Culorile au influente puternice asupra noastra. Creierul interpreteaza stimulii luminosi ajunsi pe retina si prin numeroasele conexiuni cu alte arii cerebrale de interpretare se creaza o senzatie ce nu este oprita strict la culoare, ci ea continua cu o conotatie si o valoare psihica si comportamentala pentru culoarea respectiva.

Influenta culorilor asupra sanatatii

Culorile ne influenteaza psihicul, ne intristeaza sau ne energizeaza, ne predispun la relaxare sau ne tonifica si au efecte asupra starii de sanatate. Nu vi s-a intamplat sa va treziti vreodata cu dureri de cap dupa ce ati dormit intr-o camera colorata in galben aprins ori sa vi se recomande sa purtati albastru sau sa va achizitionati obiecte in culoarea aceasta atunci cand tineti un regim pentru ca inhiba apetitul?

Culorile au influente puternice asupra noastra. Creierul interpreteaza stimulii luminosi ajunsi pe retina si prin numeroasele conexiuni cu alte arii cerebrale de interpretare se creaza o senzatie ce nu este oprita strict la culoare, ci ea continua cu o conotatie si o valoare psihica si comportamentala pentru culoarea respectiva. In general, culorile au cam acelasi efect la majoritatea indivizilor, exceptie fac insa cei care au anumite exeperiente in trecut strict legate de o culoare, de exemplu culoarea camerei copilariei in care era certat sau invers, in care se bucura etc. Asupra sanatatii, culorile au efecte stimulative sau inhibante, pozitive sau negative.

Influenta culorilor asupra sanatatii

Rosu

Rosul reprezinta o culoare contrastanta, insa puternica. Reprzinta dragoste, pasiune, dar si foc, nervozitate sau chiar pericol, violenta. Este o culoare indrazneata, motivanta, entuziasta, care ofera un sentiment de excitare si aventura.

In plan medical, culoarea rosie faciliteaza regenerarea celulara si activeaza circulatia sangelui. Este recomandata fumatorilor care au deficit circulator, insa cardiacii trebuie sa evite aceasta culoare. Rosul creste tensiunea si intensifica respiratia. Stimuleaza atentia si concetrarea daca este folosit sporadic in decor. Foarte mult rosu are efecte inverse, duce la imposibilitatea de concentrare si nervozitate sau chiar anxietate. Accelereaza bataile inimii si nu este recomandat persoanelor sensibile si emotive. Unele culturi, precum cea egipteana, asociaza rosul cu masculinitatea, iar indienii cu puritatea, fiind culoarea ce simbolizeaza totodata lichidul vital: sangele.

Citeste si:
Cea mai nouă colecție de pantofi ce aduce culorile în centrul atenției
Cea mai nouă colecție de...

Fiind o culoare calda si energizanta, este indicata in cazul asteniei, a durerilor reumatice, a racelii si gripei precum si in cazul anemiei. Rosul este de asemenea indicat persoanelor cu disfunctii sexuale sau libidou scazut. Atentie pentru persoanele care se afla la regim, rosul stimuleaza apetitul. Restaurantele folosesc rosu tocmai pentru acest efect. Cei care poarta rosu sunt considerati a fi persoane puternice, pasionale, dar care au nevoie de mult dramatism in viata lor.

Albastru

Aceasta este o culoare opusa rosului. Este indicata cardiacilor pentru ca relaxeaza, calmeaza, scade presiunea arteriala avand efecte hipotensive, scade bataile inimii si calmeaza respiratia. Albastrul scade tonusul muscular si apetitul, iar in plan psihologic linisteste, induce senzatia de siguranta, protectie, de aceea politistii si pilotii au uniforme albastre. In bolile psihice albastrul reduce crizele, fiind o culoare indicata schizofrenicilor. Atentie insa, folosit in exces induce somnolenta (este indicat celor care sufera de insomnie) si chiar depresie (este indicat celor hiperactivi, foarte stresati sau irascibili). Predispune la ideatie, imaginatie, visare.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Albastrul stimuleaza imunitatea, calmeaza febra, reduce inflamatiile, aduce liniste si optimism, avand efecte psihostabilizante. Este culoarea fidelitatii si seriozitatii., dar si a concetrarii, observandu-se ca pe o perioada limitata studentii au rezultate mai bune daca invata in camere albastre (sau galben deschis) si culturistii ridica mai mult. Albastrul are proprietati sedative si stimuleaza imunitatea.

