Ne petrecem cea mai mare partea a timpului in fata calculatorului, explorand minunata lume web. Stii insa care sunt pericolele carora te expui?

In era 2.0, dependenta de internet este o chestie reala. Are chiar si un nume. Se numeste „Internet Addiction Disorder” (IAD) si, din 2012, a fost recunoscuta oficial ca boala mentala. Practic, cele mai mari temeri ale celor care sufera de acesta maladie sunt lipsa unui incarcator, imposibilitatea de a-si verifica e-mailul, un ecran albastru si „No Internet Connection Found”.

Nu intelegeti gresit. Internetul este un loc minunat si iti ofera posibilitati nelimitate. Insa, are si capacitatea de a se transforma intr-o sursa de frustrari si stres.

Afla care sunt cele 9 modalitati prin care internetul iti face rau.

1. Facebook te face nefericit

Facebook te face nefericit. O spun oamenii de stiinta, nu noi. Un grup de cercetatori americani si belgieni au monitorizat, timp de doua saptamani, activitatea pe Facebook a mai multor participanti la experiment, stand, in acelasi timp, cu ochii pe starea lor de spirit. La sfarsitul studiului au observat ca majoritatea participantilor a raportat o scadere a nivelului de satisfactie in viata. Concret, o singura vizita pe Facebook echivaleaza cu vizionarea unui catel in timp ce este batut timp de patru ore.

Potrivit unui alt studiu, de data aceasta realizat de nemti, s-a descoperit ca principalul sentiment manifestat de oameni atunci cand petrec timp pe Facebook este invidia. Pozele de vacanta perfecte, precum si succesul profesional, financiar sau personal al prietenilor declanseaza sentimente de nefericire, singuratate si invidie utilizatorilor Facebook.

Foto: tanar om de afaceri stresat la birou sursa Shutterstock.com

2. E-mailul poate crea dependenta

Fara doar si poate, e-mailul este un instrument vital – este un mijloc de comunicare rapid si eficient atat la nivel profesional, cat si personal. Poate, totodata, sa creeze dependenta.

E-mailul functioneaza dupa acelasi mecanism care ii face pe jucatorii de noroc sa devina dependenti. In ambele cazuri, trebuie sa efectuezi o actiune (sa iti verifici e-mail-ul sau sa introduci o moneda in masina cu sloturi) sperand ca, la final, vei fi recompensat (vei gasi un mail interesant sau pe castiga bani). Recompensa apare doar uneori si in momente neasteptate, ceea ce te face sa repeti aceasta actiune - sa verifici inbox-ul de zeci de ori zilnic, in cazul de fata.

Citeste si:
Cătălin Moroșanu a fost victima hackerilor. Și-a pierdut conturile...
Cătălin Moroșanu a fost...
Foto: nor de cuvinte - spam sursa Shutterstock.com

3. Twitter-ul te face nervos

Gandeste-te la ultimul Tweet pe care l-ai citit si care te-a facut sa reactionezi in vreun fel. Sunt sanse foarte mari ca ceea ce ai citi sa te fi enervat. Eh, bine, potrivit oamenilor de stiinta, starea de nervozitatea pe care ai resimtit-o nu se datoreaza parerilor contradictorii celor proprii pe care le-ai citit, ci faptului ca microreteaua este alimentata de furie.

Cercetatorii chinezi au analizat peste 70 de milione de mesaje postate pe Sina Weibo (varianta chinezeasca Twitter-ului) pentru a vedea ce tip de emotii sunt raspandite prin intermediul retelei. Au descoperit ca mesajele care instiga au cele mai mari sanse sa fie redistribuite.

Ok, am putea spune ca analiza se aplica doar utilizatorilor chinezi, dar nu putem nega faptul ca topicurile care ajung in voga sunt cele care ne cauzeaza furie (#mileycyrus).

Citeste si:
George Buhnici a dat-o din nou în bară. Mesajul controversat pe...
George Buhnici a dat-o din...
Foto: om nervos distruge tastatura sursa Shutterstock.com

4. Facebook te poate face rasist

Un studiu recent arata ca oamenii care petrec foarte mult timp pe Facebook tind sa imbratiseze mai rapid ideile preconcepute.

Cum au ajuns la aceasta concluzie? Cercetatorii au realizat un profil fictiv al unui individ de culoare alba, pe nume Jack Brown (n.r. brown = maron), dupa care au cerut participantilor sa spuna daca sunt de acord sau nu cu afirmatiile pe care Jack le posta pe pagina sa. Intr-un din declaratii, Jack spune ca albii sunt superiori negrilor si ca sunt, de multe ori, victimizati de societate.

