Am explorat intreaga planeta, am traversat cei mai inalti munti si cele mai adanci ape, am pus un om pe Luna si am trimis nave sa cerceteze universul, am gandit si formulat concepte complexe, am creat roboti si am descoperit tratamente pentru boli crezute odata incurabile. Insa, nu am reusit sa explicam un fenomen cat se poate de banal: de ce cascam?

Cascatul este doar unul din lucurile banale care inca ii intriga pe oamenii de stiinta. Ca el, mai sunt si alte fenomene, banale toate, care, desi am fi tentati sa credem ca si-au gasit explicatia cu mult in urma, i-au facut pe oamenii de stiinta sa ridice neputinciosi din umeri.

1. Cascatul

De ce cascam? La ce foloseste aceasta activitate? Intrebari aparent simple, dar pentru care oamenii de stiinta nu au gasit inca un raspuns. Nu pare sa fie o activitate care sa ne foloseasca la ceva anume sau care sa faca parte dintr-un proces metabolic complex. Se intampla si atat. Ba mai mult, mai este si contagios. Ati observat sa daca va aflati intr-o incapere si cineva casca, va vine sa faceti acelasi lucru?

Sursa foto: Wikipedia.org

2. Efectul Placebo

Despre efectul Placebo ati mai auzit. Este tratamentul prin puterea gandului. Pacientilor li se dau pastile de zahar sau sunt injectati cu ser fiziologic, spunadu-li-se ca acesta este tratamentul minune pentru afectiunea lor si, ca prin minune, acestia se insanatosesc. Ca starea de spirit a pacientului este importanta, nu incape indoiala, dar de aici la a te vindeca cu iluzii este un pas pe care oamenii de stiinta nu au reusit sa il explice.

Ce se intampla, insa, atunci cand pacientul afla ca tratamentul pe care il credea vindecator este doar un truc. Un caz pe care medicii il citeaza des este cel al domnului Wright. Domnul Wright suferea de cancer limfatic. In ciuda incercarilor medicilor si a tratamentelor la care a fost supus, tumoare continua sa se extinda. Ca o incercare finala, doctorii i-au spus domnului Wright despre un tratament nou si revolutionar: Krebiozen. Cateva luni mai tarziu, domnul Wright a parasit spitalul vindecat. Nu dupa foarte multa vreme a aflat ca medicamentul era un fals si ca nu continea nici o substanta minune care l-ar fi putut ajuta. S-a stins in cateva zile.

Sursa foto: Wikipedia.org

3. Rositul in obraji

Cu mai bine de 200 de ani in urma, Darwin caracteriza rositul in obraji drept una din cele mai ciudate expresii umane, recunoscand ca nu poate intelege de ce oamenii ar dezvolta un fenomen care sa ii dea de gol intr-un mod atat de evident. Iata-ne in anul 2013 inca in imposibilitatea de a intelege si, mai ales, explica de ce rosim in obraji.

Citeste si:
Record negativ. Numărul de nou-născuţi a fost cel mai mic din...
Record negativ. Numărul de...

Sursa foto: Depositphotos

4. Dreptaci vs stangaci

9 din 10 persoane sunt dreptace. Este inca neclar de ce este asa si nu invers. La fel, motivele pentru care unii oameni sunt stangaci nu sunt in totalitate clare. Se pare ca de vina ar fi anumiti factori genetici si ambienti.

Sursa foto: Shutterstock

5. Pietrele miscatoare din Valea Mortii

In Valea Mortii, in mijlocul desertului, pietre mai mari sau mai mici, unele grele de peste 100 de kilograme se deplaseaza, an de an, pe distante de pana la cateva zeci de kilometri. In urma lor, pe solul crapat, ca marturie a deplasarii, raman dare. Oamenii de stiinta nu au reusit sa explice acest fenomen. Unii cred ca s-ar putea datora conditiilor meteorologice, dar o explicatie clara nu a fost formulata pana acum.

Sursa foto: Wikipedia.org

6. Cum navigheaza pasarile in aer

Pasarile au un sistem al lor propriu prin care sunt capabile sa navigheze in aer si sa nu ratez niciodata destinatia. Un fel de GPS propriu care le permite sa gaseasca drumul spre casa. Unii cercetatori sunt de parere ca, in creierul pasarilor exista un numar de celule care raspund la directia la puterea campului magnetic a pamantului. Nu se stie inca, insa, cum anume percep pasarile campul magnetic.

Citeste si:
De unde vine numele România. Explicațiile istoricilor
De unde vine numele România....

Sursa foto: Dreamstimeweb

7. De ce avem nevoie de somn?

O intrebare care inca ii intriga pe oamenii de stiinta: de ce avem nevoie de somn? Este evident ca ne simtim mult mai bine dupa un somn lung si odihnitor, iar experimentele arata ca oamenii privati de somn se confrunta cu halucinatii si stari de confuzie, insa un raspuns concret la aceasta intrebare nu a fost inca formulat.

8. Misterul migratiei fluturilor monarh

Fluturii monarh migreaza in fiecare an din norul Statelor Unite catre Mexic. Parcurg mii de kilometri in cautarea unei clime mai blande. Timpul de parcurgere al distantei depaseste cu multa durata de viata a fluturelui, insa, puii acestuia vor continua un drum de care nu stiau si pe care nu l-au parcurs niciodata. Intr-un mod misterios, mii de fluturi migreaza in fiecare an catre un loc pe care nu l-au mai vazut niciodata, dar care ii cheama. Cum se transmite acest traseu de la un fluture la altul este o intrebare la care stiinta nu a gasit inca raspuns.

Citeste si:
Interpretare vise. Ce înseamnă dacă visezi bani
Interpretare vise. Ce...

Sursa foto: Wikipedia.org

9. Cum torc pisicile

Traim alaturi de pisici de peste 9.500 de ani si am reusit sa o domesticim inca din anul 2.200 I.Hr, dar nici pana acum nu am reusit sa aflam cum torc pisicile. Mecanismului torsului nu este chiar atat de dificil, asa ca, ceea ce ii intriga pe oamenii de stiinta este de ce nu toate pisicile pot toarce.

Sursa foto: Wikipedia.org

10. Visele

De ce visam? Ce se intampla in creierul nostru atunci cand visam? Ce reprezinta ceea ce visam? Sunt doar cateva din intrebarile la care neurocercetatorii inca mai cauta raspuns. Multe studii au scos la iveala o multime de date fascinante despre cea mai complicata intrebare din existenta noastra: Ce este visul? Mai multe detalii puteti gasi aici.

Sursa foto: Depositphotos


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.