Se pare ca ceea ce vedeam prin filmele science fiction in urma cu ceva ani buni, devine incet-incet realitate.

Un computer care sta pe incheietura. Exact ca un ceas

Se pare ca ceea ce vedeam prin filmele science fiction in urma cu ceva ani buni, devine incet-incet realitate. Este si cazul lui Parvus Zypad WR1100, care pare desprins din Alien vs Predator, sub forma unui dispozitiv care sta pe antebrat si se comporta ca un veritabil computer „la purtator”.

Zypad a fost proiectat pentru a fi utilizat in special in armata, dar asta nu inseamna ca un impatimit de tehnologie proaspata nu-si poate cumpara unu asemenea gadget. Calculatorul portabil respecta mai multe standarde militare de rezistenta la socuri, temperaturi diverse, praf si apa. El cantareste 645 de grame si se prinde de mana cu ajutorul a doua curele din material textil. Dupa atasarea de antebrat, Zypad se comporta ca un calculator liliputan, cu functii si dotari destul de bune tinand cont de forma lui compacta.

Gadgetul are un display touchscreen de 3,5 inci si rezolutie de 640x480 pixeli, introdus intr-o carcasa construita din magneziu si fibra de sticla, pentru o rezistenta sporita. Procesorul Intel PXA 270 lucreaza la 416 Mhz, oferind suficienta putere pentru rularea aplicatiilor diverse sub sistemul de operare Linux Kernel 2.6. O memorie RAM de 256 MB, completata de una flash interna de 128 MB, este pregatita sa gazduiasca procesele simple sau complexe care au loc pe Zypad. Cum gadgetul vine cu un jack audio de 3,5mm, memoria trebuie suplimentata cu un card microSD, asta in caz ca soldatul se plictiseste si vrea sa se relaxeze ascultand cateva melodii.

Securitatea este asigurata de un cititor de amprente, asta pentru ca nu oricine trebuie sa vada ordinele primite prin WiFi de la un superior. Zypad WR1100 are ca dotari default Bluetooth, GPS si WiFi b/g, dar poate primi optional si un modul GSM pentru efectuarea convorbirilor telefonice. Cum ii sta bine oricarui soldat, o busola nu putea sa lipseasca. Nici accelerometrul nu a fost uitat, pentru a roti interfata in functie de orientarea dispozitivului.

Nu stim inca detalii despre pretul lui Zypad, dar stim sigur ca multi ar vrea sa poarte asa ceva pe incheietura. Noi ne-am comandat deja o duzina..


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.