Nu, nu este un cuvant urat. Reinvata arta de a-l folosi si elibereaza-te de haosul pe care il produci in fiecare zi spunand da.

‘Nu’, acel cuvant de doua litere este mereu dificil de pronuntat.

Doar atunci cand invatam sa-l spunem pe ‘nu’, ‘da’ inseamna ‘da’ si ‘nu‘ inseamna ‘nu’. A spune ‘da’ atunci cand ai prefera sa spui ‘nu’ iti poate aduce mult stres, ceea ce poate produce simptome cum ar fi durerile de cap, tensiunile in urmeri, si somnul agitat. Daca este problema altcuiva nu le permite sa ti-o transmita tie. Daca inveti sa spui ‘nu’ devii mai stapan pe situatie si-ti poti chiar imbunatati relatiile cu ceilalti.

Ne este greu sa spunem ‘nu’ pentru ca avem impresia ca este un gest nepoliticos si egoist. S-ar putea sa ne gandim ca nevoile altora sunt mai importante decat ale noastre sau ca a refuza favorurile marunte este un gest meschin.

Totusi, persoanele carora le vine greu sa spuna ‘nu’, confunda respingerea unei cereri cu respingerea persoanei care face cererea. De exemplu, daca cineva te invita sa luati masa impreuna atunci cand ai de lucru si te concentrezi, s-ar putea sa-ti doresti sa refuzi invitatia. Acest lucru nu inseamna ca ai ceva cu persoana aceea sau ca nu ai timp pentru ea, ci doar ca refuzi propunerea la momentul respectiv.

Fii sincer, calm si politicos. Te va ajuta sa tii situatia sub control si sa eviti o confruntare sau indepartarea celeilalte persoane. Vei descoperi ca oamenilor le convine mai mult sa primeasca un ‘nu’ sincer, mai degraba decat sa se confrunte cu o situatie incerta sau cu un refuz mai tarziu. Aceste lucruri pot duce la frustrari si resentimente de ambele parti, fapt ce poate dauna relatiilor.

Deci, cum facem sa spunem ‘nu’ si sa ne tinem de cuvant? Simplu. Repetand. Iata sase modalitati de a refuza pe cineva.

Citeste si:
De ce s-au despărțit, de fapt, Anda Adam și Victor Slav. Noi...
De ce s-au despărțit, de...

1. ‘Nu’-ul direct.
Cand cineva te roaga sa faci ceva ce nu doresti, spune ‘nu’. Fara scuze, scurt si la obiect. De exemplu, daca cineva te invita la masa intr-un moment nepotrivit, pur si simplu spune:
Nu, nu multumesc.

2. ‘Nu’-ul prin care reflectezi
In acest caz arati ca ai inteles mesajul si sentimentele aferente cererii si adaugi refuzul la sfarsit: Stiu ca vrei sa vorbim despre organizarea pranzului anual al departamentului, dar azi nu pot.

3. ‘Nu’-ul motivat
Aceasta tehnica implica sa dai un motiv serios pentru refuz fara sa permiti alte negocieri:
Nu pot sa iau pranzul cu tine astazi pentru ca am de terminat un raport pana maine.

4. ‘Nu’-ul de testare
Aceasta e o modalitate de a spune ‘nu’ unei solicitari specifice fara ca acesta sa fie raspunsul definitiv. Este doar un preludiu pentru negociere. Nu este o respingere a solicitarii, dar nu il folosi decat daca vrei intr-adevar sa raspunzi solicitarii: Nu pot lua masa cu tine astazi, dar as putea sa te-nsotesc saptamana viitoare.

Citeste si:
Cum poti avea femeia visurilor langa tine
Cum poti avea femeia...

5. ‘Nu’-ul intrebator
Aceasta e o modalitate de a afla detalii despre solicitare pentru a vedea daca te-ar interesa:
Nu pot lua masa cu tine azi, dar ai si altceva de discutat cu mine in afara de masa festiva de Craciun la birou?

6. Aceeasi placa
Aceasta tehnica poate fi folosita foarte des intr-o multime de situatii. Repeta acel simplu refuz de mai multe ori. Fara explicatii, pur si simplu repeta-l mereu. Aceasta tehnica este necesara in cazul solicitarilor deosebit de insistente:
Nu, nu pot lua masa cu tine.
Te rog, nu va dura mult.
Nu, nu pot lua masa cu tine.
Hai te rog, fac cinste.
Nu, nu pot lua masa cu tine.
Si asa mai departe.

A-ti exersa capacitatea de a spune ‘nu’, te ajuta sa ramai pe locul soferului si-ti ofera un mai bun control asupra timpului si vietii tale. Deci, treci in revista cele sase optiuni de mai sus si chiar daca ai impresia ca nu le vei retine, data viitoare cand vei dori sa spui un ‘da’ neconvingator, vei fi uimit sa constati cat de usor iti vine in minte ‘nu’-ul salvator.

Citeste si:
De ce a refuzat Anamaria Prodan să facă o probă în America Express:...
De ce a refuzat Anamaria...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.