Yuppy 19 Mai 2015 14:08
In luna mai, YouTube sarbatoreste 10 ani. Uite cum a evoluat serviciul de video sharing de atunci si pana in prezent.

In urma cu 10 ani, trei tineri - Chad Hurley, Steven Chen si Jawed Karim - lansau YouTube. Legenda spune ca voiau sa arate prietenilor niste clipuri filmate la o petrecere, insa adevarul este ca sursa lor de inspiratie a fost incidentul lui Janet Jackson de la finala Super Bowl din 2004. In februarie 2005 lansau domeniul youtube.com, in mai acelasi an prima varianta (beta) a serviciului YouTube, iar din octombrie 2006 YouTube era preluat de Google. Restul este istorie.

In mai, Google sarbatoreste YouTube, marcand lansarea primei versiuni a serviciului. Anul acesta este un moment special: YouTube implineste 10 ani.

10 ani de YouTube, pe repede inainte

Domeniul YouTube.com a fost inregistrat la 14 februarie 2005, iar primul video incarcat a fost „Me at the Zoo”, pe 23 aprilie, acelasi an. Lansarea YouTube in varianta beta a avut loc in mai 2005, iar Google a preluat YouTube pe 6 octombrie 2006. In 2013, YouTube a depasit pragul de 1 miliard de vizitatori unici lunari. In fiecare minut, pe YouTube sunt incarcate 300 ore de inregistrari video. La aniversarea de 5 ani a YouTube, aceasta cifra era de 24 ore pe minut.

Cel mai vizionat video de pe YouTube este Gangnam Style, iar cel mai popular canal de YouTube este PewDiePie, care apartine unui pasionat de jocuri din Suedia, pe numele lui Felix Arvid Ulf Kjellberg, si are peste 35 milioane de abonati.

Mai mult de 200 de canale de YouTube au peste 1 miliard de vizualizari.

YouTube in Romania

Versiunea romaneasca a YouTube s-a lansat in aprilie 2013. YouTube are peste 7 milioane de vizitatori unici din Romania in fiecare luna. Primul canal romanesc care a depasit bariera de 1 milion de abonati este Cat Music. Al doilea - si singurul care a mai facut-o pana acum - este InnaRomania.

Cel mai popular creator de continut non-music din Romania este Mikey Hash, al carui canal are peste 750.000 de abonati.

10 lucruri pe care nu le stiai despre YouTube

  1. Cel mai vizionat video al tuturor timpurilor, Gangnam Style, aduna in continuare 1 milion de vizualizari in fiecare zi
  2. Exista 76 de versiuni diferite in functie de limba ale YouTube
  3. Jumatate dintre vizualizarile de pe YouTube, la nivel global, vin de pe dispozitivele mobile
  4. Cea mai populara pisica de pe YouTube este Nyan Cat (original).
  5. In medie, creatorii de continut de pe YouTube au mai multe vizualizari din afara tarii de origine
  6. Farsa Rickroll a fost facuta de peste 70 milioane de ori
  7. Tarile cu numarul cel mai mare de vizualizari pe cap de locuitor sunt Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita
  8. Video-ul non-music cu cel mai mare numar de vizualizari de pe YouTube este Charlie Bit My Finger (Again), cu peste 800 milioane de vizualizari
  9. Clipul Friday al Rebecca Black are de 3 ori mai multe vizualizari vinerea decat in orice alta zi a saptamanii
Citeste si:
Lansăm ZUnivers. Azi, la 19:00, LIVE pe canalul de YouTube Radio ZU
Lansăm ZUnivers. Azi, la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.