Este ilegal sa descarci filme, jocuri sau melodii de pe torrente. Dar stii asta deja. Uneori, fara sa realizezi, lucurile banale si 'cuminiti' pe care le faci pe internet sunt ilegale. Daca te gandesti, de exemplu, sa blochezi reclamele, sa creezi un meme sau sa te conectezi la o retea WI-FI nesecurizata, iti recomand sa te mai gandesti odata.

Publicatia online Mashable.com a realizat o lista cu 12 lucruri pe care le face zilnic pe internet fara sa ne dam seama ca sunt ilegale. Iata care sunt:

1. Ad block-erele

Desi toate acele bannere, pop-up-uri sau reclamele enervante care ocupa toata pagina unui site sunt teribil de enervante, blocarea lor ar putea fii ilegala. Gandeste-te ca vorbim de site-uri pe care le vizitezi gratis, iar acele reclame reprezinta sursa lor de venit. Blocandu-le, site-urile respective pot suferi pierderi semnificative.

2. Crearea unui GIF sau a unui MEME

Folosirea fara drept a unor materiale protejate prin legea copyright-ului este ilegala. Asa ca atunci cand vrei sa creezi un GIF sau sa folosesti unul, gandeste-te de doua ori. Sigur, imaginile sunt distribuite la/pe o scara atat de larg incat este aproape imposibil sa gasesti sursa initiala.

3. Descarcarea si folosirea fisierelor

Ti se pare normal sa descarci imagini sau fisiere de pe Google? Eh, bine, este ilegal. Ai voie sa le vizualizei folosind motorul de cautare, dar in momentul in care le descarci savarsesti o fapta ilegala. Descarcandu-le, le poti distribui dupa bunul plac si incalci astfel legea copyright-ului.

4. Conectarea la o retea WI-FI nesecurizata

Chiar daca la indemana, conectarea la o retea WI-FI nesecurizata este ilegala, cel putin in SUA.

5. Schimbarea VPN-ului sau a adresei IP

Ti s-a intamplat ca un clip sau film sa nu fie valabil in tara ta si sa iti schimb adresa IP pentru a-l putea urmari. Afla ca ai comis o fapta ilegala.

6. Crearea de conturi ce parodieaza

Daca vrei sa iti creeze un cont pe Twitter in care parodiezi pe cineva, trebuie sa mentionezi foarte clar ca este un cont fals. Termenii si conditiile Twitter-ului specifica foarte clar ca este interzis sa te dai drept altcineva.

Citeste si:
Cătălin Moroșanu a fost victima hackerilor. Și-a pierdut conturile...
Cătălin Moroșanu a fost...

7. Crearea de conturi Facebook sub varsta reala

Daca vei citi termenii si conditiile Facebook, vei afla ca reteaua de socializare interzice persoanelor sub 13 ani sa isi creeze sau sa opereze un cont. Bineinteles ca asta nu ii impiedica pe milioanele de scolari sa minta in privinta varstei si sa isi creeze conturi.

8. Inregistrarea unui domeniu al unui brand deja existent

Este cat se poate de evident ca asumarea numelui unui brand este o fapta ilegala. Detinatorul companiei te-ar putea da in judecata pentru asta.


9. Evitarea Paywall-urilor

Atunci cand accesezi gratuit un continut pentru care, in mod normal, ar trebui sa platesti, savarsesti o fapta ilegala.


10. Incarcarea pe Youtube de continut aflat sub proprietate intelectuala

Incarcarea de continut aflat sub proprietatea intelectuala este ilegala. Numai ca, oricat de mult ar incerca Youtube sa tina sub control aceasta practica, mereu se va strecura cate un episod din The Simpsons sau un clip dintr-un film.

Citeste si:
Cum poţi programa aceeaşi reclamă cu video, imagini sau texte color
Cum poţi programa aceeaşi...

Foto main: maini tastand sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.