Yuppy 24 Iunie 2016 15:00
Medicii explica de ce este atat de important sa ne mentinem sanatos smaltul dentar.

Un zambet frumos inseamna o ingrijire corespunzatoare, cu vizite regulate la stomatolog si timp acordat unei perieri corecte, pentru a ne mentine sanatoase dantura si gingia. Zambetul nostru depinde in egala masura si de noi, nu doar de medicul stomatolog, iar cu cat investim mai mult timp in sanatatea orala, cu atat ne vom bucura de dinti sanatosi la o varsta cat mai inaintata. Dr. Andra Custura, medic stomatolog la Clinica Andra Smile explica de ce este atat de important sa ne mentinem sanatos smaltul dentar si cum deteriorarea acestuia face ca partea de sub smalt sa devina vulnerabilă şi, astfel, dintele mult mai predispus la apariţia cariilor si sensibilatii la rece, cald sau dulce.

Ce este smaltul dentar?

„Un element foarte important din structura dentara este smaltul dentar, stratul exterior, dur, ce acopera coroana dintelui. In momentul in care dintele erupe în cavitatea bucala, celulele responsabile de formare a smaltului isi pierd functionalitatea, de aceea smaltul nu poate fi regenerat in cazul in care acesta este distrus de procese carioase, eroziuni. In anumite situatii smaltul poate beneficia de depuneri pe suprafata sa, de precipitate de fosfat de calciu de origine salivara sau exogena – dar aceste mici depuneri nu pot inlocui in totalitate pierderi semnificative de substanta dura”, explica dr. Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile.

Datorita organizarii structurale complexe si a gradului ridicat de mineralizare, smaltul dentar este cunoscut ca fiind cea mai dura structura din organismul uman (mult mai dur decât osul). „In forma sa matura, smaltul contine mai mult de 95% substanta minerala, iar duritatea sa confera coroanei dintelui o inalta rezistenta la zgarieturi, abraziune sau slefuire”, afirma dr. Andra Custura.

Ce provoaca deteriorarea smaltului?

„Pe de-o parte acizii produsi de bacteriile din placa bacteriana depusa pe dinti duc la scaderea pH-ului dintelui si la demineralizarea smaltului. O usoara demineralizare poate surveni de fiecare data cand mancam sau bem ceva acid. De asemenea, smaltul se poate sparge sau crapa, de aceea trebuie sa fim foarte atenti, pentru ca odata distrus smaltul, ne putem pierde foarte usor dintele din cauza complicatiilor ce pot aparea.”, ne atentioneaza dr. Andra Custura.

Citeste si:
Care sunt semnalele care indică o vizită la medicul stomatolog
Care sunt semnalele care...

Un rol foarte important in producerea eroziunii dentare il are consumul de bauturi acidulate, sucuri din fructe, citrice si anumite alimente. „Bauturile acidulate contin acid fosforic, fructele contin acid citric si acid malic, produsele fermentate contin acid lactic, strugurii si vinul contin acid tartaric. Este important sa consumati aceste alimente cu moderatie si doar in timpul meselor”, ne sfatuieste dr. Stomatolog Andra Custura.

Daunatoare pentru smaltul dintilor poate fi mestecarea tabletelor de vitamina C. Nici gemul de fructe, mustarul, maioneza si ketchup-ul nu sunt tocmai alegerile potrivite pentru sanatatea dintilor, deaorece „alimentele cu un pH situat intre 3,0 si 4,0, precum produsele fermentate de diferite feluri, pot afecta smaltul, acesta fiind vulnerabil fata de flora acidogena a cavitatii orale”, explica dr. Andra Custura.

Citeste si:
Ai grijă de dantura ta: 4 semne că îți speli dinții prea tare
Ai grijă de dantura ta: 4...

Tipuri de afectiuni care pot afecta smaltul dentar

Problemele digestive precum bulimia, care provoaca voma sau refluxuri acide pot afecta si smaltul dintilor, intr-o anumita masura, in functie de stadiul problemei.

