Numai cunoscand particularitatile fiecarui aliment in parte, poti ajunge la o viata sanatoasa. Fii inteligent, consulta etichetele, alege ce este mai bun, analizeaza totul vizual. Pana la urma, esti ceea ce mananci.

Cum sa mananci inteligent

Fiecare om devine de foarte multe ori cumparator si, implicit, consumator. Cum evolutia impinge populatia catre orase si ii dezvolta vrand-nevrand o cultura a supermarket-ului, putini mai sunt aceia care se bucura de produse ecologice, crescute si ingrijite in propriile gospodarii. Omul de la oras a cam uitat sa manance bine si nici nu stie precis ce anume sa cumpere din magazine, care ii sunt drepturile de consumator si ce poate face pentru a duce o viata mai sanatoasa.

E clar ca nu ne putem acum apuca sa cumparam alimente ecologice din magazine exclusiviste, deoarece nu dispunem de fonduri exagerate. Dar, este bine macar sa stim cateva lucruri despre fiecare tip de aliment in parte, pentru a nu avea probleme cu greutatea corporala, cu buna dispozitie, cu activitatea neuropsihica sau cu bolile care pot merge de la toxinfectii pana la cancere, in timp.

Carnea. Cand mergeti sa cumparati carne, trebuie sa stiti cum anume arata un muschi proaspat. Carnea proaspata are o culoare de la rosu pana la roz, este acoperita de o membrana lucioasa, are tendoane albe sidefii, consistenta elastica (nu lasa semn la apasarea cu degetul). Grasimea de pe carne este alba, lucioasa. Carnea reprezinta cea mai importanta sursa de proteine de calitatea I, este bogata in fier (ficatul are 12 - 15 mg la 100gr) si vitamine precum B1 (carnea de porc), A si D (carnea de peste). Totusi, carnea contine mult colesterol (intre 3 si 3.5g la 100gr), in special in creier, maduva si ficat.

Cand consumati carne, asezonati langa si legume, care ii neutralizeaza aciditatea. Aveti grija la carnea de vanat sau la organe, deoarece continutul ridicat in nucleoproteine poate conduce la guta (boala nobililor). Puneti accent pe carnea de peste, bogata in fosfor, potasiu, vitamine A si D.

Citeste si:
Cât au ajuns să coste alimentele de bază în România. Rata inflației...
Cât au ajuns să coste...

Cereale. Painea noastra cea de toate zilele are la baza faina, care poate fi foarte fina, alba, intermediara sau neagra. Cerealele contin glucide digerabile, cu valoare nutritiva, dar si glucide nedigerabile (fibre alimentare) precum celuloza sau hemiceluloza, care stimuleaza digestia. Cea mai echilibrata este painea din faina intermediara, care contine si o parte din coaja, acolo unde se gasesc vitamine si minerale. Painea neagra este bogata in acid fitic, o forma de existenta a fosforului care blocheaza fierul, calciul, magneziul. Painea alba se recomanda celor cu nevoi de Ca si Fe (femei, gravide). Si cerealele sunt bogate in proteine, insa spre deosebire de carne, ele sunt de calitatea a doua.

Oul. Pentru a vedea daca oul este proaspat, anlizati-l intai vizual: coaja trebuie sa fie mata si rugoasa. Un ou vechi este neted si lucios. Camera cu aer se afla in partea mai bombata si, cu cat este mai mare, cu atat oul este mai vechi. Daca oul sta intre doua ape sau pluteste la suprafata apei, atunci este clar invechit. Un ou proaspat cade pe fundul recipientului. Cand il spargeti, galbenusul trebuie sa stea bombat, adunat. Mirosul trebuie sa fie placut, aducand putin cu mirosul de medicamente. Daca miroase a mercaptani, oul este vechi.

Citeste si:
Prețul grâului a crescut semnificativ după ce Rusia a ieșit din...
Prețul grâului a crescut...

