Au pornit de la premise nobile - sa schimbe lumea in bine si sa ajute la dezvoltarea tehnologie si a societatii. Au reusit insa opusul. Vorbim despre inventiile care, in mod neintentionat, au daunat umanitatii.

7. Zyklon B

Fritz Haber a fost un chimist evreu-german laureat al premiului Nobel pentru Chimie in 1918. Una din inventiile sale a ajuns sa fie folosit ca arma de distrugere in masa. Este vorba despre Zyklon B, un pesticid pe baza de cianuara folosita ca arma chimica in lagarele de concentrare naziste. Creat ca pesticid, folosit, in principal, in magazinele de cereale, Zyklon B a ajuns sa cauzeze moartea a peste 1.2 milioane de oameni. Inventia lui Haber devenise arma preferata a nazistilor in timpul Holcaustului, folosita pentru a ucide in masa, in camerele de gazare, detinutii din lagarele de concentrare, in special cei din Auschwitz-Birkenau.

Sursa foto: Wikipedia.org

Citeste si

Greselile care au schimbat lumea. TOP 6 inventii majore descoperite din greseala

6. Agentul Orange

In 1951, botanistul Arthur Galston produce o substanta chimica ce ar fi condus la accelerarea cresterii semintelor de soia si ar fi permis cultivarea lor si in zone cu sezon scurt. Numai ca, observa Galston, folosita in concentratie mare, substanta desfrunzea plantele. Desi si-a aratat preocuparea pentru efectele pe care agentul l-ar fi putut avea asupra oamenilor din cauza ditoxinei TCDD pe care o continea, guvernul american l-a folosit in masa in timpul Razboiului din Vietnam.

Intre 1962 si 1971, fortele armate ale Statelor Unite au pulverizat aproximativ 80 de milioane de litri de Agent Orange desupra junglei din Vietnam, Laosului de Este si o parte din Cambodgia. Scopul operatiunii era acela de a desfrunzi terenurile impadurite in care se ascundea gherila vietnameza.

Potrivit Crucii Rosii, 1 milion de persoane au fost afectate de Agentul Orange, 15.000 de copii s-au nascut cu malformatii si 2.5 milioane de soldati americani au fost expusi erbicidului. Guvernul Statelor Unite neaga cifrele considerandu-le exagerate.

Sursa foto: Wikipedia.org

5. TNT

In 1863, chimistul germna Joseph Wilbrand descoperea trinitrotoluenul sau TNT. Crezand ca a descoperit un colorant care ingalbenea tesaturile, lui Wilbrand nu ii trecea prin minte ca ceea ce avea pe masa era un explozibil deosebit de puternic. Abia 40 de ani mai tarziu, cativa cercetatori observa, din intamplare, ca trinitrotoluenul rafinat este destul de stabil si poate fi folosit ca explozibil. Asa ca l-au folosit pentru a demola caldiri vechi, pentru a construi unele noi si ca arma de razboi.

Citeste si:
Ți-ai scăpat telefonul în apă? 3 metode simple pentru al salva
Ți-ai scăpat telefonul în...
Sursa foto: Wikipedia.org

Citeste si:

Stiai ca exista? 7 inventii incredibile!

4. Benzina cu plumb

Mostenirea lasat de Thomas Midgley, Jr, un chimist apreciat de comunitatea stiintifica de la inceputul secolului XX pentru inventiile sale, nu a fost tocmai una de pe urmele careia umanitate a beneficiat prea mult.

La inceputul anilor '20, Midgley descopera ca adaugand tetraetil de plumb benzinei, motoarele masinilor functioneaza mai bine. Desi existau variante mai sigure, General Motors a vazut oportunitatea de profit in folosirea benzinei cu plumb asa ca au inceput sa o promoveze drept „cea mai buna optiune”. S-au ferit, bineinteles sa mentioneze plumbul din benzina, aducand vorba numai despre „ethyl”. Aproape imediat, aproape toate automobilele de pe planeta improscau plumb in atmosfera si, mai apoi, in corpurile oamenilor.

Citeste si:
Ce se poate intampla cand apesi un buton
Ce se poate intampla cand...

Odata cu inceperea folosirii benzinei cu plumb, doza de plumb din sange a 88% din copiii de pe teritoriul Statelor Unite se dublase. Cand benzina cu plumb a fost, in sfarsit, interzisa in anii '70, procentul a scazut de la 88% la 9%. Plumbul este o neurotoxina ceea ce inseamna ca, fie si o expunere usoara cum e cea cauzata de inventia lui Midgley poate conduce la o scadere a inteligentei si crestere a agresivitatii. De fapt, studiile arata perioada in care benzina cu plumb era comercializata a fost inregistrata o crestere la nivel mondial a agresivitatii si crimelor violente.

Sursa foto: Wikipedia.org

3. Spary-urile cu CFC

Istoricul John R. McNeill spunea ca Thomas Midgley a avut un impact mai mare asupra mediului inconjurator decat orice alt organism singular din istoria planetei.

Pe langa benzina cu plumb, Midgley ma inventeaza si clorofluorocarburilor sau CFC, un compus chimic folosit in spray-uri sau alte produse. A obtinut pentru aceasta inventie o medalie Perkin acordata de societatea industriei chimice.

Citeste si:
MINUNILE naturii! Cei mai INTERESANTI vulcani din lume
MINUNILE naturii! Cei mai...

Abia ani mai tarziu s-a observat ca tonele de CFC eliberate in atmosfera erau nu doar toxice dar distrugeau stratul de ozon.

Sursa foto: Wikipedia.org

2. Talidomida

In 1944 este lansat pe piata un medicament minune excelent pentru insomnii, dureri de cap sau stari de tuse. Cativa ani mai tarziu, dupa ce doze de talidomida au fost administrate femeilor gravide, 20.000 de copii se nasc cu mutatii incredibile.

Desi este considerata cea mai mare istorie din istoria farmaceuticii, talidomida este in continuare folosit impotriva leprei.

Sursa foto: Wikipedia.org

1. Gazul sarin

In timpul unor studii privind o noua generatie de insecticide, doctorul Gerhard Schrader descopera sarinul. Spera ca, prin prisma noii descoperiri, sa poata combate foametea in lume. Pesticidul a fost insa adaptat in scopuri militare.

Gazul sarin este o substanta extrem de toxica si poate provoca moartea unui adult in cateva minute daca doza la care a fost expus este destul de mare. Actioneaza prin suprasolicitarea continua a muschilor si a glandelor care, nemaiputand sa sustina functia respiratorie a organismului, cedeaza in cele din urma.

Citeste si:
Oana Roman s-a săturat de vedetele care vor scandal cu ea....
Oana Roman s-a săturat de...

Gazul sarin este interzis de aproape toate structurile de securitate, atat nationale cat si internationale, si inclus in prima clasa a armelor de distrugere in masa.

Sursa foto: Wikipedia.org

Foto main: supravietuitor post-apocaliptic cu masca de gaze sursa Shutterstuck.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.