Ne plac elefantii. Probabil ca si voua. Sunt mari, amuzanti si foarte inteligenti. Dar, exceptand aceste lucruri, ce altceva mai stiti despre aceste creaturi fascinante? Stiati, de exemplu, ca elefantii isi pot recunoaste propria imagine in oglinda sau ca isi pot regla temperatura cu ajutorul urechilor?

1. In ciuda dimensiunii sale, un elefant poate fi doborat de cele mai mici creaturi. Potrivit unui studiu, elefantii evita sa manance dintr-un anumit tip de salcam pentru ca pe trunchiul copacului misuna furnici. Chiar daca pe sol pot fi foarte usor zdrobite, elefantii se tem ca acestea ar putea ajunge in trompa, care este plina de terminatii nervoase.

2. Trompa elefantilor nu este doar cel mai sensibil organ, ci si cel mai util. Cu ajutorul trompei, care este formata din aproximativ 100.000 de muschii, elefantii respira, se hranesc, beau apa, miros, apuca si transporta obiecte dintr-un loc intr-altul.

3. Elefantii au cea mai lunga perioada de gestatie. Dureaza aproape 22 de luni, iar la nastere puiul masoara un metru inaltime si cantareste aproximativ 91 de kilograme. Un pui de elefant poate bea pana la 10 litri de lapte pe zi.

4. Elefantii traiesc in turme conduse, de obicei, de cea mai batrana femela.

5. Elefantii sunt creaturi loiale, punandu-si viata in pericol pentru a salva un semen. Atunci cand sunt tinuti in captivitate, se pot atasa de o anumita persoana, refuzand sa colaboreze cu altcineva in afara acesteia.

6. Sunt fiinte sensibile care celebreaza nasterea puilor si care lacrimeaza la moartea unui membru al familiei.

7. Elefantii isi pot regla temperatura corpului cu ajutorul urechilor. Cand le este foarte cald, isi flutura urechile, iar sangele circula prin mai multe vene si se raceste cu pana la noua grade Celsius. Se mai folosesc de urechi si pentru a semnala diferite pericole sau pentru a-si arata furia.

8. Oamenii de stiinta au descoperit ca elefantii sunt singurele mamifere terestre care pot imita sunete. Acestia pot invata sa toarca, sa ciripeasca, sa fluiere sau sa bazaie.

Citeste si:
Eforturile Audi: de la protejarea animalelor și plantelor, până la...
Eforturile Audi: de la...

9. Elefantii nu doar ca sunt capabili sa foloseasca instrumente simple, dar isi si confectioneaza unele. De exemplu, acestia transforma ramurile copacilor in palete pentru muste sau folosesc busteni pentru a dezactiva gardurile electrice.

10. Elefantii asiatici sunt printre putinele specii de animale care isi pot recunoaste imaginea in oglinda.

11. Pe masura ce imbatranesc, pielea elefantilor se depigmenteaza, capatand o tenta rozalie.

12. Elefantii dorm stand in picioare. Tocmai de aceea, picioarele elefantilor sunt foarte, foarte puternice.

13. Elefantii merg pe varfuri.

14. Un elefant adult consuma in jur de 250 kilograme de mancare pe zi si bea aproximativ 200 de litri de apa. De asemenea, urineaza in jur de 50 de litri de urina, iar materiile fecale zilnice depasesc 35 de kilograme.

15. Inima unui elefant poate cantari 20 de kilograme, iar creierul sau 5. Este animalul cu cel mai mare creier dintre animalel terestre.

Citeste si:
5 leziuni comune ale pielii - cum le identifici și ce semnificație au
5 leziuni comune ale pielii -...

Sursa foto main: Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.