Despre dinti, Gustave Flaubert spunea asa: “Ti-i strici daca bei cidru, fumezi, rontai bomboane, mananci inghetata, dai de dusca un pahar de apa rece indata dupa ce ai inghitit supa si dormi cu gura deschisa.”

Cum sa ai dinti mai frumosi

Despre dinti, Gustave Flaubert spunea asa: “Ti-i strici daca bei cidru, fumezi, rontai bomboane, mananci inghetata, dai de dusca un pahar de apa rece indata dupa ce ai inghitit supa si dormi cu gura deschisa.” Nu se cade sa-l contrazicem pe marele scriitor francez, care are perfecta dreptate in fiecare exemplu.

Ca sa ai dinti mai frumosi, trebuie, pe de o parte, sa ocolesti unele alimente care ataca smaltul dentar, iar pe de alta parte sa urmezi cateva tratamente pentru inalbire si detartrare. Cum bine zicea si Flaubert, sucurile de fructe (portocala, struguri, fructe de padure in special) sau cele inchise la culoare (cola) realizeaza in timp mici pete care, impreuna cu scaderea grosimii smaltului caracteristica inaintarii in varsta, duc la aparitia unor zone care nu creeaza un aspect vizual tocmai placut. Fumatul, pe langa faptul ca este atat de nociv sanatatii arborelui respirator si sistemului cardiovascular, cauzeaza o respiratie neplacuta si o ingalbenire accentuata a dintilor. Raspunzatoare este chiar nicotina. Fumatul este corelat si cu aparitia gingivitelor, inflamatii care pot influenta sanatatea dintilor.

Cat despre bomboane, este lesne de inteles ca spargerea lor subtiaza in timp smaltul si indeparteaza stratul alb si lucios al dintelui, ducand la expunerea dentinei, semnificativ mai galbena. Ultima referire la dormitul cu gura deschisa este de departe cea mai interesanta. Poate va intrebati ce legatura are asta cu frumusetea dintilor? Ei bine, cand dormim cu gura deschisa, exista putina saliva si dintii tind sa se usuce sub actiunea curentului de aer creat. Un dinte este mai sanatos si frumos cu cat el sta in mai multa saliva, bogata in lizozim si ati factori locali de aparare. Fructele de padure consumate proaspete fac adevarate minuni in organism, insa dupa gustarea lor, sunt recomandate atat periajul corect, cat si o clatire a gurii cu apa.

Unele medicamente decoloreaza dintii. Amintim aici: antihistaminicele, antihipertensivele si antipsihoticele. De asemenea, tetraciclina face dintii gri, dupa o administrare indelungata. Chiar si apele de gura pe baza de clorhexidina duc, in timp, la un aspect neplacut al danturii. Fierul administrat oral dupa anemii/hemoragii sau fosforul luat in exces contribuie si ele la aparitia petelor dentare.

Citeste si:
Obiceiul cu care îți începi fiecare dimineață și care își distruge...
Obiceiul cu care îți începi...

Am vazut care sunt cauzele principale care te impiedica sa ai un zambet frumos si o dantura de invidiat. Ce-i de facut?

Pentru a preveni petele, este indicat sa evitati bauturile colorate. Cu fumatul este o lupta dificila, insa avantajele sunt multiple. Dupa ce mancati fructe de padure (pline de vitamine si antioxidanti) trebuie sa periati bine dintii si sa faceti cateva clatiri cu apa. Medicii recomanda minim doua periaje pe zi, insa ideal este ca, dupa fiecare masa, fie ea chiar si o mica gustare, dantura sa fie periata bine. Folositi si ata dentara pentru a elimina resturile alimentare. Consumati mere, pere, morcovi, produse care stimuleaza salivatia. Acelasi lucru face si guma de mestecat. Si ascultati-l pe Flaubert cand va spune sa nu mai dormiti cu gura deschisa..

Pentru albirea dintilor, din mosi-stramosi a ramas metoda cu bicarbonat de sodiu alimentar. Nimeni nu o interzice, asa ca apelati cu incredere si la acest truc, punand bicarbonat direct pe periuta de dinti. Exista anumite kit-uri destul de agresive pentru albirea dintilor care in timp efecteaza dantura. Mai bune sunt benzile care se aplica timp de cateva minute si prin intermediul unui gel cu peroxid, dau rezultate satisfacatoare dupa numai cateva saptamani. Cel mai important gest ramane prezentarea la un medic stomatolog, care poate face chiar el cateva sedinte de albire. Dupa aceste sedinte, trebuie respectate sfaturile enumerate mai sus, in legatura cu alimentele, bauturile si fumatul.

Citeste si:
10 idei geniale de a repara lucruri cu ajutorul bicarbonatului
10 idei geniale de a "repara"...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.