Perioadele lungi de stat la birou combinate cu munca in conditii de stres pot dauna grav sanatatii. Felul in care stai la birou, tastatura, mouse-ul sau imprimanta iti pot afecta, intr-un fel sau altul, sanatatea.

Cele mai multe din activitatile pe care le desfasori zi de zi la birou pot avea efecte nocive asupra sanatatii tale. Obezitatea, diabetul sau bolile de inima sunt doar cateva din bolile cu care te-ai putea confrunta daca te numeri printre cei care isi petrec timpul stand pe scaun, in fata unui calculator. Imprimanta, microbii de pe tastatura, calitatea aerului sau lumina iti pot afecta mai mult sau mai putin, mai evident sau mai putin evident, sanatatea.

Business Insider a realizat o lista in care enumera modalitatile prin care statul la birou incearca sa iti vina de hac. Iata despre ce este vorba:

1. Statul pe scaun dauneaza grav sanatatii

Statul pe un scaun timp de opt ore pe zi poate fi groaznic pentru corpul tau. Asta este, insa, una din problemele cele mai putin grave cu care te poti confrunta. Sedentarismul poate conduce, de asemenea, la obezitate, diabet, cancer sau boli de inima, in cazul in care nu faci sport frecvant. O solutie pentru a diminua efectele pe care aceasta practica le poate avea asupra sanatatii tale ar fi pauzele mici si dese.

2. Calitatea slaba a aerului

Aerul dintr-o cladire poate fi de 100 de ori mai toxic decat cel de afara. Astfel, ajungi sa fii expus la o mare varietate de gaze si componente chimice. La fel si aerul conditionat poate raspandi particule toxice sau bacterii care se inmultesc usor.

3. Expunerea prelungita la fotocopiator sau imprimanta

Fotocopiatoarele pot deveni o sursa consistenta de ozon si pot cauza dureri in piept si iritatii ale cailor respiratorii daca filtrul nu este schimbat regulat. De asemnea, si imprimantele cu laser pot fi nocive si pot provoca boli de plamani.

4. Prea multe ore cu un laptop incins in brate

Laptopul tinut in brate poate cauza probleme dermatologice sau, in cazul barbatilor, pot ridica temperatura scrotului si pot afecta calitatea spermei. Din aceste cauze, specialistii recomanda ca laptopul sa stea cat mai mult pe birou sau pe un suport special.

Citeste si:
iPhone vs. smartphone-uri Samsung: care este cel mai bun?
iPhone vs. smartphone-uri...

5. Mai multe de 10 ore de munca pe zi iti pot afecta sanatatea

Studiile arata ca, in cazul personelor care muncesc mai mult de 10 ore pe zi, sansele problemelor cardiovasculare cresc ca 60%.

6. Monitorul afecteaza vederea

Chiar daca monitoarele ne protejeaza ochii impotriva radiatiilor, expunerea indelungata poate afecta vederea. Un alt efect al statului cu ochii intr-un monitor opt ore pe zi este si durerea de cap.

7. Calitatea luminii

Excesul de lumina poate provoca mai mult decat o simpla durere de cap. Corpul uman interpreteaza excesul de lumina la fel ca lipsa completa a acesteia, fapt ce poate da peste cap ceasul biologic al angajatului. Printre problemele cu care persoanele se pot confrunta se numare oboseala, stresul sau cresterea tensiunii.

8. Plictiseala, una din cauzele deceselor premature

Plictiseala iti poate scurta viata, spun cercetatorii. Un studiu realizat de University College London arata ca persoanele care se plang de plictiseala sunt predispuse catre un deces prematur. De asemenea, riscul accidentelor la locul de munca este mai ridicat.

Citeste si:
4 motive pentru care angajații încep să se întoarcă în spațiile de...
4 motive pentru care...

9. Tastaturile: focar de infectii

Daca nu sunt curatate regulat, tastaturile pot fi un focar de infectii. Cercetatorii au descoperit ca tastaturile pot avea pana la de cinci ori mai multe bacterii decat o toaleta, printre care si e.Coli sau stafilococ.

10. Folosita prea mult, tastatura poate provoca dureri

Utilizarea in exces a tastaturii poate provoca dureri. Cunoscute sub denumitea de sindromul de tunel carpian, se manifesta printr-o durere a incheieturii care urca pe intreg bratul.

11. Germeni, germeni peste tot

Tastatura nu este singurul focar de infectii din birou. Usile, manerele, butoanele liftului sau ale fotocopiatorului, chiar si strangerile de mana te pot pune in contact cu o serie de bacterii periculoase.

12. Deadlne-urile stranse

Persoanele care au de respectat un termen-limita strict, se confrunta, de cele mai multe ori, cu o stare de stres care le afecteaza capacitatea de invatare si memoria. Aceste tip de stres pe termen lung poate fi la fel de periculos ca si cel de lunga durata.

Citeste si:
Stresul constant. Care sunt bolile de care poți suferi din cauza...
Stresul constant. Care sunt...

13. Pastrarea mouse-ului in aceeasi pozitie

Daca folosesti mouse-ul in aceeasi pozitie tot timpul, exista riscul sa fi expus la aceleasi pericole ca si in cauzul utilizarii excesive a tastaturii. O pozitie nepotrivita, intinderea tendoanelor pentru o perioada mai lunga de timp, precum si apasarea prelungita cu mana pe suprafere dure pot cauza o serie de probleme.

14. Folosirea excesiva a Smartphone-ului

Nici cei care isi petrec cea mai mare parte a timpului lucrand de pe smartphone nu sunt scutiti de pericole. Fortarea degetului mare poate cauza dureri care ajung sa se intinda pana la incheietura.

15. Mancarea nesanatoasa

Majoritatea angajatilor prefera mancarea de tip fast-food la pranz. Chiar daca este mai rapid sau mai ieftin decat mancarea sanatoase, meniul de tip fast-food creste nivelul caloriilor, fiind, astfel, mai predispus la boli cardiovasculare.

Citeste si:
Jorge, în scaun cu rotile la aeroport. Fostul Faimos s-a întors de...
Jorge, în scaun cu rotile la...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.