'The Real Toy Story', o incursiune foto in fabricile de jucarii din China.

"Fabricat in China". O sintagma careia nu cred sa ii fi acordat vreodata prea mult importanta. O propozitie simpla, fara prea mare insemnatate, fara un sens pe care sa il cunoastem cu adevarat sau sa fim macar interesati sa o facem. "Fabricat in China" a fost doar locul de unde veneau cele mai multe din obiectele pe care le folosim zilnic. A reprezentat aproape de fiecare data doar un loc, fara povesti, fara fete, fara oameni.

Michael Wolf, un fotograf stabilit in Hong Kong, a realizat in 2006 un set de fotografii intitulat "The Real Toy Story". Este fata nevazuta si nestiuta a vietii din fabricile chineze, o poveste terifianta spusa in imagini.

Vezi mai multe imagini in GALERIA FOTO

In China exista 8.000 de fabrici de jucarii. Zi de zi, uneori chiar 14 ore pe zi, in conditii grele si de multe ori improprii, 3.5 milioane de muncitori chinezi produc aproximativ 75% din jucariile din intreaga lume. In pofida cresterii economice rapide din ultimii zece ani, mai mult de 482 de milioane de chinezi, ceea ce inseamna 36% din populatie, traieste cu mai putin de doi dolari pe zi. Cand restrictia pentru investitorii occidentali s-a ridicat, cea mai mare parte a populatiei rurale a migrat la orase in cautarea de locuri de munca. In ciuda transferului, cei mai multi muncitori nu pot accesa beneficiile sociale (pensii, alocatii sau indemnizatii) care depind de locul de nastere si nici nu isi puteau muta locuinta. Asa se face ca, potrivit Business Insider, in momentul de fata, peste 150 de milioane de chinezi lucreaza fara contract sau drepturi sociale. Ceea ce permite angajatorilor ca, in lipsa sindicatelor, sa profite de forta de munca ieftina. In fabricile de jucarii din China, angajatii muncesc uneori neintrerupt 14 ore pe zi, fara sa le fie asigurat un minim de confort si siguranta.

Cum decurge o zi in interiorul unei fabricii de jucarii

In fiecare zi, muncitorii trebuie sa ajunga la fabrica inainte cu 15 minute de inceperea programului pentru incolonarea oficiala. La fel si dupa terminarea programului, angajatilor li se cere sa ramana 15 minute peste program pentru o adunare asemanatoare.

Unele fabrici promit munictorilor pauze de 10 minute la fiecare doua ore de munca, mai scrie sursa citata. In realitate, singura pauza pe care o primesc este cea de masa, in restul timpului fiind obligati sa munceasca ore in sir fara odihna. Pauza de masa dureaza 30 de minute si, imediat ce au terminat de mancat, angajatii trebuie sa revina la locul de munca. Pauza de masa ca si adunarile de peste zi sunt neplatite. Lunar, angajatii fabricilor de jucarii ajung sa lucreze si pana la 200 de ore suplimentare, de cinci ore limita permisa de lege.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Multi studenti sunt obligati sa munceasca in aceste fabrici in „stagii de practica”. Numai ca, in loc sa desfasoare activitati specifice specializarii, acestia sunt pusi sa asambleze diferite piese.

Majoritatea femeilor nu primesc concediu de maternitate, iar programul incarcat nu le permite sa aiba grija de copii asa cum ar trebui. Asa se face ca, cele mai multe femei sunt fortate sa isi trimita copiii la rudele de la tara.

Conditiile munca improprii fac ca numarul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale sa fie mai mare in aceste fabrici. Potrivit Business Insider, numai in 2009, aproximativ un milion de muncitori au suferite accidente, iar 20.000 au fost diagnostigati cu boli profesionale. Cei mai multi munctitori nu primesc echipament de protectie chiar si atunci cand sunt nevoiti sa lucreze cu substante periculoase sau chimice. In cazul in care se accidenteaza sau se imbolnavesc, angajatii nu sunt platiti in timpul concediului medical.

Citeste si:
Câți bani câștigă Dana Roba, după ce s-a întors la muncă: „Le dau...
Câți bani câștigă Dana Roba,...

Locuințele muncitorilor din fabricile de jucarii sunt extrem de mici, multe camere minuscule adapostind chiar si sase persoane, iar, baia este impartita de peste 50 de persoane.

In ciuda conditiilor vitrege de munca, angajatii sunt optimisti si spera ca abilitatile pe care le vor dobandi ii vor ajuta sa-si creeze o viata mai buna.

In GALERIA FOTO, dar si pe pagina artistului puteti vedea mai multe imagini din interiorul acestor fabrici.

Sursa foto: Michael Wolf


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.