Iata cat de importanta este alimentatia in viata noastra. Expresia Suntem ceea ce mancam este cat se poate de adevrata. Va doresc multa sanatate!

Alimente de protectie – tu ce stii despre ele?

Alimentatia a fost in ultima vreme tot mai suspusa unor numeroase studii medicale pentru a se observa importanta acesteia in incidenta unor boli sau in preventia lor. Alimentatia reprezinta principala sursa de nutrienti si baza metabolismelor, astfel ca un tesut care nu primeste nutrientii de care are nevoie nu va mai functiona optim atunci cand mecanismele sale compensatorii se epuizeaza. Asa apare boala, scade imunitatea, sunt activate oncogene si apar cancere, organismul imbatraneste etc. Sa nu uitam ca nu avem nici macar o celul in corp care sa functioneze independent ci numai interdependent de foarte multi factori (hormoni, presiune osmotica, hidratare, circulatie, oxigenare, nutrienti, factori de crestere etc.), astfel ca orice mica afectiune sau disfunctie a unui tesut/organ/aparat va interfera cu intreg organismul si va avea impact asupra tuturor tesuturilor si organelor coprului. Altfel spus, nicio boala nu vine singura.

Numeorase studii de nutritie, igiena alimentara dar si medicale au evidentiat importanta alimentatiei atat in privinta mentinerii unei boli intr-un anumit stadiu evolutiv (diabet, hepatite, boli cardiovasculare – regim specific) sau a vindecarii acesteia (regimurile in bolile usoare ale tubului gastric de exemplu), cat si in privinta preventiei unor patologii. Observandu-se ca unele boli prezinta o incidenta crescuta in anumite arii geografice si populatii, s-a ajuns la concluzia ca stilul de viata precum si alimentatia influenteaza puternic sanatatea oamenilor.

Astfel, astazi vorbim de alimentatia preventiva sau altfel spus de acele alimente care au rol de protectie importiva bolilor, de aparare a organismului si de mentinere a sanatatii. Aceste alimente de protectie au fost consumate de loturi de persoane in cadrul unor studii si efectele unei alimentatii de protectie au fost atat de uimitoare, incat se pune problema introducerii obligatorii a acestor alimente in unele grupuri populationale. De exemplu, cei care lucreaza in mediu toxic sau conducatorii mijloacelor de transport in comun ori cei care depun munci ce necesita un efort fizic intens primesc de la angajatori prin lege alimente de protectie. Acestea se ofera in mod obligatoriu fara a exista posibilitatea de aprovizionare pentru mai multe zile odata sau pentru schimbul acestora cu bani sau bonuri de masa etc.

Citeste si:
Alimentația zilnică în timpul sezonului rece
Alimentația zilnică în timpul...

Medicina a inceput sa puna mai mult accentul pe preventie, tot mai multe studii incerca oprirea aparitiei bolilor. Alimentele de protectie sunt acelea care au rolul de a activa procesele metabolice, de a detoxifia organismul, de a intari sistemul imunitar si functia de protectie proprie fiecarui organ, de a mentine homeostazia. Alimentele de protectie sunt bogate in vitamine si minerale si mai sarace in lipide, glucide sau proteine. Sunt totusi si grasimi animale si proteine care se incadreaza in cerinetele unui aliment de protectie, cum este spre exemplul carnea de peste oceanic ce contine atat lipide, dar si proteine si totusi face parte din alimentele de protectie de top. Sa vorbim mai pe larg despre cele mai importante grupe alimentare de protectie.

Principalele alimente de protectie

Produsele din carne – pestele oceanic

Citeste si:
TOP 5 produse alimentare care conțin melatonină și te ajută să...
TOP 5 produse alimentare care...

Cu toate ca uneori carnea de peste oceanic poate fi destul de grasa, totusi consumul acesteia intareste sistemul imunitar, previne aparitia cancerelor, inhiba procesele inflamatorii (inhiband calea 5-lipoxigenazei in neutrofile si monocite), scade colesterol fiind indicata in preventia bolilor cardio-vasculare si a aterosclerozei, previne aparitia bolilor autoimune. Eschimosii, care consuma foarte multa carne de peste oceanic, desi aportul de lipide in alimentatia lor este foarte mare, totusi fac foarte rar cancer si rezista foarte bina la infectii.

Lactatele

Lactatele sunt cunoscute in special pentru capacitatea lor de a mentine pH-ul sanguin (mai ales cele fermentate, ca iaurtul sau laptele batut ori branza) si de a detoxifia organismul, intensificand functiile hepatice. Spre exemplu, produsele lactate sunt alimente ce se ofera obligatoriu celor care lucreaza in mediu toxic (precum chimistii din laboratoarele industriale). Se recomanda sa consumati in fiecare zi macar o cana cu lapte (nu degresat, acela este mai mult “apa alba”), de exemplu dimineata cafeaua o faceti numai cu lapte.

