Fiecare dintre voi s-a confruntat la un moment dat cu una sau mai multe probleme legate de functionarea PC-ului.

Cei care se pricep cat de cat la asamblarea unui sistem, probabil ca au reusit in mare masura sa determine cauza defectiunii. Cealalta parte a utilizatorilor au fost nevoiti sa faca un drum la service.

Pentru a va face o idee despre posibilele probleme de PC, software sau hardware, care pot aparea, iata in continuare cateva simptome, dar si modul de rezolvare a acestora.

1. PC-ul nu porneste

In general, acest simptom semnaleaza clar o problema hardware. Dupa ce verificati existenta unei tensiuni la reteaua de curent, puteti trece la analizarea componentelor PC-ului vostru. O verificare initiala a sursei va poate scuti de o groaza de timp. en general, aceasta este componenta responsabila pentru nepornirea sistemului.

Verificarea acesteia se poate face in doua feluri: fie se incearca alta sursa, fie, cu ajutorul unei agrafe metalice, se pune sursa in scurtcircuit, asta dupa ce se deconecteaza toate firele acesteia de la componente. Daca sursa incearca sa porneasca in scurtcircuit, atunci rezolvarea acestei probleme poate fi mai costisitoare. en acest caz, defectiunea este undeva pe placa de baza. Pentru asta va recomandam sa mergeti la un service autorizat.

2. Computerul se reseteaza frecvent

Aici, acest simptom poate avea doua cauze: una software si una hardware.

Software

In acest caz, problema este legata de sistemul de operare. Fie a fost corupt de un virus, fie, datorita unor dezinstalari necorespunzatoare, setul de registri nu mai este cel corespunzator. O rezolvare provizorie ar fi folosirea optiunii "Last good known configuration". Aceasta poate fi accesata daca se apasa tasta F8 inainte de a porni sistemul de operare.

O solutie ceva mai drastica este reinstalarea Windows-ului sau repararea acestuia.

Hardware

Componenta cel mai probabil de a fi raspunzatoare de resetarea frecventa a sistemului este procesorul. Acesta poate fi defect sau temperatura sa a ajuns la un punct critic. O verificare a acestei temperaturi se poate face fie din Windows cu ajutorul unui utilitar specific, fie din BIOS, de la sectiunea System Health.

Cresterea temperaturii pe procesor apare, in general, datorita unei proaste functionari a sistemului de racire. O solutie ieftina pentru remedierea problemei este sa desfaceti si sa curatati cooler-ul procesorului. De asemenea, mai puteti inlocui si pasta termoconductoare aflata pe acesta.

Solutia recomandata ar fi inlocuirea cooler-ului cu unul nou, de putere mai mare... www.pcworld.ro

Sursa: PCWorld


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.