In numar coplesitor, cei care petreceau foarte mult timp pe Facebook erau de acord cu declaratiile de „superioritate rasiala” ale lui Jack.

Nu vrem sa generalizam si sa spunem ca toti cei care petrec mult timp pe Facebook sunt rasisti, dar nu putem nici nega faptul ca astfel de oameni exista.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...
Foto: pion alb intre piese negre sursa Shutterstock.com

5. Noile media iti afecteaza abilitatile cognitive

Altfel spus, te cam prostesc. In 2009, revista Science a publicat un rezumat al studiilor care analizau efectele noilor media asupra abilitatilor noastre cognitive. Potrivit acestora, folosirea Internetului conduce la o crestere a abilitatii de alfabetizare vizuala, dar reduce gandirea critica, imaginatia sau vacabularul abstract. Cu alte cuvinte, devenim mai buni in anumite domenii, dar mai slabi in altele.

Foto: student in clasa gandind profund sursa Shutterstock.com

6. Companiilor le este mai usor sa manipuleze

Ati observat ca in rubrica de comentarii a unui produs pe care vreti sa il cumparati sunt numai mesaje si remarci pozitive? Credeti intr-adevar ca produsul respectiv este atat de bun? Uneori da, insa de multe ori o armata de PR-isti posteaza de zor pentru a da impresia ca produsul este cel mai bun de pe piata. Aceasta tehnica se numeste „astroturfing” si reprezinta diferitele strategii pe care oamenii de marketing sau PR le folosesc pentru a „consolida” vocea internautilor. Si, ne place sau nu, functioneaza.

Citeste si:
Klaus Iohannis: Dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie...
Klaus Iohannis: Dependenţa...

Intr-un studiu realizat de cercetatori canadieni, 278 de studenti au fost rugati sa completeze un chestionar in care li se cerea sa isi spuna parerea despre incalzirea globala. Dupa care, in mod aleatoriu, le era aratat fie un articol stiintific real pe acest subiect, fie un „astroturf” care discredita conceptul de incalzire globala. Cercetatorii au observat ca studentii care citeau comentariile de pe pagina falsa ajungeau sa aiba indoieli despre schimbarile climatice.

Foto: barbat activitate cerebrala intensa sursa Shutterstock.com

7. Raspandeste gandirea extremista

Social media este cea mai eficienta si cea mai la indemana metoda de recrutare a extremistilor. In 2011, guvernul britanic declara ca social media „a transformat metodele prin care gruparile teroriste si simpatizatii acestora pot radicaliza oamenii din tara”. Un an mai tarziu, BBC au analizat contul de Twitter al gruparii extremiste Al-Qaeda si au descoperit ca prezenta acesteia, desi limitata, era in crestere.

Creand profiluri online ale teroristilor, reuseasu sa ajunga la o audienta mai mare si sa exercita o influenta mai larga decat oricand.

Foto: protest bomba sursa Shutterstock.com

8. Creeaza dependenta, la fel ca heroina

In 2012, Manualul American de Diagnostic al Bolilor Mentale a catalogat Internet Addiction Dissorder (IAD) drep o maladie mentala reala. Dependenta de internet, spun oamenii de stiinta, se manifesta ca orice alt tip de dependenta - preocupare intensa fata de navigare pe Internet sau fata de jocuri video, pierderea intereselor si hobby-urilor din offline, tentative esuate de a te "lasa".

Cei carora accesul la internet le este restrictionat, se manifesta ca dependentii de heroina intrati in sevraj.

Foto: siringa pe fundal gri cu craniu sursa Shutterstock.com

9. Social Media distruge empatia

Tineri de azi sunt cu mult mai putin emaptici decat cei de acum 30 de ani, de exemplu. Cu nasul in monitor, cei mai mult studenti nu reusesc sa isi exprime grija fata de cei din jur sau se fie preocupati de ceea ce simt sau gandesc.

Nu este greau sa intelegem de ce. Atunci cand vorbesc, oamenii preiau din mimica celor pe care ii asculta. Daca cineva iti povesteste ca s-a taiat intr-o foaie de hartie, te vei stramba gandindu-te la durerea pe care interlocutorul tau a simtit-o. Vorbind in online, nu avem acces la comportamentul paraverbal al interlocutorului si nu putem observa atunci cand o remarca deranjeaza. Asa ca ni se pare ok sa jignim, sa radem de gafele celorlalti sau sa ii criticam.

Foto: concept grafic maini atingandu-se sursa Shutterstock.com

Foto main: hacker tastand si razand sursa Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.