Au fost descoperite din greseala, dar au schimbat lumea radical. Iata care sunt inventiile descoperite din greseala care au jucat un rol major in conturarea vietii asa cum o stim.

Iti poti imagina viata fara cuptor cu microunde? Sau fara superglue? Bineinteles ca nu. Dar stiai ca toate aceste inventii au fost descoperite din greseala? O greseala care a schimbat lumea radical si de al carei impact creatorii ei nu au fost constienti.

TOP 6 inventii majore descoperite din greseala

6. Chibritul

Pentru trecerea de la frecatul betelor sau de le aprinderea focului cu o lupa la bete de chibrit trebuie sa ii multumim unui farmacist britanic pe nume John Walker. In anul 1826, John Walker a observat o protuberanta pe unul din betele pe care le folosea pentru a amesteca chimicale. Cand a incercat sa o curete, protuberanta s-a aprins. Si, voila, asa a aparut primul chibrit. Walker l-a denumit „Friction Lights” si a inceput sa il vanda in farmacie.

Initial erau confectionate din carton, insa, la scurt timp, Walker a inlocuit cartonul cu un betisor de cativa centimetri lungime.

Chiar daca a fost sfatuit sa isi patenteze inventia, Walker a ales sa nu o faca, considerand ca este un produs benefic umanitatii. Bineinteles ca ideea a fost furata si revanduta pe piata, ceea ce l-a determinat pe Walker sa inceteze sa mai produca si vanda propria sa versiune, cea originala.

Sursa foto: Wikipedia.org

5. Cuptorul cu microunde

Atunci cand a inventat cuptorul cu microunde, Percy Le Baron Spencer, unul din inginerii care lucra la tehnologia radar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, incerca, de fapt, sa creeze o noua arma.

Totul a inceput atunci cand, intr-o zi, in timp ce lucra in laborator, a observat ca ciocolata pe care o avea in buzunarul de la pantaloni s-a topit. Evrika! In locul unei arme, Spencer inventase o cutie care putea incalzi si gati chiar mancare.

Prima versiune a cuptorului era o cutie de proportii gigantice care trebuie racita cu apa. Cu timpul a fost adusa la dimensiunile pe care le stim astazi si imbunatatita.

Citeste si:
Greșeala făcută de mulți români de Black Fridday în ceea ce...
Black Friday 2022. Greșeala...

Primul cuptor cu microunde a fost introdus pe piata in 1967 si a facut, probabil, fericiti multi Jetsons wannabes.

Sursa foto: Wikipedia.org

4. Superglue

In 1942, in timp ce incerca sa creeze un material plastic care sa poata fi folosit ca obiectiv la armele de foc, Harry Coover a obtinut, insa, in locul unei super-lentile, doar o substanta foarte lipicioasa. Dezamagit, a aruncat materialul fara sa isi dea seama ca descoperise cel mai bun adeziv.

Sase ani mai tarziu, Coover a redescoperit materialul tot printr-un incident. Recipientul in care pastrase substanta nu se dezlipea sub nici un chip de podea. Atunci si-a dat seama ce crease cu adevarat.

Bineinteles, a fost de nevoie si de putin marketing magic pentru ca lipiciul, „Eastman 910”, cum fusese initial numit, sa atraga atentia oameniilor. Pentru a face produsul remarcat, au „lipit” o masina de o macara sustinand ca minunatia a fost posibila cu ajutorul super-lipiciului 910.

Citeste si:
Au revolutionat lumea: 7 inventii uimitoare facute de femei
Au revolutionat lumea: 7...

Sursa foto: Wikipedia.org

3. Cauciucul

Cauciucul s-a nascut dintr-un esec. In 1830, Charles Goodyear foloseste acid pentru a inmuia si apoi intari cauciucul. Vinde inventia Guvernului, insa, din pacate, toti saci trimisi sunt defecti.

Noua ani mai tarziu, isi incearca din nou norocul cu o formula la fel de dezastruoasa. Ruinat si nervos ca nu a reusit nici de aceasta data, Goodyear arunca pe foc o bucata de cauciuc. Acela a fost moment in care si-a dat seama ca, dupa o serie de esecuri, a descoperit, in sfarsit, calea de a face cauciucul mai durabil.

Sursa foto: Wikipedia.org

2. Razele X

In 1895, Wilhelm Roentgen facea un experiment cu raze catodice cand a observat ca un panou fluorescent din laboratorul sau a inceput sa straluceasca. A constat ca energia emisa de tub putea trece si prin obiecte solide si ca nimic nu sta in calea razelor.

Citeste si:
10+ fotografii dedicate persoanelor carora le place sa invete ceva nou
10+ fotografii dedicate...

In cele din urma, Roentgen si-a pus mana in fata tubului si, spre marea sa uimire, a observat ca pe panoul fluorescent isi putea vedea oasele.

Sursa foto: Wikipedia.org

1. Penicilina

In 1929, in timp ce isi curata laboratorul la intoarcerea din concediu, un tanar bacteriolog pe nume Sir Alexander Fleming, a observat ca un vas cu bacteria stafilococ fusese lasat neacoperit, iar cultura de bacterii fusese acoperita de un strat de mucegai. Analizand la microscop cultura, a observat ca bacteriile disparusera si ca mucegaiul inhiba cresterea acestora. Cateva luni mai tarziu a identificat mucegaiul ca fiind Pennicilium notatum, un tip de mucegai care produce o substanta capabila sa distruga stafilococii si alte bacterii.

Sursa foto: Wikipedia.org

Foto main: Idee om de afaceri, sursa Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.