Traim intr-o lume fascinanta. Daca te-ai indoit vreodata de frumusetea si maiestria spectacolului pe care il ofera zi de zi Planeta Albastra, acest top este pentru tine. Ti-am pregatit cele mai spectaculoase fenomene ale naturii. Decopera-le:

1. Florile de gheata

Florile de gheata sunt un fenomen rar si misterios. Nu sunt flori in sensul exact al cuvantului, ci particule de gheata care se formeaza in jurul plantelor sau al scoartei copacilor. Mai tehnic, atunci cand temperatura scade sub zero grade, dar temperatura plantei se pastreaza la un nivel optim, apa este atrasa la suprafata intr-un sproces similar cu cel al transpiratiei. Astfel, un fir fragil de gheata creste in jurul plantei, luand cele mai deosebite si delicate forme.

Sursa foto: Wikipedia.org

2. Coloanele de bazalt

Bazaltul este o roca magmatica ce ia nastere prin eruptia unui vulcan din lava fluida si un continut sarac in acid silicic si care ajuns la suprafata pamantului se raceste relativ repede. Pana aici, nimic interesant, insa, bazaltul are o proprietate aparte – se poate „organiza” in coloane. Cu forma hezagonala, asemenea unui fagure de miere, coloanele de bazalt sunt o priveliste „de vazut”. Bizarele monumente naturale sunt destul de populare si pot fi gasite si la noi in Racos, judetul Brasov.

Sursa foto: Wikipedia.org

3. „Gogosile” de/din zapada

Tineti minte cand erati copii si primul lucru pe care il faceati atunci cand ningea era sa faceti bulgari de zapada? Eh, bine, natura are modul ei propriu de a-si produce singura bulgari de zapada din neaua proaspat depusa. Are nevoie, bineinteles, de imprejurari norocoase – de o temperatura optima si de vant care sa rostogoleasca zapada. Ajuta foarte mult sa se afle intr-o zona inclinata pentru ca gravitatia sa preia sarcina de rostogolire.

Sursa foto: Wikipedia.org

4. Fenomenul Sun Dogs

Asemeni curcubeelor, fenomenul denumit Sun Dogs (n.r. cainii soarelui) apare datorita cristalelor de gheata din atmosfere care refracta razele Soarelui. Vestea buna este ca, desi fascinant, fenomenul apare destul de des, mai des chiar decat curcubeele.

Sursa foto: Wikipedia.org

Citeste si:
VIDEO Un oraș din Filipine, acoperit de cenușă în urma erupției...
VIDEO Un oraș din Filipine a...

5. Curcubeul de foc

Curcubeul de foc este un fenomen natural rar intalnit, extraordinar. Are loc atunci cand picaturile de apa de dimensiuni uniforme se grupeaza intr-un nor care „curbeaza” lumina in cadrul unui fenomen de difractie, aceasta fiind separata pe mai mult lungimi de unda, scrie Descopera.ro. Asa se face ca, efectul vizual este similar cu cel al curcubeului, desi fenomenul in sine nu este nici curcubeu, nici foc.

Sursa foto: colinjcampbell via Flickr.com

6. Norii Supercell

Norii supercell reprezinta un fenomen meteorologic pe cat de fascinant, pe atat de periculos. Supercell este un nor de furtuna si, desi apare destul de rar, este unul din cel mai periculor. Principala caracteristica a norilor supercell este prezenta rotatiei care poate conduce la evenimente meteorologice extreme, cum ar fi grindina gigantica sau tornade.

Citeste si:
7 peisaje spectaculoase care te induc în eroare. Sunt create din...
7 peisaje spectaculoase care...

Sursa foto: Wikipedia.org

7. Los penitentes

Los penitentes sunt niste formatiuni de gheata ca niste spini. Isi trag numele de la asemanarea lor cu niste calugari imbracati in alb (n.r. penitentes – nu-stiu-ce) Acestia se gasesc, in special, pe ghetarii montani si pot varia in dimeniuni - de la cativa centimetri pana la 5 metri in inaltime. Se formeaza prin trecerea directa a vaporilor de apa din ceata in stare solida, dar si datorita vanturilor puternice care modeleaza ghetarii.

Sursa foto: Wikipedia.org

8. Fulgerele vulcanice

Fulgerele vulcanice sunt un fenomen pe cat de spectaculos, pe atat de inspaimantator. De ce uneori in urma eruptiilor vulcanice se produc fulgere? Eh, bine, pana acum, oamenii de stiinta nu au gasit o explicatie concludenta pentru acest fenomen bizar. Potrivit NASA, o ipoteza ar fi ca bulele de magma si particulele din cenusa emise de vulcan sunt incarcate electric, iar prin frecare se construiesc sarcinile electrice. Domeniul ramane inca a fi studiat.

Citeste si:
Când ar putea ajunge norul toxic din Ucraina în România
Când ar putea ajunge norul...

Sursa foto: Wikipedia.org


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.