Verdele

Verdele este cea mai relaxanta culoare pentru ochi si totodata este culoarea naturii, inducand senzatia de vacanta, bucurie, copilarie, joaca, libertate. Aceasta culoare face o persoana sa se simta energizata, mai tanara, revigorata si sanatoasa, de aceea costumele medicilor sunt verzi. Verdele este culoarea sperantei, a pozitivismului, a echilibrului si autocontrolului. Cei care iubesc verdele sunt predispusi insa la boli hepatice, biliare si digestive in general. Este benefic in depresie, probleme sentimentale, hipertensiune, insomnie, migrene, alergii, hipertensiune, gripa, nevralgii, tulburari de vedere cat si pentru tumori benigne sau chiar boli de cancer. Verdele este cea mai utilizata culoare impotriva stresului.

Citeste si:
Cum să mănânci sănătos și diversificat. Iată câteva recomandări
Cum să mănânci sănătos și...

Galbenul

Galbenul este cea mai tonica culoare din toate punctele de vedere. Peste tot are efecte stimulative: stimuleaza memoria si atentia, fiind cea mai indicata culoare pentru cei care invata sau lucreaza intr-un mediu care necesita aceste abilitati. Este o culoare deschisa, culorea soarelui, a verii, a florilor, culoarea care se asociaza cel mai bine cu verdele, cu natura. Stimuleaza sistemul nervos (activand SRAA), dinamismul, initiativa, curajul, gandirea pozitiva, curiozitatea si creste capacitatea de munca. Combate depresia si creste stima de sine, moralitatea, simtul onoarei si dragostea de viata. Este indicata celor care depund atat efort intelectual cat si fizic, celor care lucreaza in stres sau au probleme digestive.

Galbenul stimuleaza functiile hepatice, metabolismul, insa toate aceste efecte sunt date de galbenul pal, deschis, cu mult alb. Galbenul intens insa este deosebit de iritant si este cea mai obositoare culoare pentru ochi.

Citeste si:
Oana Roman, despre starea de sănătate a mamei sale. Cum se mai...
Oana Roman, despre starea de...

Portocaliu

Este o culoare care se remarca foarte rapid in spectrul vizual, fiind folosita la vestele de salvare de exemplu. Portocaliul stimuleaza secretia biliara, indeparteaza senzatia de oboseala si este recomandat in problemele respiratorii si diegstive. Este indicat in disfunctiile sexuale, in frigiditate si timiditate, eliminand inhibitiile, in tratarea astmului, a tusei iritative, in anxietate, in febra, in variatii ale tensiunii arteriale, in spasmofilie si starile de oboseala, precum si convalescenta.

Negrul

Negrul este culoarea doliului in cultura noastra si adesea asociem aceasta culoare cu neutralitatea, inchiderea, misterul, ceva de nepatruns sau poate chiar trist. Este totodata o culoare a seriozitatii, fiind nonculoarea formala si conventionala. Poate fi asociat cu introvertia, depresia puternica.

Alb

Albul simbolizeaza puritatea, iar in traditia chineza chiar moartea. Este recomandata pentru cei care au nevoie de racoare sau spatiu (stari febrile, claustrofobie). Albul alina durerile reumatice, insa cel din natura, nu cel obtinut industrial, foarte alb, ca varul sau “de spital”, care are fecte depirmante.

Rozul

Rozul imbina doua culori, albul si rosu, iar in functie de cantitatile acestor doua culori se obtine un roz mai intens sau mai pal. Rozul este cea mai romantica si afectiva culoare, avand un puternic si rapid efect calmant, insa nu trebuie folosit in exces. Este indicat celor cu tulburari comportamentale agresive, fiind totodata culoarea veseliei. Este indicata persoanelor depresive sau stresate, fiind revitalizanta, puenic energizanta si considerata culoarea bunei dispozitii si a armoniei.

Violetul

Violetul stimuleaza intelectul, microcirculatia cerebrala, combate disfunctiile vezicii biliare si ale rinichilor, calmeaza durerea. Are capacitatea de a intari sistemul imunitar, de a combate tulburarile de vedere dar si cele ale aparatului urinar (cistite), combate crampele musculare si impiedica formarea celulitei si a depozitelor adipoase in general. Este culoarea intelepciunii si sugereaza luxul si sofisticatul, romantismul si emotiile.

Cromoterapia sau terapia prin culori a fost utilizata de mult timp in medicina traditionala a multor popoare, cum ar fi cele egiptene, chinezii si japonezii, fiind astazi utilizata inclusiv in cateva spitale din lume, renumite pe psihologie medicala si tratamente ce manipuleaza psihicul.

Un articol de Iulia Dibu

Healthy


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.