Aproximativ 240 de pagini de mister - asa ar putea fi descris Manuscrisul lui Voynich, cartea pe care nimeni nu a putut-o descifra pana acum si care pare sa nu spuna nimic. De la descoperirea sa in 1912, manuscrisul a dat de furca pana si celor mai buni criptografi si lingvisti, multi ajungand sa il considere 'cea mai elaborata pacaleala'.

In 1912, intr-o biblioteca din Roma, Wilfried Michael Voynich gaseste ceea ce avea sa devina unul din cele mai bizare si misterioase documente redactate vreodata. Este vorba despre un manuscris vechi de 500 de ani, alcatuit din 240 de pagini redactate intr-un alfabet necunoscut si cuprinzand ilustratii, semne zodiacale complexe sau plante inexistente pe Pamant.

Intre paginile misteriosului manuscris, Voynich gaseste si o scrisoara, datata „Praga 19 august 1666”. Scrisa de Jonnes Marcus Marci si adresata lui Athanasisus Kircher, scrisoarea cuprindea informatii despre posibilul scop al manuscrisului. Potrivit lui Marci, scrisoarea ar fi fost achizitionata de regele Rudolph al II-lea din Hasburg (1552 – 1612) in speranta ca reprezinta cheia transformarii oricarui metal in aur.

Dupa o prima incercare esuata de a descifra documentul, manuscrisul ajunge la Athanasius Kircher, om de stiinta german si unul din primii savanti care a efectuat studii serioase asupra hieroglifelor egiptene. Fara nici un succes inca odata. Mai trece prin cateva maini savante din Ordinul Iezuitilor inainte de a fi uitat in biblioteca in care l-a descoperit, in 1912, Wilfried Michael Voynich.

Lucrurile nu s-au schimbat, insa, nici pana in aceasta clipa. Decriptarea documentului s-a dovedit a fi imposibila chiar si pentru cei mai buni criptografi din lume si, pana acum, nici macar unul din misterele care inconjoara documentul nu a fost elucidat. Autorul, originea documentului, imaginile bizare sau limba in care a fost redactat raman, in continuare, o enigma,

Din aceste motive, multi cred ca documentul este doar o farsa, o elaborata pacaleala medievala, insa lingvistii sustin ca au dovezi care arata ca inscriptiile din manuscris urmeaza regulile si structurile unei limbi. In anul 2009, totusi, o echipa de cercetatori a reusit, datorita radiodatarii cu carbon, sa stabileasca anii din care dateaza documentul: 1404 – 1438, scrie historia.ro

Cum era de asteptat, speculatiile facute pe marginea documentului nu au intarziat sa apara. Unii cred ca documentul ar fi fost redactat in scop farmaceutic, fiind, cel mai probabil, un manuscris de medicina timpurie. Potrivit altora, misteriosul manuscris ar fi un manual de alchimie, in scrisoare descoperita in interiorul documentului mentionandu-se, de fapt, Roger Bacon, cunoscut alchimist si filosof englez, ca autor al manuscrisului.

Citeste si:
Andreea Tonciu, reacție neașteptată când a fost întrebată dacă a...
Andreea Tonciu, reacție...

Nu pot fi uitate, bineinteles, teoriile pseudostiintifice care sustin ca manuscrisul ar fi un manual de instructiuni lasat omenirii de o rasa extraterestra.

In ciuda incercarilor asidue, Manuscrisul lui Voynich continua sa raman unul din cele mai misterioase texte redactate vreodata.

Ce credeti, este documentul o pacaleala sau nu?

Sursa foto main si interior: Wikipedia.org


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.