Energia de care dispunem este foarte importanta pentru buna desfasurara a activitatilor zilnice dar si pentru mentinerea unei stari psihice bune, veseliei si pozitivismului.

Energia de care dispunem este foarte importanta pentru buna desfasurara a activitatilor zilnice dar si pentru mentinerea unei stari psihice bune, veseliei si pozitivismului. De aceea in regimul zilnic trebuie sa avem grija sa introducem alimente care sa ne asigure un plus de energie fara insa a consuma multe calorii.

Alimente energizante

Pentru a furniza energie un aliment trebuie sa contina calorii, insa totodata acestea trebuie sa fie usor mobilizante de catre organism, astfel incat acesta sa le poata consuma usor. Mai exact aceste calorii trebuie sa provina din substante care nu constituie depozite organice, asa cum sunt, spre exemplu, grasimile. Totodata trebuie sa contina multe vitamine si minerale pentru a asigura substratul metabolic.

Cereale

Cerealele sunt bune energizante si de aceea se recomanda a fi consumate dimineata. Ele contin glucide cu absorbtie lenta, dar si fibre, acestea din urma necesitand o cantitate mare de lichide. Se recomanda a fi consumate cu lapte, glucidele cu absorbtie lenta eliberand energia pe parcurul primei jumatati a zilei.

Fructe

Nu toate fructele sunt energizante ci mai ales cele acrisoare si suculente, cum ar fi merele, strugurii, prunele, ciresele, corcodusele etc. Acestea nu aduc un aport caloric important, insa sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, substante esentiale pentru buna desfasurarae a functiilor metabolice si pentru detoxifierea organismului si distrugerea radicalilor liberi, acestia constituind un stres pentru organism.

Legumele

Cine mananca o salata pe zi poate fi sigur ca a adus un plus de sanatate in viata sa! Ca si fructele, nici legumele nu sunt alimente importante din punct de vedere caloric, insa ele sunt bogate mai ales in minerale, asigurand ionii de care organismul are nevoie pentru a-si mentine sanatatea. Calciu, magneziu, potasiu, zinc sunt doar cateva minerale esentiale pentru buna functionare a organismului.

Proteine

Organismul mai are nevoie pentru furnizarea energiei de proteine. Majoritatea bauturilor energizante contin proteine sau aminoacizi esentiali pentru organism. Aceste proteine le puteti procura prin consumul de carne de pui sau peste sau din oua (sunt continute in galbenus, de aceea este bine ca atunci cand preparati ouale galbenusul sa ramana cat mai crud, moale).

Cantitatea de lichide

Fara apa, celulele nu pot functiona optim, nu au mediul de schimb suficient si nici oxigenul pe care il preiau din acesta nu este suficient atunci cand suntem deshidratati. Apa este folosita in anumite procese organice foarte importante pentru obtinerea energiei. De aceea se recomanda sa consumati aproximativ 2l de lichide pe zi. Chiar daca nu ati terminat o sticla de 2 litri de lichid intr-o zi, nu uitati ca acestea mai sunt furnizate si de consumul unor alimente precum fructe zemoase, supe etc.

Sursa: Healthy


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.