Un nou studiu realizat pe soareci arata modul in care zaharul preia controlul asupra creierului.

Intreaba pe oricine a incercat vreodata sa renunte la zahar si iti va povesti cum a cedat in fata unei prajituri. Este extrem de greu sa scoti zaharul din dieta. Potrivit unui studiu realizat pe animale, dificultatea de a renunta la zahar merge mai departe de pofta pentru dulce. Zaharul activeaza zone ale recompensei din creier care au legatura cu nevoie de glucide si nevoia de calorii.

Savantii au vrut sa afle daca aceste doua recompense - glucidele si caloriile - sunt legate de acelasi circuit cerebral, noteaza Time.com Pentru a afla acest lucru, au hranit soareci de laborator cu substante care fie erau bogate in calorii, fie contineau zero calorii. Acestia au descoperit ca zaharul este procesat intr-o alta parte a creierului fata de calorii.

In mod surprinzator, dorinta soarecilor pentru calorii a fost mai mare decat dorinta de dulce. Mai mult, atunci cand savantii au inlocuit substanta dulce cu una amaruie, soarecii mancau mai mult din ea daca era bogata in calorii. Cu alte cuvinte, atunci cand partea creierului care raspunde la calorii este accesata, animalele au raspuns corespunzator.

Deoarece zaharul este bogat atat in glucide, cat si in carbohidrati, ne este foarte greu sa ii rezistam.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.