Dupa luni de asteptare, iPhone e disponibil pentru omul 'de rand'.

Dupa luni de asteptare, controverse, discutii aprinse si imbunatatiri aduse produsului, magazinele Apple si-au deschis larg portile pentru ceea ce poate fi numita de departe cea mai importanta lansare a anului. Pe 29 iunie la ora 6 PM, mult asteptatul iPhone a fost lansat la New York, temerarii care au stat ore in sir la cozi interminabile fiind nevoiti sa scoata din buzunare 500 $ pentru modelul de 4GB si 600 $ pentru cel de 8GB.

Drumul lung strabatut de acest produs inovator a inceput odata cu ceremonia de decernare a premiilor Oscar cand a fost difuzata prima reclama pe iPhone-ul Apple. Actori celebri au luat parte la filmarile spotului publicitar, facand reclama cu aproximativ 4 luni inainte unui produs care s-a vandut intr-un week-end in 500.000 de exemplare. Desi au circulat nenumarate zvonuri despre folosirea acestui telefon in Europa inaintea lansarii oficiale, dezamagirea posibililor cumparatori a aparut in momentul dezvaluirii faptului ca iPhone-ul lansat in SUA nu va folosi o cartela SIM, ceea ce ar face in momentul de fata imposibila utilizarea acestui produs in tara noastra.

Apple a anuntat ca iPhone va fi disponibil in Europa abia in toamna acestui an. Desi am putea considera acest anunt o greseala in strategia de marketing, prinvind castigurile inregistrarte in doar primele trei zile de la lansare, realizam ca Apple a incasat deja sume care se ridica la un total de peste 275 milioane de dolari. De asemenea, un sondaj recent a aratat ca peste 10% dintre americani sunt hotarati sa achizitioneze un iPhone. Cu un simplu calcul aritmetic putem observa ca pana la lansarea din Europa numarul produselor vandute se va ridica la 30 de milioane de exemplare! Cu siguranta iPhone-ul reprezinta o afacere mai mult decat profitabila pentru compania Apple, aceasta urmand sa depaseasca spectaculos marii producatori de telefonie mobila din toata lumea.

Lipsa tehnologiei 3G poate insemna insa o problema pentru clientii din toata lumea, dar multi specialisti considera aceasta doar un nod in papura gasit de cei care nu doresc amplificarea fenomenul iPhone.

Fondatorul Apple, Steve Jobs, a declarat cu doar cateva zile inainte de lansare ca telefonul reprezinta "cel mai revolutionar si pasionant produs lansat in istoria Apple”, iar conform multor analisti de specialitate, cel mai asteptat si mediatizat produs al ultimilor ani. Daca facem o mica comparatie cu alte produse faimoase cum ar fi PS3, aflam ca primii cumparatori s-au asezat in fata magazinului din centrul New York-ului cu 100 de ore inaintea lansarii, interval care depaseste cu mai bine de o zi produsul mai sus mentionat.

Cu toate acestea, nu toata lumea e innebunita dupa iPhone...



Telefonul a fost upgradat in ultimul moment doar cu cateva zile inainte de lansare. Inginerii care au lucrat la acest proiect au decis pe ultima suta de metri sa inlocuiasca bateria cu una mai performanta. Astfel, noul acumulator are o autonomie de 8 ore pentru convorbiri, 6 ore pentru navigare pe internet, 7 ore pentru redarea fisierelor video, 24 ore ca mp3 player si pana la 250 ore in stand-by. O alta modificare de ultim moment a fost inlocuirea ecranului din plastic cu unul fabricat dintr-o sticla de calitate superioara asemanatoare celei folosite pentru obiectivele aparatelor foto. Imediat dupa lansare, companii specializate de IT au realizat teste pentru a stabili calitatea noului display. Cel mai dur test, zgarierea cu o cheie, a fost trecut cu brio, pe suprafata ecranului neobservandu-se nici o avarie. Alte site-uri au mers chair mai departe si au desfacut iPhone-ul Apple pe componente. Prima impresie a specialistilor a fost buna, gratie minutiozitatii cu care telefonul este asamblat si a calitatii pieselor. Se pare ca Apple si-a invatat lectia dupa problemele care au aparut dupa lansarea iPod.

La momentul actual nu ne mai ramane decat sa ii apreciem pe americani pentru ca fac din nou furori cu ceea ce se dorea a fi 'doar' un dispozitiv util inainte de toate... Probabil ca asteptam cu nerabdare aparitia iPhone si pe rafturile noastre.

Specificatii tehnice:

Sistem

Mac sau PC
iTunes 7
Acces la internet (recomandat broadband)
Mac: Mac cu port USB 2.0, Mac OS X 10.4.8
PC: Windows cu port USB 2.0, Windows XP Home sau Professional (SP 2)

Butoane de control externe

Volum
Ringer/Silent
Power/Lock
Sleep/Wake
Buton Menu

Dimensiuni

115 x 61 x 11.6mm
Greutate: 125 grams

Input: Multi-touch
Sistem de operare: OS X
Dimensiunea ecranului: 3.5“
Rezolutia ecranului: 320 x 480 la 160 ppi
Stocare: 4GB/8GB
GSM - Quad-band (MHz: 850, 900, 1800, 1900)
Wireless: Wi-Fi (802.11b/g) + EDGE + Bluetooth 2.0
Camera - 2.0 megapixels

Conectori

30 pin iPod connector
3.5mm jack include audio si suport pentru microfon
Speaker incorporat
Microfon incorporat

Articol de Andrei Muraru


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.