Transpiratia este un proces fiziologic normal al organismului, prin care acesta isi mentine temperatura constanta, in conditiile unei temperaturi exterioare ridicate.

Transpiratia este un proces fiziologic normal al organismului, prin care acesta isi mentine temperatura constanta, in conditiile unei temperaturi exterioare ridicate. Transpiratia este rezultatul activitatii glandelor sudoripare din piele, care elimina o cantitate de apa in care sunt dizolvate clorura de sodiu, uree, potasiu si alte substante.

Transpiratia este influentata de mai multi factori printre care rata metabolica, desfasurarea unor activitati fizice intense, temperatura mediului ambiant, administrarea unor medicamente.

In zilele toride de vara este normal ca organismul sa transpire mai mult, deoarece temperatura aerului este foarte ridicata. Insa o transpiratie abundenta, insotita de mirosuri neplacute, este deseori stanjenitoare si producatoare de disconfort. Aceasta este de fapt o conditie medicala cunoscuta sub numele de hiperhidroza.

Hiperhidroza sau cresterea anormala a secretiei sudorale, poate fi generalizata, la nivelul intregului corp, sau localizata, adica in anumite zone mai bogate in glande sudoripare precum axilele, plantele si palmele.

Hiperhidroza localizata debuteza in jurul pubertatii si are tendinta spre regresie dupa 40 de ani. Cauzele acestui fenomen sunt de cele mai multe ori psihogene, fiind declansate cel mai frecvente de stres, de socuri emotionale si mai putin de dezechilibre sau tulburari hormonale. Uneori chiar autosugestia sau frica de transpiratie poate declansa sudoratia abundenta.

Hiperhidroza plantara poate fi grevata de cateva complicatii serioase, dincolo de caracterul neplacut si discomfortul evident. Talpa piciorului este hiperhidratata, devine sensibila la presiunea mersului, poate dezvolta dermatiata de contact la diversi alergeni din incaltaminte, poate fi afectata de eruptii keratolitice si se poate infecta bacterian. Din acest motiv este necesara o igiena stricta, spalarea frecventa a picioarelor cu apa si sapun, utilizarea pulberilor absorbante si evitarea ciorapilor din fibre sintetice si a incaltamintei care nu permite o buna aerare si care impiedica evaporarea.

Citeste si:
Lidia Buble a sărit în ajutorul refugiaților din Ucraina: „Haine,...
Lidia Buble a sărit în...

Mirosul caracteristic al transpiratiei abundente se datoreaza faptului ca pielea corpului este populata de numeroase bacterii. La origine, transpiratia nu are miros si doar contactul cu bacteriile de pe tegument determina mirosul neplacut. La acest fapt se mai adauga lipsa igienei corporale, administrarea unor medicamente (barbiturice, amfetamine), consumul de alimente bogate in proteine.

Tratamentul hiperhidrozei

Tratamentul acestei afectiuni trebuie sa inceapa cu cateva masuri igienice, inainte de tratamentul medicamentos recomandat de dermatolog:

• Instalarea unei bune igiene corporale, prin dusuri zilnice cu apa si sapun;
• Utilizarea articolelor de imbracaminte din bumbac pentru a permite evaporarea transpiratiei;
• Schimbarea zilnica a hainelor care vin in contact direct cu corpul ;
• Epilarea axilara pentru a inlatura inretinerea umiditatii;
• Aplicarea deodorantului doar dupa ce s-a efectuat o minima toaleta in prealabil

Citeste si:
Ce s-ar putea întâmpla dacă nu ai mai transpira niciodată
Ce s-ar putea întâmpla dacă...

Deodorantele si antiperspirantele sunt produse destinate utilizarii topice, in scopul scaderii fluxului sudoral si inlaturarii mirosului neplacut. Antiperspirantele sunt incluse in categoria produselor parafarmaceutice si au ca efect diminuarea cantitatii de transpiratie. Deodorantele sunt considerate produse cosmetice si mascheaza sau inhiba formarea de mirosuri neplacute.

Exista o serie de tratamente locale care produc o obturare mai mult sau mai putin durabila a porului sudoral:

• Clorhidratul de aluminiu in etanol – se aplica doua zile la rand pe saptamana, pe axila curata, uscata si neiritata si asigura protectie pe durata unei saptamani;
• Hidroxiclorura de aluminiu – este mai putin activa si are efect de degradare a fibrelor textile;
• Sarurile de aluminiu de lipoaminoacizi - sunt dotate cu proprietati antiinflamatoare, antimicrobiene si astringente; Datorita actiunii antimicrobiene, aceste saruri de lipoaminoacizi au si actiune antiinflamatorie.
• Glutaraldehida 10% este eficace si putin alergizanta in apa bicarbonatata. Sunt recomandate aplicatii bisaptamanale, dar prezinta ca dezavantaj colorarea brun-inchis a tegumentelor, restrangind posibilitatea tratamentului la aria plantara.

Citeste si:
Ai grijă de aspectul tău! Metode pentru a îndepărta urmele de la...
Ai grijă de aspectul tău!...

Transpiratia abundenta este o sursa de disconfort fizic si psihic si poate interfera cu viata sociala si profesionala a unei persoane. Inainte de a stabili care este solutia optima pentru inlaturarea transpiratiei abundente si neplacerilor create de acesta, este indicat sa se consulte un medic dermatolog.

Articol de Ciprian Chitu
Sursa: healthy.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.