In mod normal, saliva neutralizeaza acizii care provoaca eroziunea dentara, insa pot exista situatii in care aceasta nu-si mai poate indeplini rolul de adjuvant. „Xerostomia, senzatia de gura uscata, este un simptom care apare deseori in momentul in care nivelul salivei din gura scade usor sesizabil sau chiar drastic. In acest caz, acizii raman la nivelul gurii pentru o perioada mai lunga de timp, afectand mai mult smaltul,favorizand aparitia eroziunilor si cariilor.”, afirma dr. Andra Custura.

Unele persoane au obiceiul de a-si lovi si freca dintii in timpul noptii, fara a fi constienti de acest lucru. Acest obicei se numeste bruxism nocturn. „Bruxismul este provocat de stres si anxietate. Persoanele care sufera de aceasta afectiune isi pot deteriora dintii. Frecatul dintilor poate duce la tocirea smaltului, la expunerea dentinei si astfel dintii devin sensibili”, a specificat dr. Andra Custura. De aceea trebuie sa evitam sa fim stresati pe perioada zilei, pentru ca acest lucru ne afecteaza sanatatea, chiar si atunci cand dormim.

Citeste si:
Nicoleta Nucă, probleme de sănătate după ce au început filmările...
Nicoleta Nucă, probleme de...

Ticuri si alte obiceiuri periculoase

Niciodata nu iti folosi dintii pentru a deschide o sticla, pachet sau alte recipiente. Risti sa spargi sau crapi smaltul dintilor. Obiceiuri precum roaderea unghiilor sau spargerea semintelor pot avea efecte similare asupra smaltului. Cei care rontaie cuburi de gheata sau bomboane au mari sanse sa ramana atat fara smalt, cat si fara dinti.

Periajul prea dur sau incorect, de exemplu miscarile orizontale nu este asa de bun precum ne am crede, din contra. Daca te speli pe dinti cu prea multa forta iti poti distruge smaltul, ce duce la sensibilitatea gingiilor si dintilor , si aparitia diferitelor afectiuni. „Cumpara o periuta de dinti cu perii moi sau medii si periaza-ti dintii cu miscari circulare. De asemenea, nu trebuie sa-ti periezi dintii cel putin o ora dupa ce ai consumat alimente sau bauturi acide; atunci smaltul este mai moale. Imediat dupa consumul de astfel de alimente este indicata clatirea gurii cu apa de gura, abia dupa o ora sa se efectueze periajul”, ne sfatuieste dr. Andra Custura.

Citeste si:
Obiceiul cu care îți începi fiecare dimineață și care își distruge...
Obiceiul cu care îți începi...

In ceea ce priveste albirea dintilor, este normal sa-ti doresti dinti mai albi si sa mergi la dentist pentru asta, mai ales ca pe masura ce imbatranim dintii devin mai galbeni din cauza alimentelor pe care le consumam de-a lungul timpului. Insa, daca exagerezi, vei afecta smaltul si te vei alege cu surprize neplacute, cum ar fi cariile. In timp, chiar si produsele care contin foarte putine substante acide vor afecta dantura.

Pasta de dinti nu este intotdeauna benefica pentru dintii nostri. „Cele prea abrazive distrug smaltul, chiar daca initial efectul este de albire. Orice pasta de dinti pe pozitia 100 este considerata abraziva, peste 150 nu este indicata, iar peste 200 dauneaza smaltului”, explica dr. Andra Custura.

Cel mai bine este sa mergeti la stomatolog pentru a va consulta si a va oferi sfaturi in functie de problemele pe care le aveti. Nu este indicat sa folositi anumite produse doar pentru ca asa vedeti la cei din jur, fiecare persoana are o anumita sensibilitate dentara, iar cel mai in masura sa va ofere o parere avizata este medicul stomatolog.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.