De ce visam? Ce se intampla in creierul nostru atunci cand visam? Ce reprezinta ceea ce visam? Sunt doar cateva din intrebarile la care neurocercetatorii inca mai cauta raspuns. Multe studii au scos la iveala o multime de date fascinante despre cea mai complicata intrebare din existenta noastra: Ce este visul? Iata ce au aflat:

1. Si personale nevazatoare viseaza.

Oamenii care nu sunt orbi din nastere, viseaza in imagini. De celalata parte, cei care sunt orbi din nastere nu au vise vizuale, insa visele lor sunt la fel de complexe si antreneaza celelalte simturi: sunet, miros, atingere.

2. Visam doar cee ce ne este cunoscut

Chiar daca in vis ne mai apar, din cand in cand, persoane necunoscute, in realitate, sub o forma sau alta, am mai intalnit chipurile lor. In fiecare zi vedem cateva zeci, poate sute de chipuri diferite si, chiar daca nu suntem constienti de acest lucru, creierul nostru stocheaza toate aceste figuri si le foloseste, mai apoi, ca resurse.

3. Uitam 90% din ceea ce visam

Potrivit celor mai recente studii, in primele 5 minute de la trezire, uitam jumatate din vis, in urmatoarele minute, uitam aproximativ 90% din continutul visului pe care l-am avut.

4. Chiar si animalele viseaza

Potrivit oamenilor de stiinta, si animalele, in special mamiferele, au vise, la fel ca oamenii.


5. Stimulii exteriori ne „afecteaza” visele

In timpul somnului, exista tendinta de a absorbi stimului care ne afecteaza. Daca, de exemplu, ne este sete, este foarte probabil sa visam ca beam apa.

6. Visele ne ajuta sa nu ne pierdem ratiunea

Un studiu recent arata faptul ca persoanele care au fost private intentionat de somn, mai ales in perioada in care creierul produce visele, au tendinta de a halucina si de a-si pierde ratiunea.

7. Nu toata lumea viseaza in culori

Cam 12% dintre oameni viseaza alb-negru.

8. 90 % dintre oameni au vise erotice

Majoritatea persoanelor au in medie 10 vise erotice in viata. Se considera defapt ca aproximativ 99 % dintre oameni au avut cel putin o data un vis erotic.

Citeste si:
10 curiozități despre Lord of the Dance. Numărul 3 te va uimi cu...
10 curiozități despre Lord of...

9. In timpul visului, corpul paralizeaza

Cel putin temporar. Pentru a nu ne rani in timpul somnului, din cauza viselor pe care le avem, atunci cand dormim, corpul nostru este, temporar, paralizat.

10. Care sunt cele mai comune vise

Potrivit unui chestionar aplicat de Facultatea de Medicina din Berlin, in 2004, 80% din care au raspuns, au raportat vise similare. Cele mai comune vise sunt legate de zbor, cadere in gol, urmarire sau fuga

Sursa foto main: Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.