Traiesc in carute, dar au conturi pe Facebook, prefera puterea unui singur cal, dar au telefoane mobile, laptopuri si acces la internet de mare viteza. Sunt tiganii secolului 21 vazuti prin ochii fotografului Iain McKell.

Este anul 1985 si fotograful Iain McKell abia se intorsese inapoi in tara (n.r. Marea Britanie) dupa ce petrecuse o bucata buna de timp pe alte meleaguri. Proaspat intors, McKell urmareste un reportaj despre un grup de tineri in haine ponosite care abandonasera agitatia orasului pentru a traiul simplu de la tara. Stilul de viata al acelor tineri il captiveaza. Acela este momentul in care McKell se decide sa traiasca alaturi de caravanele tiganilor din Marea Britanie pentru a le intelege stilul de viata si viziunea asupra lumii.

S-a instalat in sanul acestei comunitati in 1986 si a petrecut acolo 10 ani, studiindu-i, documentandu-le calatoriile si stilul de viata nomad si integrandu-se cum a putut mai bine.

Vezi mai multe imagini in GALERIA FOTO

Tiganii secolul 21 nu sunt chiar asa cum vi-i imaginati. Sunt oameni tineri, in general, care au ales traiul nomad in schimbul falsei securitati date de societatea moderna. Au ales sa calatoreasca si sa-si duca existenta in caravane trase de cai. In mod paradoxal, au telefoane mobile, laptopuri, conturi de Facebook si internet de mare viteza. Sunt noii tigani, prinsi la granita a doua lumi.

Citeste si:

6 povesti de supravietuire aproape IREALE

Am gasit stilul lor de viata, o juxtapunere dintre anarhie si frumusete, deosebit de interesant”, marturisea Ian McKell. „A fost mai mult o calatorie personala decat o documentare, o experienta de depaseste imaginatia. Am vrut sa prezint un stil de viata care este frumos si plin de sens. Inspirati de trecut, dar prinsi totusi in prezent, au creata (n.r. noii tigani) o idee nou despre ce inseamna viata, au conturat valori care nu sunt bazate pe materialism si nici nu sunt legate de stresul sau dificultatile vietii moderne”, mai spune McKell pentru anothermag.com.

Dupa 10 ani in care a urmarit evolutia unor adolescenti ce isi duceau existenta in furgonete, apoi a unei comunitati de mestesugari nomazi si a familiilor acestora, Ian McKell a publicat o carte, intitualata „The New Gypsies” si a organizat o expozitie in cadrul Galeriei Clic din New York.

Citeste si:
Amenintari de la granita: "Voi o sa muriti! Handicapatilor! Romani...
Amenintari de la granita:...

Chiar daca fotografiile sale par sa fie puse intr-o lumina fermecatoare, romantica aproape, McKell spune ca viata de nomad, desi iti ofera o independenta greu de gasit in spatiul societatii moderne, este una extrem de dificila.

Stiu ca este ironic, dar eu vad stilul de viata al noilor tigani ca o componenta a viitorului, nu a trecutului. Cand orasele si tehnologia vor disparea, caravanele trase de cai vor supravietui.

In GALERIA FOTO, precum si pe pagina artistului, puteti vedea mai multe imaginii cu tiganii secolului 21.

Sursa foto: Iain McKell

Fotografiile lui McKell pot fi si cumparate pe Thomastreuhaft sau acte2galerie, Paris


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.