Majoritatea oamenilor crede intr-o lume de "dincolo", chiar daca nu avem nicio dovada palpabila despre existenta ei. Materia vie se deosebeste imediat de cea lipsita de viata, tocmai prin aceasta ipoteza.

Majoritatea oamenilor crede intr-o lume de "dincolo", chiar daca nu avem nicio dovada palpabila despre existenta ei. Materia vie se deosebeste imediat de cea lipsita de viata, tocmai prin aceasta ipoteza.

Despre toate lucrurile care ne inconjoara avem idee unde ajung, pentru ca in cea mai mare parte noi le construim, ne folosim de ele si tot noi le distrugem cand devin inutile. V-ati intrebat vreodata ce se intampla cu telefoanele mobile dupa ce "mor"?

Exista o companie belgiana denumita Umicore, care proceseaza deseurile electronice, rezultand materii prime pentru conceperea produselor noi. Umicore are o filiala in Hilliard, Ohio, care primeste in special telefoanele mobile uzate ale americanilor, despre care se stie ca nu tin prea mult un astfel de aparat.

Stiati ca in 2006 americanii au aruncat aproximativ 3 milioane de tone de electronice? Si mai interesant, acestea contin metale pretioase precum argint, aur sau chiar platina, in cantitati ce-i drept extrem de mici, insa cine stie sa le extraga, poate scoate bani frumosi din aceasta afacere.

Pentru Umicore, cele mai pretioase sunt telefoanele, acestea continand fiecare aur in valoare de un dolar! Anual se vand 1.2 miliarde de terminale, 60% dintre ele inlocuindu-le pe cele existente. In Statele Unite, un telefon mobil este tinut in medie 12 luni. Cumuland aceste informatii, ne facem o idee despre deseurile electronice care ajung in "mana" Umicore.

Compania proceseaza aproape integral materialele, doar 0.5-1% din deseuri putand fi refolosite dupa topire. Greenpeace a salutat in nenumarate ori initiativa Umicore, iar Thierry Van Kerckhoven, managerul firmei, s-a aratat multumit de faptul ca a sa companie este apreciata.

Tot el a dezvaluit un lingou din aur, care valora nu mai putin de 24.000 de dolari. Un aur obtinut din telefoanele mobile! Acum stim cat de valoroase sunt terminalele pe care le tinem in buzunare..

Autor: Iancu Radulescu
Sursa: plugin .ro Supliment de tehnologie, gadgets, www editat de YUPPY

Click pentru a citi si alte articole pe PLUGIN:

1. Vrei sa fii un spion perfect? Intra in pielea lui James Bond!
2. Transfera vinilurile direct pe iPod sau computer!
3. Ultra mobile PC de vis, la doar 699 dolari!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.