Ouale sunt excelente in alimentatia sanatoasa. Ele contin proteine, vitaminele din complexul B, vitamina K, A, D3, majoritatea in galbenus. Oul are mult fier si se recomanda in anemii. Are fosfor si este excelent pentru stimularea sistemului nervos (participa aici si complexul B). Atentie insa, galbenusul are si colesterol, ovomucoidul care inhiba tripsina pancreatica sau avidina care blocheaza biotina. Cei cu ateromatoza nu trebuie sa consume oua.

Grasimi. Tineti cont aici de procesele de hidrogenare (margarina) care dau izomeri cys-trans sau trans-trans, cu potential cancerigen. Grasimile sunt bune pentru cei care au nevoie de multa energie. Cele mai bune, cu rol anticolesterolemiant si antidislipidemiant sunt cele care au la baza acizi grasi nesaturati (in special uleiurile vegetale). Grasimea de peste este foarte buna, avand mult acid arahidonic, acizi grasi nesaturati si vitamine liposolubile.

Citeste si:
Top 6 cele mai frecvente carențe de vitamine și minerale
Top 6 cele mai frecvente...

Laptele. Nu trebuie sa contina nicio substanta straina, poate numai putina apa pentru diluare. Laptele trebuie pasteurizat (60 - 80 grade Celsius sau UHT) si nu consumat crud. Consumat ca atare sau sub forma produselor lactate, aduce calciu, proteine, minerale. Un adult trebuie sa bea zilnic 200 - 300 ml de lapte. Culoarea acestuia trebuie sa fie alba cu o tenta galbuie. Daca tenta este albastruie, laptele a fost diluat. Daca este rosiatica, atunci el contine hemoglobina sau bacterii. Gustul trebuie sa fie dulceag si nu acru sau sarat.

Produse care au la baza zahar. Fie ca vorbim de zahar propriu-zis, de bomboane sticloase sau de produse de patiserie, toate au valoare calorica foarte mare si sunt responsabile de modificarile de greutate, de obosirea pancreasului endocrin si de aparitia diabetului zaharat. Totusi, produsele zaharoase cresc rapid glicemia, amana senzatia de oboseala, stimuleaza sistemul nervos central. Ciocolata este cu atat mai buna cu cat are mai multa cacao (peste 70%). Halvaua contine halvita si un amestec din seminte de floarea soarelui sau susan. Este foarte buna deoarece contine uleiuri nesaturate, celuloza, vitamina E, vitamine B. Consumati toate produsele zaharoase rational, mai ales ca si cerealele contin multe glucide.

Citeste si:
Ce categorii de persoane nu le este recomandat să consume portocale
Portocalele, bogate în...

Fructe si legume. Cel mai mare continut de vitamina C il are... fructul de maces, cu 1.5 - 3 grame la 100gr. Apoi urmeaza gogosarul, ardeiul rosu, ardeiul verde, patrunjelul. Fructele trebuie sa fie cat mai coapte (nu au mai multa vitamina C daca sunt mai verzi si mai acre) si cat mai expuse la soare. Merele nu au un continut ridicat in vitamina C, insa mancam mai multe. Fructele de padure stau mult mai bine la acest capitol insa, din pacate, nu sunt valorificate asa cum trebuie. Fructele si legumele mai contin vitamina A (loboda, morcovi, macese), vitamina K (broccoli, urzici, spanac, varza), minerale (K, Ca, Fe). De asemenea, ceapa si usturoiul au fitoncide, substante care seamana cu antibioticele.

Atentie la samburi, la cartof si vinete. Samburii de piersica, visine, cirese contin amigdalina, o substanta toxica. Cartoful si vanata contin salonina, care in stomac se transforma in salonidina, foarte toxica. Nu mancati produsele crude, ci numai dupa coacere sau prajire.

Numai cunoscand particularitatile fiecarui aliment in parte, poti ajunge la o viata sanatoasa. Fii inteligent, consulta etichetele, alege ce este mai bun, analizeaza totul vizual. Pana la urma, esti ceea ce mananci.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.