești oamenii potriviți - 4 resurse pentru compania ta
Unde găsești oamenii...
Foto: carne de pui modificata sursa Shutterstock.com

1. Saracia globala

Un studiu publicat de Crucea Rosie nota ca „in timp ce in cele mai multe tari saracia este redusa, in Europa creste”. Peste ocean, jumatate din americani traiesc din salarii din ce in ce mai mici, iar situatia nu pare sa se imbunatateasca. Pe masura ce nivelul de trai devine din ce in ce mai bun pentru tarile in curs de dezvltare, in tarile dezvoltate din Vest situatia pare sa se inrautateasca.

Foto: cersit sursa Shutterstock.com

Foto main: barbat masca gaze sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.