Citeste si:
Prețul grâului a crescut semnificativ după ce Rusia a ieșit din...
Prețul grâului a crescut...

Germenii de cereale

Germenii, stadiul initial de dezvoltare a unei plante, sunt plini de substante ce pot genera energie, vitalitate, fiind concentrati in sunbstante speciale din care va trebui sa se dezvolte intreaga planta. Sunt o sursa foarte puternica si concentrata de substante energizante, de vitamine, minerale si proteine, iar pe baza efectelor miraculoase a consumului de germeni s-a dezvoltat chiar o ramura a medicinei naturieste: gemoterapia. Cititi mai multe despre aceasta in articolul: Gemoterapia – terapie cu plante tinere. In cazul cerealelor, germenii ii puteti obtine chiar in casa si este indicat sa-i consumati proaspeti, cruzi, nu zdrobiti cum ii gasiti pe piata (dar si acestia sunt benefici sanatatii, insa intr-o proportie mai mica decat cei cruzi). Luati boabe de cereale (grau, porumb, ce doriti) si le puneti pe o farfurioara cu vata imbibata in apa. Puneti farfuria la sursa de lumina si caldura, iar atunci cand a aparut primul punct verde din bob (cand a incoltit) se va consuma. Se recomanda o lingura de germeni dimineata pe stomacul gol, iar apoi luati micul dejun la 15 minute. De asemenea consumul cerealelor intregrale cu lapte este bun pentru sanatate.

Citeste si:
Starea de somnolență de după masă. Ce înseamnă și ce spun medicii
Starea de somnolență de după...

Drojdia de bere

Drojdia de bere aproape ca este un aliment minune pentru sanatate sau pentru vindecarea unor boli. Este foarte bogata in vitamine (mai ales cele din complexul B), in proteine si in numeroase substante biologic active. Drojdia de bere este deja un aliment introdus in tratamentul unor boli cronice, spre exemplu dietele cu drojdie de bere au dus la cresterea tolerantei la glucoza in cazul diabeticilor, la reducerea bolilor si afectiunilor nervoase (vitaminele din complexul B sunt foarte importante pentru sistemul nervos si pentru maduva hematopoetica, cea care produce elementele figurate ale sangelui ca globule albe implicate in imunitate, globule rosii care asigura oxigenarea tesuturilor etc.). Astfel drojdia de bere intensifica functia sistemului imunitar, previne bolile de sange si anemia. Drojdia de bere este utilizata in scopul vindecarii sau ameliorarii unor afectiuni digestive, hepatice, inflamatorii, nervoase, in ateroscleroza si in cazul obezitatii. Daca doriti sa urmati o dieta sanatoasa pentru a elimina surplusul de kilograme puteti introduce in regim drojdia de bere.
Drojdia de bere este un bun protector hepatic, contribuind la prevenirea degenerarii celulei hepatice si la revitalizarea functiilor acesteia. Continutul ridicat de glutation asigura o crestere a rezistentei organismului la intoxicatiile cu xenobiotice.

Fructele si legumele

Ca alimente de prtectie sunt recomandate nucile, visinele, afinele, citricele, dar si brocoli, patrunjelul, usturoiul, gulia, ciupercile etc. In general toate fructele si legumele actioneaza ca alimente de protectie. Este recomandat ca in fiecare zi sa consumati o salata si macar un fruct.

Plantele medicinale

Sunt mai multe ceaiuri si alte produse medicinale care au un important rol in preventia bolilor. Cele mai cunoscute sunt: ceaiul verde, galbenelele, macesele, menta, lavanda, ceaiul rosu, ceaiul negru, sunatoarea, musetelul, teiul, socul, insa lista nu se opreste aici. Ceea ce trebuie sa retineti in cazul consumului plantelor medicinale este faptul ca niciodata nu trebuie sa depasiti doza recomandata pe ambalaj. In cazul ceaiurilor, in genral nu se beau mai mult de doua cani pe zi, iar daca doriti ca cei doi litri de lichide sa constea doar in ceaiuri, le puteti combina: un plic de ceai verde, unul de lamaie, unul de macese, unul de sunatoare sau orice alta combinatie doriti. Ca si concentratie, in mod normal la o cana se pune un singur plic de ceai. Tincturile din plante medicinale nu trebuie folosite zilnic, se fac cure cu acestea, de obicei o data pe an, fiind considerate deja tratamente naturiste.

Iata cat de importanta este alimentatia in viata noastra. Expresia “Suntem ceea ce mancam” este cat se poate de adevrata. Va doresc multa sanatate!

Un articol de Iulia Dibu, Healthy.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.