60% dintre romancele tinere considera ca cea mai importanta caracteristica a unui barbat trebuie sa fie siguranta de sine. Caracterul de care dau dovada barbatii este important pentru 49% dintre femei, iar faptul ca acesta are gusturi fine sau are o situatie materiala buna conteaza mai putin, ele fiind importante doar in proportie de 31%, respectiv 18%. Rezultatele provin dintr-un studiu privind preferintele femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 40 de ani din Romania pentru barbati, realizat de compania de cercetare de piata Cult Market Research.

Suntem mereu atenti la preferintele consumatorilor si facem studii pentru a vedea cum reactioneaza acestia in diferite situatii si care sunt preferintele lor. Acest studiu vrea sa raspunda unei intrebari controversate, dar la care, cel putin sociologic, putem afla un raspuns: ce-si doresc femeile de la un barbat. Am facut o cercetare cantitativa, clasica, dar si una calitativa, folosindu-ne de un eye tracker, cu ajutorul caruia am analizat miscarea privirii ca raspuns la anumiti stimuli vizuali. Cercetarea noastra ne-a demonstrat ca femeile din Romania sunt atrase initial de anumite aspecte fizice, dupa care urmeaza evaluarea barbatului dupa alte elemente importante, care au o greutate mai mare in alegerea pe care o fac. Pentru ele, un barbat de caracter si hotarat este un barbat puternic”, a declarat Alexandru Zodieru, General Manager al Cult Market Research.

Femeile pun un accent mai scazut pe sensibilitatea, aspectul fizic placut al unui barbat sau pe faptul ca acesta are gusturi fine. Mai putin de 30% dintre respondente au mentionat una dintre aceste caracteristici cand au enumerat aspectele care conteaza la un barbat. Pentru cele mai multe dintre femei, barbatul ideal trebuie sa fie sincer, 40% dintre acestea indicand in mod spontan aceasta caracteristica.

Sursa foto: Depositphotos

Studiul a aratat ca femeile prefera barbatii siguri pe ei. Astfel, primele cinci caracteristici pe care le apreciaza femeile la barbati sunt:


  • Sigur pe el – 60%;

  • Inteligent – 57%;

  • Hotarat – 54%; -

  • Caracter puternic – 49%;

  • Adaptabil – 38%;

In afara topului raman caracteristici ca: sa aiba gusturi fine, sa fie sensibili, sa aiba un aspect placut si o situatie financiara buna.

Citeste si:
Cadouri deosebite pe care le poți oferi femeilor din viața ta
Cadouri deosebite pe care le...

Cateva concluzii:


  • Femeile cu studii superioare, singure sau intr-o relatie, apreciaza mai mult caracterul la un barbat (55%);

  • Femeile din mediul rural ori cele casatorite apreciaza mai mult vointa la un barbat (33%).

  • Femeile de peste 35 de ani apreciaza mai mult sensibilitatea;

  • Tinerele din mediul rural apreciaza barbatii cu situatie materiala buna.

In cadrul studiului ”Ce tip de barbat prefera femeile?”, cercetarea cantitativa a presupus aplicarea a 485 de chestionare telefonice pe un esantion de femei cu varste cuprinse intre 25 si 40 de ani la nivel national. Studiul a fost realizat in perioada 3-9 aprilie si este reprezentativ la nivel national pentru esantionul ales, marja de eroare fiind de +4,4%.

Cercetarea a utilizat si tehnici moderne, si a urmarit ”Ce tip de barbat atrage cel mai mult privirea unei femei?”. Cu ajutorul unui eye tracker, care urmareste privirea spontana, a fost studiat modul in care 13 femei cu varsta sub 30 de ani privesc imagini cu anumiti barbati. Pe baza unor criterii psihosociologice au fost testate 22 de tipologii de barbati dintre care participantele la experiment au fost atrase cel mai mult de trei tipologii: indraznet, protector si independent.

Citeste si:
Construcție rezistentă: care sunt top 3 materiale folosite?
Construcție rezistentă: care...

Concluziile cercetarii cu eye tracker-ul:


  • Femeile au vazut in tipul de barbat indraznet moderatie si liniste. Privirea lor a fost atrasa de fata, in special de zona ochilor sau a gurii. Atunci cand observa un barbat care le atrage atentia, femeile se mai uita la maini pentru a analiza postura, aspectul si prezenta unei verighete.

  • Barbatul protector atrage atentia prin atitudine, postura si vestimentatie. Privirea este cea care sugereaza in primul rand femeilor aceasta atitudine.

  • Privirea participantelor la experiment a fost atrasa, in cazul barbatului independent, de partea centrala a fetei, nasului si gurii. Mainile, prin postura si aspect, si parul, prin sugerarea atitudinii de libertate, sunt studiate si analizate de catre femei.


Sursa foto main: Depositphotos


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.