Ce invatam de aici? Ca am avut mare noroc cu mirosul nostru, ca inca avem noroc, ca o sa recurgem peste putin timp la guma de mestecat sau la costume formidabile. Ca mai trebuie sa le multumim egiptenilor, lui Ovidiu si, nu in ultimul rand, japonezilor. Harakiri sushi fuji. Adica va dorim o vara frumoasa, cu piele curata, fina, placut mirositoare!

Lucruri interesante despre...deodorante si transpiratie!

Transpiratia joaca un rol cheie in termoreglare si in eliminarea unor substante toxice din organism. Vara fiind, este clar ca fiecare corp in parte pierde mult lichid, pierdere care depoziteza pe piele produsi ce dau, mai devreme sau mai tarziu, mirosuri neplacute. Mai adaugam si secretiile glandelor sebacee modificate ce intervin in secretia unor factori cu rol in atragere sexului opus si gata, reteta pare completa.

Nu toti tindem sa avem la subtiori Sfantul Mir, asa cum marturisea mai in gluma, mai in serios, marele jurnalist Ion Cristoiu in marunta altercatie cu colegul Mircea Badea. Mirosim de regula urat si trebuie sa recurgem la deodorante care sa ne protejeze pe parcursul intregii zilei. Poate ca nu e rau sa ne mai destindem putin afland cateva lucruri foarte interesante despre aceste medicamente si despre odorul specific omului...

Antropologul Louis Leakey considera ca mirosul neplacut al omului a jucat un rol deosebit de important in supravietuirea speciei. Pur si simplu toate animalele feroce se fereau sa atace si sa consume oameni, datorita mirosului repugnant.

Istoria deodorantului nu incepe de acum cateva zeci de ani, ci de pe vremea egiptenilor, care stim ca detineau tehnici incredibile de imbalsamare si conservare a corpurilor. Egiptenii pretuiau fiecare planta in parte si realizau amestecuri magice. Pentru a evita transpiratia la nivelul subratului, ei aplicau scortisoara, pentru inhibarea glandelor sudoripare si un miros placut. Ceva mai tarziu, romanii, un popor poate nu la fel de delicat precum neamul Cleopatrei, aveau o tehnica mai ingenioasa. Ovidiu descrie totul splendid in Arta iubirii: barbatii nu recurgeau la niciun truc, iar femeilor li se interzicea sa mai ia caprele sub subtioara...Ingenios, nu-i asa?

Citeste si:
Ce s-ar putea întâmpla dacă nu ai mai transpira niciodată
Ce s-ar putea întâmpla dacă...

Primul brand modern de antiperspirant a fost EverDry, aparut in 1903. Formula avea la baza compusi atat de puternici, incat dupa cateva ore de utilizare apareau gauri in imbracaminte. In America, FDA (Food and Drug Administration) a intervenit repede si a declarat antiperspirantele ca fiind medicamente. Pare logic din moment ce ele altereaza functia normala a organismului. In incercarea de a inlatura utilizarea substantelor acide, companiile au trecut la particulele de argint si clor, intradevar foarte eficiente, insa cu un neajuns major: hainele devin galbene. Multi nu stiu cum anume se petrece totul si dau vina chiar pe propriul corp.

In legatura cu clorura de aluminiu, multi specialisti s-au aruncat in studii diverse, crezand ca ea da cancer de san la femei. Nimeni nu a reusit sa lege cumva neoplasmul de presupusul factor de risc. Cert este ca nu poti renunta la deodorant, asta mai ales daca preferi sa te duci in California si sa intri in San Luis Obispo County. Acolo este ilegal ca cineva care miroase urat sa patrunda in comunitate, putand face inchisoare pentru treaba asta.

Citeste si:
Moderna dă în judecată Pfizer și BioNTech. Care este motivul
Moderna dă în judecată Pfizer...

Stai linistit. Daca nu te impaci cu deodorantele, poti da o fuga pana in Japonia. Acolo, compania Aoki a creat primul costum care neutralizeaza mirosul urat al transpiratiei. Poti merge chiar putin mai departe, incercand gumele de mestecat Fuwarinka. Ele au compusi speciali care, dupa mestecare, se elimina prin piele si dau un miros placut de trandafiri, citrice sau menta. Mirosul persista sase ore de la mestecare. Asta da ingeniozitate.

Inca putin si iti faci plinul despre deodorante. Mai afla ca solistul Nirvana, Kurt Cobain, a scos piesa Smells Like Teen Spirit, fara sa stie ca de fapt, exista un produs antiperspirant Teen Spirit, sub marca Mennen. Bineinteles ca trustul nu a adus in discutie copyright-ul, insa nici nu poate baga mana in foc ca piesa a crescut vanzarile. Coincidenta sau nu, Colgate a cumparat Mennen la scurt timp, pentru 670 milioane de $. Si daca tot suntem la capitolul vedete, starul Matthew McConaughey a declarat in 2008 ca nu a folosit niciodata deodorante. Glumind intr-un mod cat se poate de serios, Axe Company i-a oferit imediat produse pentru un an, scriindu-i si o lista cu beneficiile aplicarii lor.

Citeste si:
Ai grijă de aspectul tău! Metode pentru a îndepărta urmele de la...
Ai grijă de aspectul tău!...

Ce invatam de aici? Ca am avut mare noroc cu mirosul nostru, ca inca avem noroc, ca o sa recurgem peste putin timp la guma de mestecat sau la costume formidabile. Ca mai trebuie sa le multumim egiptenilor, lui Ovidiu si, nu in ultimul rand, japonezilor. Harakiri sushi fuji. Adica va dorim o vara frumoasa, cu piele curata, fina, placut mirositoare!

Photo by Manel/Flickr


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.